Moderna mama: Dorin Zelenika

Postati majka u 2020. godini sigurno nije bio jedan od jednostavnijih izazova. Ipak, postoje mnoge žene koje su se bez problema snašle i u ovim izvanrednim okolnostima, a jedna od njih je i Dorin Lucija Zelenika koja vam je možda poznatija kao @dorinlucissima kako piše na njezinom Instagram profilu. Dorin je zaljubljenica u modu i u beauty svijet, koja često sa svojim followerima na društvenim mrežama podijeli svoja iskustva s kojekakvim proizvodima i inspirira ih modnim kombinacijama. Dorin nam je otkrila kako je izgledao njezin porod u jeku pandemije, sve detalje o malenom i veselom Lorisu, kao i o tome kako se snalaze dok su odvojeni od muža i novopečenog tate Olivera. Koliko im se uistinu preokrenuo život naglavačke, doznajte u nastavku.

 • Prije četiri mjeseca postala si majka malenom Lorisu. Obično roditelji novorođenčadi kažu da im se u jednom danu cijeli život okrenuo naglavačke – vrijedi li to i za tebe? Kako si se snašla u novoj životnoj ulozi, a kako se snašao tvoj partner?

Rekla bih da se život promijenio u smislu da smo i muž i ja spoznali jednu potpuno novu dimenziju sreće i ljubavi. Oboje smo jako željeli dijete i kroz 9 mjeseci trudnoće psihički smo se pripremali za novo poglavlje i novi život, za neprospavane noći i slično. Kad se Loris rodio, odmah je postavljen na prvo mjesto i sve je podređeno njemu. Vrlo smo svjesno prihvatili roditeljstvo. Svaki je dan izazovan i pun novih otkrića i to nas u suštini ispunjuje. Mladi smo i puni strpljenja, rekla bih da naš mališan izvlači ono najbolje iz nas.

 • Koliko je trudnoća utjecalo na tvoje tijelo i um? Jesi li promijenila nešto u svojoj svakodnevici što si zadržala i nakon poroda?

Iskreno, nikad se nisam osjećala ženstvenije i ljepše nego u trudnoći i svi su to primjećivali. Zadnji mjesec bio mi je najteži u smislu da nisam više mogla spavati, hodati, sjediti, haha, jedva sam čekala upoznati Lorisa, ali preostali mjeseci su me činili presretnom i zahvalnom što jedno biće raste u meni. Svaku večer sam meditirala i istezala se uz opuštajuću glazbu i to radim i sad kad je Loris s nama, kad zaspi.

 • Vjerujemo da je porod u ovo doba pandemije bio posebno stresno iskustvo. Kako je prošao? Je li Oliver mogao biti uz vas?

Rodila sam par dana nakon što su ponovno zabranili pratnju na porodu i posjete u bolnicama. To nam je vrlo teško palo jer je Oliver silno htio prisustvovati porodu. Međutim, imala sam tu sreću da me porađao genijalan doktor, babica, sestre, svi su bili puni ohrabrenja, empatije i suosjećanja, a to je, vjerujte mi, ono što je u tim trenucima poroda, ženi koja rađa prirodno i bez epiduralne, najpotrebnije. Suprug mi je jako nedostajao, nazvala sam ga na Facetime minutu nakon što sam rodila sina tako da je barem na taj način bio uz nas.

 • Odakle inspiracija za tako posebno ime – Loris?

Ime je izabrao suprug, a meni se odmah na prvu svidjelo, tako da smo se brzo složili. Osjećali smo da ćemo dobiti jedno posebno i milo dijete koje zaslužuje i posebno ime.

 • Kako bi opisala Lorisa, kakva je on beba?

Loris je bez preuveličavanja, predobro i predrago dijete. On vam je jedna zadovoljna beba koja od prvog dana voli dojiti, od svojeg 3. tjedna starosti spava gotovo cijelu noć, radoznao je i veseli. On je zaista sve ono za što smo se i muž i ja molili, ma i više od toga.

 • Kako izgleda vaš tipičan dan? Koji ti je trenutak u danu s Lorisom onaj najdraži? Imate li već neke svoje posebne rituale?

Nismo baš od zadanih rasporeda, ali otprilike ovako… Budimo se u osam sati ujutro, slijedi presvlačenje, papanje, a onda igranje. Sad je došao u razdoblje kad su mu zvečke posebno zanimljive, okretanje na trbuščić, voli kada mu pjevamo i pričamo, zaista je pravi mali istraživač, kako moj suprug kaže. Zatim prijepodne zadrijema, a ja se bacim na svakodnevne kućanske poslove. Obavezno odlazimo u šetnju kad nije kišovito, a večernji rituali kupanja i papanja su svakodnevni i bebač je super prihvatio tu rutinu. Loris je oko 21h u svom krevetiću, zadovoljan i uspavan. Ne mogu izdvojiti samo jedan trenutak koji bi mi bio najdraži jer mi je apsolutno sve s malenim zanimljivo! Obožavam ga ljubiti, maziti, pričati mu i gledati ga kako se svemu tome grleno smije. 

 • Postoji li neki ritual u danu ili tjednu koji je rezerviran samo za tebe?

Svjesno sam postavila Lorisa iznad svega i kad znam da nešto činim za njega automatski mi nije teško, no trudim se naći vrijeme da u miru sama sa svojim mislima, ili s mužem, popijem kavu i zaista se to svaki dan i dogodi. Sve se može kad se hoće. Ponekad mi se čini kao da nemam vremena nizašto i da je 24h stvarno premalo za sve što želim napraviti. No, usprkos tome što sam na porodiljnom, pripremam neke nove projekte i imam planove koje želim realizirati sljedeće godine i ne mogu reći da ne uspijevam pronaći vrijeme za sebe, za srediti kosu, nokte, skuhati ručak i sl. Kad rodiš spoznaš što je zapravo multitasking, hahaha. Stignem u pravilu sve, nisam sama, imam divnog muža koji uziva s Lorisom jednako kao i ja i zna koliko su mi ti neki trenuci za mene važni kako bih bila još bolja i sretnija žena, mama i supruga. Trenutno ne stižem frizeru, kozmetičaru ili na kave s frendicama, ali na sve to sam i bila spremna jos u trudnoći.

 • Rekla si nam da često dođeš s Lorisom u Zagreb dok Oliver ostaje u Varaždinu zbog posla. Kako se nosite s tim kad ste odvojeni?

Dolazimo u Zagreb kad trebam rješavati određene obveze i vjerujte mi da je i dva dana razdvojenosti kao cijela vječnost. Stoga, i Oliver i ja, svaki put brojimo dane do povratka u Varaždin. Loris se svaki dan mijenja i zato se trudimo da smo što više skupa.

 • Što si ti naučila uz Lorisa?

Naučila sam što je multitasking, hahaha, šalim se, ali između ostaloga i to. Prije svega, naučila sam što je u životu zaista važno i vrijedno, postala sam strpljivija i ništa mi nije teško napraviti za njega pa čak i kad sam najumornija.

 • Koji je najbolji savjet koji si dobila, a da je vezan uz trudnoću i/ili majčinstvo?

U trudnoći je najbolji savjet bio da se što više odmaram i spavam jer uskoro neću moći! A za majčinstvo da si ne postavljam nikakve rasporede već da pratim zahtjeve svog djeteta i to je zaista super savjet bio, jer je Loris upravo zbog toga sretna i zadovoljna beba.

 • Koji je jedan savjet koji bi ti dala svim budućim mamama?

Imam ih više i zaista ih želim s vama podijeliti. U trudnoći uživajte koliko možete i odmarajte, dozvolite si mir i ne opterećujte se kilogramima! Kad rodite, budite sebične tih prvih mjesec dana, imate pravo zatražiti pomoć od svojih bližnjih. Ukoliko su u mogućnosti, neka vam pomognu po kući jer potrebne ste svojoj malenoj bebi i morate se odmoriti i skupiti snage. Nemojte guglati svaku sitnicu i opterećivati se pričama i iskustvima drugih majki jer svako je dijete drugačije i svako je majčinstvo jedinstveno. Ne zaboravite da, kad vam se sve čini teško, kad želite zaplakati, kad se osjećate nesigurno i umorno, sve je to NORMALNO i sve će to proći. Vrijeme leti uz dijete i, vjerujte, dijete prebrzo raste zato uživajte u svakoj sekundi.

Foto: Sanja Tušek (Instagram)

0