Moderna mama: Edita Misirić Vrkljan

Jedva smo dočekali ljeto kako bi ponovno pokrenuli svoju rubriku Moderna mama. Ovaj put popričali smo s Editom Misirić Vrkljan. Radi se o modernoj mami, inače novinarki i voditeljici na RTL-u, koja je poznata po svojoj rubrici ‘Mama bez filtera’ u emisiji Exkluziv. Njezin je sin Vanja napunio dvije godine prije malo više od tri mjeseca, a nas je zanimalo kako su preživjeli karantenu, koji su Editini must-have proizvodi, bez kojih ne bi mogla zamisliti prve dvije godine Vanjinog života, kao i to što je sve naučila od svog mališana te kome je on sličiji, njezinom suprugu Javoru ili njoj. Nasmijali smo se, fotkali i podružili, na sigurnoj udaljenosti naravno, i evo što smo sve otkrili.

Je li majčinstvo do sada onakvo kako si ga zamišljala ili ipak postoji razlika? Je li majčinstvo uopće nešto na što se možeš pripremiti?

Ja se više ni ne sjećam kako sam ga zamišljala, ali sam znala da će biti teško. I bila sam u pravu, mislim da se na majčinstvo niti jedna žena ne može pripremiti. Ono što je mene iznenadilo sam ja sama. Nisam znala da sam sposobna za takav multitasking, bojala sam se kako ću žonglirati s nespavanjem, dojenjem, poslom, održavanjem barem privida društvenog života. No, sve to povezuje ljubav za kakvu nikada niste čuli. To je tajni sastojak bez kojeg bi se sve raspalo.

Vanja je sad već veliki dečko, a i primijetili smo da ima uistinu širok vokabular za dečka koji je nedavno napunio dvije godine. Kako bi ti opisala Vanju? Njegov karakter i interese… 

Vanja je znatiželjan, nestrpljiv, bistar i jako empatičan dječak. Vedar i veseo, ima jako izraženu želju za samostalnošću. Sam jede, pokušava se sam odijevati… Voli slagati puzzle, voli da mu se čitaju priče, ima tri bušilice i najsretniji je kada majstori, šarafi i probija vlastite granice.

Koju crtu bi rekla da je naslijedio od tebe, a što je u njemu ipak više na tatu?

Možda će vam zvučati čudno, ali suprug i ja smo dosta slični, pa se ne možemo odlučiti na koga je toliko nestrpljiv i na koga ima kratki fitilj. A opet oboje smo ekstroverti, druželjubivi smo, a i Vanja je takav. Ono što je sigurno jest da jede puno, često, s velikim apetitom i to apsolutno sve – na Javora. To je baš njegova vrlina. Ono oko čega se većina slaže jest da su Vanjine crte lica više moje nego Javorove, ali opet ima i onih koji tvrde suprotno.

Kako je izgledala vaša svakodnevica tijekom izolacije? Jesu li vam nedostajali neki vaši rituali? Kako je bilo raditi od doma s Vanjom pored sebe? 

S obzirom na to da nam je život prilično kaotičan kada smo u našem uobičajenom ritmu, izolacija je dobro došla da stanemo na loptu. Kuhali smo svaki dan, vježbala sam tri puta na tjedan i bili smo stalno zajedno. Bilo nam je lijepo. Kada sam radila, suprug je bio s Vanjom. Svatko tko je barem tjedan dana proveo u bilo kojoj redakciji zna da tamo vlada sve samo ne mirno i tiho radno okruženje, pa mi niti kod kuće nije smetala igra, razgovor, trčkaranje, smijeh…

Imaš li neke svoje beauty rituale kojih se predano držiš?

Jednom tjedno, najčešće nedjeljom napravim piling i stavim masku na lice. Sve ostalo je improvizacija.

Na snimanju si u jednom trenutku iz svoje torbe izvadila Vanjine čarapice. Postoje li još neke stvari bez kojih s Vanjom ne izlaziš van?

Hahaha, nitko ne zna kako su se u mojoj torbi našle Vanjine čarapice. A popis stvari bez kojih ne izlazim van s Vanjom je dugačak. Čarape su na posljednjem mjestu. (smijeh)

Koje su tvoje must-have stvari bez kojih ne bi mogla zamisliti prve dvije godine Vanjinog života?

Uf… kolica i knjiga recepata za bebe, za koju sam sigurna da je dobrim dijelom zaslužna za to da Vanja danas špinat jede kao neka djeca najslađi sladoled.

Bilo nam je drago vidjeti i tvoju mamu koja je svratila na snimanje. Jeste li jako bliske? Koliko ti pomaže s Vanjom?

S majkom sam bliska oduvijek. I zaista nas zna spasiti u situacijama kada je Vanja bolestan, ne može u vrtić, a nama na poslu gori pod nogama. Naravno, to ne uključuje ozbiljnije zdravstvene probleme kojih na sreću gotovo da i nije bilo. I suprug i ja radimo poslove koji ne pitaju ni za praznike ni vikende. I onda nas obje bake i jedan djed spašavaju. Živjele bake i djed!

Koji je najbolji savjet koji si dobila od svoje mame vezano uz trudnoću i/ili majčinstvo?

Opusti se.

Često kažu da smo s godinama sve sličniji svojim roditeljima. Prepoznaješ li možda već neke sličnosti između svog stila odgoja i stila odgoja svoje mame?

Generalno, nama – mojem bratu i meni, majka je bila jako posvećena i to se trudim i ja biti Vanji. Što više vremena provoditi s njim i što više grliti, maziti i ljubiti. Jako mi je važno da se osjeća voljenim.

Što bi rekla da si ti naučila od Vanje?

Ja se s Vanjom učim strpljenju.

Foto: Sanja Tušek (Instagram)

Zahvaljujemo se knjižari Fraktura i Monocycle specialty coffee shopu na ustupljenom prostoru za snimanje.

0