Tamara Žaja Miličić: Sve što ste htjeli znati o njezi zubića vašeg djeteta

Tamara Žaja Miličić: Sve što ste htjeli
znati o njezi zubića vašeg djeteta

Kako bi trajni zubi bili kvalitetni, o njima se jednostavno moramo brinuti, a navike poput kontinuirane brige o zdravlju zubi učimo dok smo najmanji. Zdravi mliječni zubići osnova su zdravog osmijeha kasnije. Velik broj roditelja olako shvaća prve, ‘mliječne’ zubiće, a na djetetovu brigu o njima djeci ‘progledaju kroz prste’. Mliječni zubi ispadaju obično do školskog uzrasta djeteta, a na njihovo mjesto nastupaju trajni zubi koji su tu do kraja života. Iako ispadnu, mliječni zubi čuvaju mjesto za trajne zube, a loša briga o njima može dovesti i do komplikacija u rastu čeljusti djeteta. Nebriga o mliječnim zubima može ostaviti traga na psihičkom razvoju djeteta, što će kasnije dovesti do smanjenog osjećaja samopouzdanja. Ako je briga o zdravlju zubi jedan od faktora koji utječu na samopouzdanje, zašto ne bi pomogli djetetu na vrijeme?

O njezi dječjih zubi piše Tamara Žaja Miličić

Vrlo je važno očuvati mliječne zubiće jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izrastanja trajnog zuba usmjeravaju njegovo izbijanje i rast. Zdravlje mliječnih zubića od iznimne je važnosti i zbog toga što upalni procesi na njima mogu prouzročiti mrlje i anomalije i na caklini trajnih zubi.

Briga o oralnom zdravlju vašeg djeteta počinje već kada beba dobije svoj prvi obrok. Nježno brisanje zubnog mesa vašoj bebi spriječit će zadržavanje bakterija u ustima te tako stvoriti odličnu podlogu kada je samostalna briga o zubima u pitanju. Savjetujem da odlazak dječjem stomatologu bude zacrtan u kalendaru oko prvog rođendana, ili prije, ukoliko su djetetu počeli već izlaziti zubići. Ono što je možda važnije, jest djetetova sposobnost shvaćanja i percipiranja stomatologa te koja je njegova uloga u djetetovom životu. Ako se sam roditelj boji stomatologa, postoji šansa da nesvjesno sam odgađa prvi posjet dječjem stomatologu, a to opet dovodi do stjecanja loših navika samog djeteta.

U predškolskoj dobi najbitnija je prevencija. Ona se sastoji od neinvazivnih, brzih zahvata fluoridacije i pečaćenja fisura zuba. Fluor je idealno sredstvo za prevenciju nastanka karijesa jer štiti caklinu zuba, čini je otpornijom te sudjeluje u remineralizaciji karijesne lezije koja se tek počela razvijati. U poliklinici TIM DENT – Miličić mliječni i trajni zubi premazuju se fluorom u obliku tekućine, gela ili laka. Riječ je o potpuno bezbolnom i brzom preventivnom zahvatu koji bih preporučila svim malim pacijentima.

Pečaćenje dubokih fisura na stražnjim zubima, također, sprječava nastanak karijesa te omogućuje bolju higijenu. Pečaćenje prvih trajnih zuba odnosno šestica jako je važno pa roditeljima savjetujem da svoju djecu dovedu stomatologu čim primijete nicanje ovih zubića. Redovite kontrole su neophodne kod djece predškolske dobi, jer se već tada mogu prepoznati eventualne ortodontske anomalije. Potrebno je imati na umu važnost redovitih kontrola i pravovremenog liječenja, jer netretirani uznapredovali karijes može dovesti do boli i traume djeteta, a takvo stanje treba izbjeći pod svaku cijenu. No, ukoliko je ono potrebno, možete biti mirni. Vašem mališanu možemo popraviti zubić bezbolno laserom.  

Dječji tretman u poliklinici TIM DENT – Miličić

Popravak zuba laserom za malog pacijenta je ugodniji od tradicionalnih metoda jer nema neugodnih zvukova ni vibracija, a postupak je u većini slučajeva bezbolan. Vibracije koje obično uznemire pacijenta u klasičnom radu s brusilicama, ovdje ne postoje, a klasičan zvuk turbine je zamijenjen pucketanjem koje proizvodi voda za hlađenje laserskog zraka. Stomatološki laser raspoznaje karijes od zdravog zuba i omogućuje uklanjanje samo bolesnog tkiva bez oštećenja okolnog zdravog tkiva. Sam laserski zrak je baktericidan, a plombe koje se postave nakon tretmana laserom imaju veću površinu vezivanja te su dugotrajnije.

Djeca od najmanjih nogu moraju znati da su stomatolozi liječnici koji im pomažu, iako nose bijele kute i maske preko lica i djeci izgledaju prijeteće. Dobar dječji stomatolog uvijek će prvo porazgovarati s djetetom, pokazati sve aparate koje može koristiti, upoznati ih sa zvukovima koje će čuti i koji mogu zvučati neugodno malenom djetetu. Dobar stomatolog također zna dobro slušati malene i uvijek surađuje s njima dok ih istovremeno educira o važnosti dobre higijene usne šupljine. A možda najvažnija odlika svakog ‘super-zubara’ u dječjim očima je nagrada koju dobije nakon uspješne posjete. Neka ‘super-zubari’ postanu super heroji vašeg djeteta.

Ako je dijete već razvilo strah od zubara, roditelj je bitan saveznik u savladavanju straha. Briga o oralnom zdravlju lako se uči kroz igre, slikovnice i sustav nagrađivanja, a iskrena komunikacija s djetetom pomoći će u stjecanju povjerenja i prema roditelju i prema stomatologu. U našoj poliklinici TIM DENT – Miličić posvećuje se velika pažnja u radu s djecom. Stjecanje povjerenja u stomatologa od najranije dobi je veliko dostignuće za svakog liječnika i ostaje kao trajna dobit za malog, a sutra velikog pacijenta.

Kroz igru, toplu i neposrednu komunikaciju s djecom, iskusan stomatolog stječe povjerenje djeteta i to je najbolji put ka uspjehu svake stomatološke intervencije, ili još bolje, prevencije. Jednom kada dijete shvati da odlazak stomatologu nije kazna, dodatni razlog za strah ili netko zbog koga će se osjećati još lošije jer dijete nije pralo zube koliko je trebalo, stvoreni su odlični temelji za blistavi osmijeh u svakoj dobi!

Predbilježite se za termin svog djeteta u poliklinici TIM DENT – Miličić već danas – posjetite njihovu web stranicu i saznajte više detalja.

 

Foto: Unsplash, Pexels, TIM DENT Miličić

Učitati još
Zatvori