Sve što želite znati o zdravlju mame i bebe, sada možete doznati na jednome mjestu

Sve što želite znati o zdravlju mame i bebe, sada možete doznati na jednome mjestu

Centar za mamu i bebu Gineko

Žensko zdravlje česta je i potrebna tema; uz razne akcije koje se tijekom godina odvijaju u organizaciji medicinskih ustanova, poliklinika i pokreta za promicanje zdravlja nužno je osvijestiti da uz brigu o ženskom zdravlju, posebno nakon trudnoće i poroda, dolazi jako često „ruku pod ruku“ i briga o zdravlju novorođenčeta.

Od adolescencije pa sve do i nakon menopauze posjeti ginekološkim ordinacijama i poliklinikama obaveza je svake žene, i to svake godine. Kako bi se detektirali zdravstveni problemi u njihovim ranim počecima i na vrijeme sanirali savjest struke jest da se jednom godišnje obave osnovni ginekološki pregledi te testiranja.

Sa začećem posjeti ginekološkim ordinacijama i poliklinikama učestali su i mnogo detaljniji. Vođenje trudnoće s posebnim naglaskom na visokorizične trudnoće te prenatalna dijagnostika fetalnih bolesti specijalnost su poliklinike Gineko koja je s početkom 2020. godine postala i centar za mamu i bebu. Uz ginekologiju i vođenje trudnoće, timu poliklinike Gineko pridružio se prof.dr.sc. Milan Stanojević, vrhunski domaći stručnjak iz područja pedijatrije, točnije perinatologije i neonatologije. Sada uz brigu o ženskom zdravlju na jednom mjestu svaka mama može pružiti i vrhunsku brigu o zdravlju svoje bebe. Uz iznimno bogatu liječničku karijeru, Milan Stanojević član je Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu u čijem je upravnom odboru, Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, međunarodne Svjetske udruge perinatalne medicine (World Association of Perinatal Medicine) čiji je bio generalni tajnik, dopredsjednik, izborni predsjednik i predsjednik od 2015. do 2019. godine. Redovni je član Međunarodne akademije za perinatalnu medicinu (International Academy of Perinatal Medicine), te je član upravnog odbora međunarodnog udruženja Fetus kao pacijent.

prof.dr.sc. Milan Stanojević

Stručni pedijatrijski tim Poliklinike Gineko daje odgovore na sva pitanja i savjetuje po pitanju zdravlja djece. Od upoznavanja roditelja s bebom te kako se uspostavlja roditeljstvo i kako funkcionira obitelj, posebno nova obitelj s malom bebom pa sve do njege bebe te po potrebi uspostavljanja kontakta s patronažnom sestrom.

Centar za mame i bebu sada donosi kompletnu uslugu brige o zdravlju žene, majke i njezine bebe i djeteta do šeste godine života. Kako bi svaka mama bila sigurna da je njezino zdravlje i zdravlje njezine bebe sigurno sada u Poliklinici Gineko može napraviti sve preventivne preglede. Pregledi nakon otpusta iz rodilišta, obavezni sistematski pregledi u dobi od jedan, dva, četiri i šest mjeseci života bebe, neobavezan sistematski pregled u dobi od devet mjeseci te obavezni pregledi u dobi od dvanaest do petnaest mjeseci.

Upravo je taj pregled mnogim majkama i očevima prekretnica u odnosi i brizi djeteta jer uključuje kompletan pregled djeteta, provjeru provedenih preventivnih mjera u rodilištu, praćenje napretka na tjelesnoj masi djeteta, tijek dojenja i/ili umjetne prehrane, pregled pupka, traganje za porođajnim traumama i prirođenim greškama u razvoju. Sada je trenutak kada se pomno analizira spavanje i dobivaju upute o položajima spavanja te prati psihomotorički razvoj djeteta. Uz najčešće brige i pitanja novih roditelja oko gorućih tema brige o pupku, razvoja kukova, psihomotorike i sl., obaveznog cijepljenja i sl. u centru za mamu i bebu, a pod budnim okom liječnika Stanojevića, o zdravlju i razvoju bebe brine se sve do šeste godine života djeteta.

Za sva pitanja i zakazivanje termina pregleda slobodno se obratite na navedene kontakte na službenoj stranici gineko.hr.

Foto: Sanjin Kaštelan

Učitati još
Zatvori