Moderna mama: Manuela Šola

manuela-sola-(25)

Manuela Šola vlasnica je agencije Komunikacijski laboratorij, no nama zanimljiva iz više razloga. Osim svoje uspješne karijere, koju je sada uspjela odlično uskladiti sa svojom novom ulogom majčinstva, Manuela njeguje jedan minimalistički i nježan, pomalo skandinavski stil. Ne samo što se tiče odijevanja, uređenja prostora, već i lifestylea općenito. Kroz sam razgovor s njom osjetite da nema mjesta uzrujavanju, da je sve ‘nice & easy’ ako si tako sami postavite stvari i kako sve može biti jednostavno…

Manuela Šola

Kako Tija i ti započinjete dan, kako izgledaju vaša zajednička jutra?
Jutra s Tijom vrlo su slična jutrima sa svim malim bebama – počinju jako rano. Sada je u nekom ljetnom ritmu tako da se ustaje u 5.45 što nam je zaista jako rano, ali njoj očito nije… Jutarnje buđenje, maženje, doručak i kupanac, onda ovisno o tome koji je dan u tjednu. Vikendom su na redu naše ranojutarnje šetnje po centru grada, a ako je radni tjedan, Tija ide u šetnju s dadiljom, a mi na posao, pa druženje nastavljamo popodne. No, sve u svemu, jutra su nam nekako dosta mirna, nema onog stresa i kaosa (za sada) koji se često vidi u filmovima.

manuela-sola-(27)

Kakva je Tija beba?
Tija je zaista jako dobra beba, bila je dobra i kao mala bebica, a i danas s 11 mjeseci. U nekom je svom filmu, većinom ozbiljna, jako znatizeljna, promatračica…

Cijelu trudnoću sam bila jako aktivna, radila, putovala, vježbala…

Manuela Šola

Vrlo brzo nakon poroda vratila si se u poslovni ritam. Kako si se odlučila za to?
Vjerujem da je za svakog roditelja zahtjevna odluka kada i u kojem obujmu se vratiti na posao. Budući da imam vlastitu tvrtku, zaista mi je bilo nezamislivo da sam doma godinu dana i da u tom periodu nema mog angažmana. Pa sam se na posao odlučila vratiti puno ranije nego što je ovdje uobičajeno, ali u nekom ritmu u kojem mogu napraviti i dati najviše u zadanoj situaciji. Tako sam se vratila na posao nakon mjesec dana, ali sam u uredu bila 4 sata dnevno, a ostatak sam radila od doma. Tek nakon što je Tija napunila 4 mjeseca vratila sam se na posao ‘full time’.

Manuela Šola

Što ti je bilo najzahtjevnije do sada, od trudnoće do prvih dana provedenih s Tijom?
Ja sam zaista imala idiličnu trudnoću, bez ikakvih poteškoća. Najzahtjevnija stvar mi je bila što sam u visokom stupnju trudnoće bila usred ljetnih vrućina, ali to nas nije omelo da putujemo i obiđemo Jadran od Istre do Lopuda. Cijelu trudnoću sam bila jako aktivna, radila, putovala, vježbala. Zapravo sam nastavila tako i kasnije, samo u drugačijim omjerima.

Naravno, nije sve tako idilično – ima i težih dana kada se umor nagomila, kada se ne stiže napraviti što si želio i zamislio, kada ipak moraš otkazati kavu s prijateljicama jer je beba dobila temperaturu. Ali sve su to sastavni dijelovi roditeljstva koji su nekad lakši, nekad teži. Kada bih morala izdvojiti najtežu stvar do danas, to bio nedostatak sna… I vrijeme za knjigu.

Vjerujem da roditelji trebaju biti opušteni…

Manuela Šola

Koliko je danas u moru savjeta, kako iz medija tako od strane ljudi, teško zadržati neku svoju intuiciju i odlučiti što je najbolje za mamu i bebu?
Mislim da je normalno da se informiramo, učimo o djetetu i roditeljstvu u svakoj fazi razvoja, usvojimo ono što je najbliže našem svjetonazoru i sustavu vrijednosti i onda se nekako opustimo. Svatko ima svoje iskustvo, svaka beba je drugačija i zaista nema univerzalnih pravila. Vjerujem da kada su roditelji opušteni i nekako mirno prihvaćaju situacije i tako ih i rješavaju, beba to osjeti i sve je onda nekako mirnije i lakše.

Mi kao roditelji dosta se informiramo oko svega jer nam je to važno, pogledamo razloge za i protiv, onda donesemo odluku za koju vjerujemo da je najbolja za Tiju. Od hrane, jaslica, do ostalih stvari. Trenutno smo u fazi postavljanja granica…

Manuela Šola

Vidljivo je da zaista uživaš u majčinstvu, u čemu najviše?
Puno je divnih trenutaka u kojima uživamo svi troje skupa, tako da mi je zaista teško izdvojiti. Trenutno je aktualna faza ‘svaki dan nešto novo’. Tija je trenutno 11 mjeseci stara i sada svaki dan vidimo nešto novo što je naučila, što pokušava i to nam je divno.

Važno nam je da imamo vrijeme samo za sebe.

Manuela Šola

Spomenula si kako jednom tjedno ostavljate vrijeme samo za sebe… Mnogi parovi se izgube u obvezama, kako ste uspijeli ostati privrženi toj ideji?
To nam je bilo i još uvijek je jako važno jer znamo koliko je važno za nas dvoje kao par imamo naše vrijeme, kada smo fokusirani na nas, a ne na bebu. I to smo si postavili kao must have… Bilo je trenutaka kada smo bili toliko umorni da nam je bilo teško izaći van, ali uvijek smo izašli i bili na kraju dana sretni zbog toga jer nam je trebalo. Sad je to već puno lakše jer je Tija veća, ali i dalje planiramo zajedničke tjedne izlaske. Kao i putovanja na kojima smo već bili sami.

Gdje ćete provesti ljeto?
Dio ljetnog odmora smo proveli na Visu, a dio ćemo provesti u brdima u Austriji. A jedan produženi vikend biti će samo za nas, na Lošinju…

Manuela Šola

Manuela Šola Manuela Šola Manuela Šola Manuela Šola Manuela Šola Manuela Šola Manuela Šola Manuela Šola Manuela Šola Manuela Šola Manuela Šola

Foto: Rajna Raguž

0