Mitovi o dojenju

Novopečene se majke često nakon poroda moraju uhvatiti u koštac s najvećim problemom od svih – kako nahraniti bebu dojenjem. Paralelno s time, kao i sa svakom drugom temom vezanom za odgoj djeteta, dušobrižnici uskaču sa svojim velebnim savjetima zbunjujući mladu majku koja ni sama više ne zna kako postupiti.

mlijeko

Dojenje nije samo hranjenje djeteta nego i način da se ono poveže s majkom. Osluškujte djetetove potrebe, osluškujte svoje instinkte i pročitajte koje se mitove često povezuje s dojenjem.

1. Prvih dana ne treba dijete stavljati na prsa jer u njima ionako nema mlijeka – NETOČNO

Dojenje novorođenčetu u početku služi kao utjeha, smirenje i komunikacija s majkom. Već u prvim satima može poteći i kolostrum, prvo mlijeko kojeg ima vrlo malo, no i djetetov želučić je malen, svega veličine malog oraha. Rano dojenje potiče stvaranje mlijeka i ponajprije smiruje dijete te ga zbog toga treba poticati uvijek kad je to moguće.

bočice s mlijekom

2. Kad majka nema mlijeka, treba rjeđe dojiti da se mlijeko nakupi u prsima – NETOČNO

Potpuno je krivo razmišljanje da će prsa sama znati koliko mlijeka trebaju proizvoditi i kolike su djetetove potrebe. Ona će to naučiti prepoznavati kroz podoje koje će tražiti dijete. Dojenje po rasporedu, rjeđi podoji radi skupljanja mlijeka ili dojenje u točno određena vremena (svaka dva sata) zato treba izbjegavati.

3. Šeširići za dojenje pomažu kod problema s oštećenim ili uvučenim bradavicama – NETOČNO

Šeširići pomažu samo kratko i to kod problema s jako uvučenim bradavicama. U ostalim slučajevima, primjerice, kod oštećenih bradavica, šeširići bi ih mogli dodatno oštetiti.

mlijeko

4. Mala prsa ne mogu proizvoditi dovoljno mlijeka – NETOČNO

Veličina prsa ne jamči uspješno dojenje, to jest velike količine mlijeka. Manja prsa mogu jednako učinkovito proizvoditi mlijeko te potpuno zadovoljiti djetetove potrebe.

5. Ako se mlijeko ne prazni iz prsa, njegova će se proizvodnja smanjiti – TOČNO

Rijetki podoji, prekratki podoji ili dojenje prema rasporedu mogu rezultirati smanjenjem količine mlijeka i neodgovarajućom proizvodnjom koja se redovitim pražnjenjem dojenjem postupno povećava u skladu s djetetovim rastom.

Foto: Shutterstock

0