Kako se boriti protiv najčešćih nelagodnosti koje donosi trudnoća

Kako se boriti protiv najčešćih
nelagodnosti koje donosi trudnoća

Kažu da je trudnoća blaženo stanje. I zaista jest u smislu da stvarate novi život, senzacija koja je neobjašnjiva i gotovo nadrealna koliko god razmišljali o njoj, no sjaj i osjećaj apsolutne blaženosti, često će zasjeniti bolovi i osjećaj nelagode kako se tijelo prilagođava na novonastalo stanje.

Svako tromjesečje nosi svoje boljke, ali prvo i treće će zahtijevati najviše prilagodbe pa stoga i puno više razmišljanja s vaše strane kako si olakšati dan i noć. Nekim tegobama možete brzo doskočiti, a s nekima će biti više borbe dok se napokon ne počnete osjećati kao da ste zaista vladar u svojem vlastitom tijelu.

Mučnina

Ova je boljka tipična za prvo tromjesječje, no oni s manje sreće mogu osjećati mučninu sve do samog kraja trudnoće. Puno savjeta kruži medijskim prostorom, a činjenica je da će svaka žena naći za sebe sistem koji joj najviše odgovara. Najčešće treba razmišljati o prilagođenom jelovniku u kojem ćete osluškivati svoje tijelo, jesti manje obroke, piti puno vode, možda se više okrenuti ugljikohidratima. Savjetuje se izbjegavanje stresa i puno odmora jer su to faktori koji također utječu na osjećaj mučnine.

Bolovi u donjem dijelu leđa

Kako plod raste, tako težina bebe sjeda na zdjelicu i kukove te stavlja pritisak na donji dio leđa. Kod nekih se javlja tek u drugom ili trećem tromjesečju, no može biti prisutna od samog početka. Bol može biti različitog intenziteta, kod nekih čak dovesti do išijasa, a protiv nje se može boriti vježbanjem (posebice prenatalnom yogom), pravilnim istezanjem, pravilnim položajima pri sjedenju i ležanju. Treba naučiti izbalansirati prijeko potrebno kretanje, koje će sigurno izazvati blagi osjećaj neugode u lumbalnom dijelu, s odmorom i opuštanjem koji naizgled u potpunosti eliminiraju bol, no dovode do kočenja.

Loša cirkulacija uz oticanje i varikozne vene

Ako ste s oticanjem ili varikoznim venama imali problema prije trudnoće, velike su šanse da će trudnoća dodatno pogoršati stvari – pogotovo ako ste trudni za vrijeme velikih vrućina. Prvo morate biti sigurni da oticanje nije simptom preeklampsije pa ako prelazi granice uobičajenog za vas odmah kontaktirajte liječnika. Ako se ipak radi o klasičnom simptomu trudnoće – hladni oblozi, kretanje, podizanje nogu pri sjedenju i temperiranje tijela olakšat će ovaj neugodan osjećaj.

Žgaravica

Što trudnoća više odmiče, beba počinje pritiskati unutarnje organe, a s njima i želudac. Primijetit ćete da su vaši obroci postali manji, a čim pretjerate odmah kreće neugodan osjećaj žgaravice. Zaboravite kasne obroke i ležanje odmah nakon obroka, oni će sasvim sigurno dovesti do žgaravice. Kisela i začinjena hrana, masni i teški obroci, utječu na pojavu žgaravice pa ih treba jesti umjereno ili čak u potpunosti izbjegavati ako si nikako drugačije ne možete pomoći. Također, pijte puno vode i izbjegavajte gazirana pića.

Problemi sa spavanjem

Ovo je još jedna boljka trećeg tromjesečja kojoj ponekad nije lako doskočiti, ali postoje trikovi koje svaka žena mora isprobati pa otkriti odgovaraju li joj. Jedan je pravilan položaj pri spavanju, konkretno, ležanje na boku s jastukom među nogama, što bi trebalo odteretiti zdjelicu i poboljšati prijeko potrebno opuštanje. Drugi je konzumacija magnezija koji opušta mišiće i eliminira grčeve te neugodnu senzaciju strujanja u nogama. Prije spavanja jedite što manje, uhvatite rutinu u kojoj se smirujete i opuštate te pripremate tijelo za odmor, pokušajte se ne opirati znakovima umora, a vježbanje, ako je odobreno od strane liječnika, također pridonosi poboljšanju sna.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori