Moderna mama: Maja Šuput
Moderna mama: Maja Šuput

Moderna mama: Maja
Šuput

Svako novo izdanje naše najslađe i najdraže rubrike, Moderna mama, iznimno nas veseli, a u ovom izdanju s nama je svoje iskustvo podijelila Maja Šuput. Svaka trudnoća i svako majčinstvo imaju svoju posebnu, jedinstvenu priču. Još ako toj jednadžbi dodamo trudnoću i majčinstvo pod svjetlima reflektora i budnim okom više od pola milijuna followera na Instagramu, sve može postati još uzbudljivije, ali i izazovnije. Pjevačica, kreatorica brenda Majushka, voditeljica, iznimno svestrana Maja Šuput je prije godinu dana rodila sinčića čije je ime, Bloom, odmah dalo naslutiti da se radi o posebnom mališanu, što se naravno ispostavilo i više nego točnim. Maja često podijeli njegove fotografije na Instagramu pa nam njegova osebujnost svima izmami osmijehe na lica. Kako su se Maja i njezin muž Nenad Tatarinov snašli u novim ulogama, kako izgleda njihova svakodnevica, koji su njezini go-to proizvodi, koji je najbolji savjet koji je ikad dobila i što bi poručila samoj sebi da može poslati poruku onoj Maji prije dolaska bebe, otkrijte u nastavku.

 • Što te najviše iznenadilo kad si prvi put postala mama? Jesi li se odmah snašla u svojoj novoj ulozi?

Možda mi nećete vjerovati, ali toliko prirodno mi je to došlo, kao da sam prije toga imala troje djece ili sam odrastala uz bebe, imala mlađu sestru ili brata. Samu sebe sam iznenadila. Ništa mi nije bilo čudno, neprirodno ni strano. Jednostavno, kad je došla beba, ja sam imala osjećaj kao da ja to već sto godina radim i da sam već milijun puta uspavljivala i prematala i kupala. Naravno, bilo je tu nekih početničkih pitanja, no imam prijateljice koje su nedavno rodile, kao i stručne ljude oko sebe, pedijatricu i patronažnu, uz koje sam mogla riješiti sve nedoumice.

 • Što bi izdvojila kao najveće izazove s kojima si se susrela tijekom trudnoće, poroda i postpartuma?

Tijekom trudnoće nisam imala nikakva izvolijevanja, htijenja ni ništa takvoga. Osjećala sam se u potpunosti isto. Jedino što je mene mučilo je to što kao trudnica imaš restrikcije pa je način života koji sam vodila do trudnoće i onaj tijekom trudnoće, bio potpuno drugačiji. Mučilo me što nisam smjela jesti neke namirnice, nisam smjela skakati, nisam se smjela kupati u bazenu ili ići u saunu. Lifestyle koji sam vodila dotad, u trudnoći jednostavno nije bio moguć. Ipak, moja trudnoća je zaista bila lijepa, bez ikakvih komplikacija, i bez ikakvih turbulencija. Do zadnjih dana sam radila, vodila emisiju na televiziji i išla sam na trudnički pilates do dva tjedna prije poroda. Isto tako, nisam imala nikakvih izazova ni nakon što sam rodila. Jednostavno je sve prošlo toliko mirno da je moj muž rekao da bi potpisao da to tako bude zauvijek.

 • Kako majčinstvo izgleda u odnosu na ono što si možda zamišljala?

Cijeli život slušam i čitam o tome da ti se život preokrene za 360 stupnjeva kad postaneš majka. Ja sam uvijek svoj život smatrala sjajnim, jako aktivnim, punim putovanja, poletnim i punim zabave. No, kako svi govore da ti se život preokrene naglavačke, onda sam mislila da ništa više neće biti tako sjajno, odnosno da će biti lošije kad postanem majka. Međutim, to nije tako. Da, preokrene se život, ali u smislu da više sebi nisi najbitniji nego je netko drugi bitniji, odnosno dijete, i sve svoje vrijeme podređuješ novom biću u svom životu. Međutim, ako ste pratili naš život, mi smo zaista, otkad se Bloom rodio, svaki mjesec dosad bili na putovanju. Mi smo i dalje nastavili živjeti gotovo isto, samo nikad nikuda više ne idemo bez njega.

Ono što se promijenilo je količina sna. Zaista ne pamtim to da mogu reći da sam se naspavala jer se Bloom i dalje budi po noći da bi jeo, ali kako ja cijeli život pjevam po noći, radim treću smjenu i moje svirke traju do pet, šest sati ujutro, meni je normalno da legnem u 7 i da spavam do 10. Dakle, ja sam cijeli život kronično neispavana. Stoga me nije dijete i nespavanje moglo do te mjere iznenaditi. Tako da, ja moram priznati da je kod nas sada samo puno aktivnije i zabavnije. Umjesto da se navečer muž i ja kod kuće zavalimo na kauč, naručimo hranu i gledamo film, sada je to vrijeme prepuno igre, zabave i smijeha. No, kad se beba stavi spavati, mi i dalje imamo svoju večeru, svoju čašu vina, svoj film. Jednostavno se ništa nije izgubilo, samo je dan preispunjen, ali na najbolji mogući način. Mislim da je Bloom najzabavnija osoba koju sam ja ikad u životu upoznala. Jednostavno mi je s njim prefora.

 • Kako bi opisala Blooma, kakva je on beba?

On je definitivno smiley. To je dijete koje se nije prestalo smijati otkad se naučilo smijati. Mislim da će biti jako šarmantan, obožava pažnju i ne prestaje gledati u ljude dok ne dobije tu pažnju. Ono što je najzabavnije od svega je to što se od prvog dana obožava i slikati. Kad god ga slikate, bilo s mobitelom, bilo s fotoaparatom, on gleda točno u objektiv. Mislim, lako je naučiti dijete u nekoj dobi da to radi, ali on to radi od prvog dana. Ako pratite njegove fotke na mom Instagramu otkad je došao na svijet, vidjet ćete da on zaista otvorenih očiju gleda u objektiv.

Nevjerojatno, baš obožava taj moment slikanja, pažnje, smješka se stalno, šarmer je, obožava kupanje, obožava hranu,… Jednostavno je beba za poželjeti. Svaki put kad to kažem, kucnem o drvo jer ne bih voljela da se promijeni, a svi znamo da su djeca ipak samo djeca i nikad ne znaš što će biti sutra. No, trenutno nam je jako zabavno.

 • Kako pronalaziš vrijeme za sebe i za partnera? Koji su neki tvoji rituali opuštanja, a kako kradete trenutke za sebe kao par?

Mi radimo za sebe, tako da posao možemo raditi onako kako si sami isplaniramo – važno je samo da je odrađen unutar roka. Tako da imamo strašno puno vremena i za nas i za dijete. Bloom ide spavati oko pola devet, devet navečer pa nakon toga mi najnormalnije možemo napraviti večeru, otvoriti butelju vina i uopće nemamo nikakav pritisak da će Bloom zaplakati i da ćemo imati neki show program kod kuće. Mi zaista svaku večer imamo to vrijeme samo za sebe, kao i nekad. Samo što sad ta čaša vina ima puno više smisla jer smo odradili jedan super dan i onda ju popijemo s puno većim guštom nego prije.

 • Kako izgleda vaš tipičan dan? Koji ti je trenutak u danu s Bloomom najdraži? Imate li neke svoje rituale?

Najljepša i najzabavnija su nam jutra. Naravno, Bloom se budi puno ranije nego što bismo mi to htjeli, ali to je tako, a k tome je za njega ujutro malo reći da ima dar govora. Tako da se tada obavezno svi troje mazimo u krevetu, gleda se neki crtić ili neki jutarnji program, mi pijemo kavicu i igramo se s njim. Jutra su zaista nemjerljivo zabavna. Potom svatko ide obaviti svoje obaveze, muž ide u ured i ja obavljam što trebam, ali smo zapravo cijelo vrijeme povezani s kućom ili jedan ili drugi. Ako je lijepo vrijeme onda se i s Bloomom izađe, prošeće ili ide nešto obaviti.

Drugi omiljeni dio dana s Bloomom mi je onaj pred spavanje, a to je i njemu najzabavniji dio dana jer tada slijedi kupanje. Ne znam je li to zato što je Riba po horoskopu, ali zaista voli kupanje, kadu i uživa u tom svom wellness ritualu, što i mene izrazito veseli.

 • Često odlazite na putovanja i Bloom, naravno, ide s vama. Kako je putovati s malom bebom?

Da, svaki mjesec otkad se Bloom rodio, bili smo na nekom putovanju. Po tom pitanju, Bloom nam uvelike olakšava jer on čim sjedne u autosjedalicu zaspe. Na brodu također zaspe. U avionu niti jednom nije zaplakao. Doslovno ga moram buditi kad slijećemo jer ga moram zavezati kod sebe u krilo. Iznimno je zahvalan putnik i jedva čekam da s njim istražim sve one dijelove svijeta kuda sam putovala sama i s mužem. Naravno, putovanja su sastavni dio naših života i nastavit ćemo tim tempom. Malo je reći da je neseser za kozmetiku prijeko potreban na tim putovanjima, a to je i prva stvar koju sam mu kupila. Isto tako, među prvim poklonima koje je dobio, bila su dva kofera jer su svi naši prijatelji znali da će biti pravi mali putnik. Tako danas Bloom ima dva mega kofera, ima svu moguću opremu za putovanja i putovnicu smo mu izvadili već kad je imao tri tjedna.

Nedavno smo se vratili i s Bloomovog prvog internacionalnog putovanja. Naime, bili smo u Meksiku 17 dana. Nas je jako interesiralo kako će proći to daleko putovanje jer je samo let do tamo, s presjedanjima, trajao je 19 sati. No, Bloom je prvih 10 sati spavao s obzirom na to da smo uzeli noćni let. Nakon toga, naravno, malo igre, malo hrane, malo veselja, malo mama, malo tata i stigli smo. Daleko mu je najljepše bilo u Meksiku jer je po cijele dane uživao u pijesku, u svojoj prvoj kantici i lopatici, u divnom vremenu i popodnevnom spavanju na svježem zraku. Čak nije imao ni jet lag tamo, što je isto bilo sjajno. Tek nakon povratka mu je trebalo nekoliko dana da se vrati na naše vrijeme, ali nije bilo ništa strašno. Ono što je za jedno takvo putovanje definitivno bilo potrebno ponijeti su svi mogući lijekovi. Tako da smo se savjetovali s njegovom pedijatricom u vezi toga što bismo sve trebali ponijeti. I vjerujte mi da sam pola kofera popunila samo sa svim mogućim lijekovima. Srećom, nisu nam trebali, a Bloom je taj put podnio bolje nego i neke odrasle osobe. S nestrpljenjem čekamo nove Bloomove avanture po svijetu.

 • Imaš li neke savjete za sve one koji bi se voljeli uputiti na putovanje s bebom, ali ne znaju odakle bi krenuli kad se radi o pripremama za put? Što bi izdvojila kao najvažnije?

Mi smo ljudi koji su stalno na putu pa već znamo što spakirati za sebe. Kad znate kuda idete, onda prvo krenete od robice koja će biti potrebna, potom možete izračunati otprilike koliko pelena je potrebno dnevno za bebu, makar, kuda god putovali i tamo možete kupiti pelene. Ako je beba na dohrani, naravno potrebno je ponijeti hranu i bočice. Mi nikada na put nismo krenuli bez sterilizatora, kompletne kozmetike za kupanje bebe i osnovne mini apoteke u slučaju da nešto bude. Kod nas još nikad nije bilo problema pa nismo morali koristiti lijekove, ali uvijek sve imamo uz sebe. Znači, robica, kozmetika, bočice, milijun duda, pelene, sterilizator za bočice,…

Naravno i kolica su izuzetno važna na putovanju. Otkad se Bloom rodio, vozimo ga u iCandy Designer Collection Cerium kolicima. To je zaista limuzina u koju, kad staviš dijete, ono misli da je u krevetu i spava. Bloom je prespavao brojne večeri u tim kolicima.

iCandy Designer Collection Cerium kolica

Jedan dobar trik za let u avionu – djeca obično u avionu plaču zbog promjene pritiska, točnije tlaka u ušima. Tako mi je jedna prijateljica, koja stalno putuje s bebom, otkrila da uvijek uz sebe imam bočicu s vodom, sokom, mlijekom, bilo čime što dijete pije. Kad avion uzlijeće ili slijeće, ako beba počne plakati, odmah joj treba dati bočicu. Gutanjem će smanjiti pritisak u ušima, kao kad i mi odrasli gutamo.

 • Koje bi rekla da su must-have stvari za novopečene roditelje? Koje stvari bi izdvojila kao najvažnije, a bez kojih stvari se ipak može?

Kad se rodio, prva dva ili tri mjeseca zaista ne bih mogla zamisliti bez jastuka koji imitira maternicu – Cocoon. Kada bih Blooma stavila u njega, on bi zaspao. Proveo je prva tri mjeseca isključivo u njemu. Tko je izmislio taj jastuk, treba mu dati Nobelovu nagradu.

Jedna od stvari koju od samog dolaska Blooma koristimo je NOMI sjedalica. Ona isprva dolazi kao jedno malo jaje, koje je visoko, i može biti pored vas dok vi primjerice ručate za stolom. Poslije se to jaje pretvara u klasičnu sjedalicu gdje beba jede. NOMI sjedalicu imamo od prvih dana i ona nam je neizostavna.

NOMI sjedalica

Također, imamo i Nuna ljuljačku koja se može dići i spustiti po potrebi te ljuljati lijevo-desno. U tome Bloom danas često sjedi, odmara, igra se, gleda crtić, jede, itd. Naravno, tu su i dude koje su nezaobilazne. Kad su mu rasli zubi, kupila sam mu i sve moguće grickalice za zube – one su isto zakon. Brojni gadgeti su nam definitivno olakšali one prve dane, ali i svaki dan koji je uslijedio.

Tako da je nama bilo poprilično lako jer smo imali sve moguće gadgete koje je Bloom prihvaćao pa ga nikad nismo morali uspavljivati na rukama. Moram se i pohvaliti da već od trećeg ili četvrtog mjeseca života, Bloom ide spavati bez uspavljivanja. Doslovno samo protrlja oči i to mi je znak da ugasim sva svijetla, dam mu njegovog medvjedića i on spava.

Ergobaby Omni Breeze nosiljka

Kako Bloom od samog početka putuje s nama i na sve nastupe, najvažnije nam je da za vrijeme vožnje bude u sigurnoj autosjedalici. Od početka koristimo i BeSafe sjedalice, a radi sigurnosti Bloom se u autu vozi okrenut u smjer suprotan od smjera vožnje. Još jedan ‘gadget’ koji nam je omogućio da uživamo u šetnjama i putovanjima, a da Bloom ne bude zakinut za našu blizinu su Ergobaby nosiljke. U početku smo koristili meku nosiljku Embrace, a sad ga tata češće ponese u Omni Breeze ili sportskoj Aerloom nosiljci.

 • Kako si se pripremala za prinovu po pitanju opreme?

Moram priznati, kako je bio lockdown, ja sam se osjećala kao da sam ostala bez ruke i noge jer nije bilo gaža i bila sam trudna. Baš zato sam se toliko unaprijed pripremila sa svom opremom. Imala sam suludu želju i volju i imala sam vremena. Soba za Blooma je bila gotova otprilike dva mjeseca prije njegovog rođenja, a tada sam pripremila i mommy bag sa svom opremom za porod – da se nađe. Eto, najspremnija osoba na Zemlji. Ja sam i inače veoma organizirana i točna jer sam Djevica po horoskopu, tako da teško da bi mene nešto moglo iznenaditi.

 • Što bi izdvojila kao najbolji savjet koji si dobila od bliskih žena i drugih mama, a koje bi voljela podijeliti s drugim mamama?

Najbolji savjet koji sam dobila je vjerojatno to da nikad, ni za što, ne idem na Google. I to je stvarno istina. Kad god bih nešto pogledala, samo bih se prestrašila. Pogotovo nemojte čitati one forume na kojima žene savjetuju druge žene sa svojim iskustvima. Svaka trudnoća je individualna, svaka žena je drugačija, sve mi živimo drugačije, ponašamo se drugačije i svako dijete je drugačije. To je najbolji savjet koji su mi drugi rekli, da nikad ne čitam forume sa savjetima žena koje ni ne poznajem. Tako da sam se vodila svojim instinktima i, ako me išta konkretno interesiralo, raspitala sam se kod stručnjaka.

 • U svojem dosadašnjem majčinskom stažu, što možeš reći da si ti naučila od Blooma?

Naučila sam da su stvari oko kojih smo se dosad nervirali, dizali tenzije, stresirali se, toliko nebitne. Kad vidiš to jedno malo stvorenje koje je tvoje, koje ovisi samo o tebi, koje ti se raduje najviše na svijetu, koje bezuvjetno voliš, najviše i neopisivo, onda ti se sve one tvoje nebitne brige oko kojih si se stresirao, čine toliko smiješne jer više ništa nije tako bitno kao to dijete. Tako da je zaista sva moja pažnja i briga usmjerena na Blooma, a sve ostalo ću nekako.

 • Da možeš samoj sebi poslati poruku u prošlost, prije dolaska bebe, što bi napisala?

Samoj sebi bih rekla: „Ne brini, budi strpljiva jer će ono savršeno stvorenje, doći u trenutku kad bude najbolje vrijeme – ni prije ni kasnije, nego baš onda kad treba!“

Foto: privatna arhiva, Instagram

Premium proizvode za moderne roditelje možete pronaći na www.najnaj.eu.

Preporuka

Zatvori