Nestvarni baby portreti hrvatske fotografkinje

Nestvarni baby portreti
hrvatske fotografkinje

tea-jo-photo-8

Novopečeni roditelji ne mogu se nagledati svojeg novorođenčeta, a posebice u ovo digitalno doba – ni uslikati dovoljno fotografija. No profesionalno fotografiranje vaše male okruglice može biti divna uspomena za cijeli život, čime se u svome radu vodi fotografkinja Tea Josipa Kresović dok stvara baby portrete pod imenom Little People by Tea Jo.

Fascinantni momenti ostaju zauvijek zapečaćeni u nježnim fotografijama gdje je beba u prvom planu, njeno uspavano lišce, geste i mimika, a sve upakirano u pastelne boje i mekane materijale za dodatnu atmosferu.

tea-jo-photo-5

Tea je svoj zanat izučila od poznate baby fotografkinje Jade Gao, a mi smo je priupitali još detalja o zanimljivom procesu nastajanja ovakvih unikatnih fotografija. Pročitajte intervju u nastavku, a tražite li inspiraciju za vlastiti album pratite Teu na njenim društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, te službenoj stranici.

tea-jo-photo-4

1. Kako ste odlučili specijalizirati se za ovaj tip fotografije?

Snimanje portreta me tokom školovanja za fotografa izrazito privuklo zbog kompleksnosti izvedbe. Profesor fotografije gosp. Šimunić je volio naglasiti da je dječja fotografija jedna od težih i zahtjevnijih i samim time je u meni ta činjenica pobudila izazov.

tea-jo-photo-1

2. Je li teško snimati s tako malenim bebama? Što je najveći izazov kod rada s novorođenčadi?

Za slikanje novorođenčadi bitno je omogućiti što sličnije uvjete onima u maminoj maternici kako bi im bilo ugodno. Potrebno je zagrijati prostoriju na određenu temperaturu, te ih dovesti u siguran i njima prirodan položaj u kojem se proveli 9 mjeseci. Sve navedeno iziskuje puno vremena, strpljenja i pozitivne energije.

tea-jo-photo-6

3. Kako izgleda jedno vaše tipično snimanje?

Počinjem s pripremom scenografije prije samog dolaska roditelja s bebom. Tokom snimanja od 4 do 5 sati izmjenjuju se etape hranjenja, uspavljivanja i pripreme beba za snimanje. Najveći dio samog snimanja odlazi na namještanje za pravilnu i sigurnu izvedbu poze. S obzirom da ovakav način fotografiranja podrazumijeva bebe stare do 10 dana događaju se razni smiješni momenti. Sama atmosfera je opuštajuća i meditativna, pa mame usvoje par tehnika uspavljivanja, a tate često zaspu. (smijeh)

tea-jo-photo-2

4. Imate li uzore u svjetskoj fotografiji?

Ima ih par, Jade Gao, Luisa Dunn, Sandra Hill, Erin Tole, Kelley Ryden… od kojih bi svakako izdvojila Jade Gao kod koje sam se usavršavala i od koje svakodnevno učim.

tea-jo-photo-3

tea-jo-photo-9

tea-jo-photo-10

tea-jo-photo-7

Foto: Tea Jo

Učitati još
Zatvori