Uloga funkcionalne hrane u prehrani beba

Uloga funkcionalne hrane u prehrani beba

Nestlé funkcionalne žitarice

Što je to funkcionalna hrana?

Pojam funkcionalna hrana počeo se koristiti 80-ih godina prošlog stoljeća u Japanu. Prema definiciji, funkcionalna je hrana ona koja osim osnovne namjene pružanja hranjivih tvari tijelu posjeduje i specifična svojstva koja blagotvorno djeluju na organizam – od olakšavanja određenih tegoba do smanjenja rizika i prevencije nekih bolesti. Hrana može biti prirodno funkcionalna, poput raznog voća i povrća koje sadrži bioaktivne komponente, no možemo ju i obogatiti određenim hranjivim tvarima ili joj ukloniti određene komponente poput glutena ili laktoze, kako bi dobila svojstva funkcionalne hrane. Bez obzira na njeno blagotvorno djelovanje funkcionalnu hranu ne možemo promatrati kao lijek, već isključivo kao dodatak uravnoteženoj i izbalansiranoj prehrani, čiji je cilj postizanje maksimalnog mogućeg učinka na zdravlje našeg organizma.

Što se najčešće nalazi u funkcionalnoj hrani za bebe?

Žitarice su, kao jedna od najrasprostranjenijih skupina namirnica, izvor dijetalnih vlakana, što ih između ostalog čini najučestalijom funkcionalnom hranom te su ujedno i jedna od prvih namirnica koje se uvode u dohranu beba. Žitarice za bebe se često obogaćuju probioticima (poput Bifidobacterium Lactis) i prebioticima, koji su najpoznatije komponente s funkcionalnim djelovanjem na probavni sustav. Nadalje,  kako se voće i povrće smatra prirodno funkcionalnom hranom preporuča se njihovo korištenje u prehrani beba ili u svježem obliku ili kao dodatak žitnim kašicama. Jednako tako, tu su i biljke poput kamilice ili lipe koje imaju dokazano i poznato djelovanje na smanjenje probavnih tegoba i rješavanje problema  uspavljivanja beba. Na tržištu, također, postoje i žitarice koje ne sadrže alergene i tvari poput laktoze i glutena, namijenjene bebama s osjetljivim probavnim sustavom.

cereals kid new 02

U kojim slučajevima posegnuti za funkcionalnom hranom?

Najčešće tegobe kod beba povezane su s probavnim smetnjama, proljevom, tvrdom stolicom te ponekad njenim izostajanjem. Zbog navedenih tegoba bebe mogu imati problema i s mirnim snom što može biti vrlo iscrpljujuće i za roditelje i za bebe. U prvoj godini života, naime, bebe i roditelji prolaze kroz mnogo besanih noć, čak između 400 i 750 neprospavanih sati. U navedenim slučajevima bebama se može pomoći određenom funkcionalnom hranom, kako bismo im olakšali tegobe i omogućili razigran dan te miran san. Tako se kod blažih tegoba u prehranu bebe može pokušati uključiti zobena kašica, koja sadrži dijetalna vlakna i može regulirati stolicu, zatim voće poput suhih šljiva koje djeluju kao blagi laksativ te naposljetku čajevi od kamilice ili lipe koji će smiriti bebu i umanjiti grčeve. U težim slučajevima se svakako preporuča posavjetovati s pedijatrom. U  slučajevima kada vašu bebu muče dojenački grčevi posegnite za proizvodima koji sadrže visok udio vlakana i probiotika.

Prehrana bebe od iznimnog je značaja za njen daljnji razvoj, pa osim na zdravlje, neposredno utječe i na njegovu sposobnost komuniciranja, razmišljanja i učenja novih stvari. Stoga je uvođenje kvalitetnih namirnica u prehranu vaše bebe, od iznimne važnosti.

nestle

Tvrtka Nestlé obogatila je ponudu svojih funkcionalnih žitnih pahuljica za djecu novim proizvodima – Nestlé 5 žitarica i lipa. Nove žitne pahuljice su obogaćene vitaminima i mineralima u omjerima prilagođenim bebama i maloj djeci, sadrže probiotičku kulturu Bifidobacterium lactis te nemaju dodanog šećera. Lipa se od davnina koristi na našim prostorima za ublažavanju grčeva, za smirenje i opuštanje te protiv nesanice.

Nestlé u svom asortimanu funkcionalnih žitarica ima i žitne pahuljice Nestlé zob i suhe šljive koje su obogaćene prebioticima odnosno vlaknima, a namijenjene su mališanima koje muči tvrda ili neredovita stolica, a tu je i poznati proizvod Nestlé Sinlac, jedine žitne pahuljice na tržištu koje ne sadrže mlijeko, a koje se preporučuju djeci sklonoj alergijama jer su bez mlijeka, laktoze, soje i glutena.

Učitati još
Zatvori