Grudi prije i poslije poroda – što sve možete očekivati?

Grudi prije i poslije poroda –
što sve možete očekivati?

Od sretne vijesti do prvih dana majčinstva, trudnoća i postporođajno razdoblje uzbudljivo su, ali i zahtjevno vrijeme za svaku ženu. Cijelo iskustvo moglo bi se sažeti u jednu riječ – promjena koja obuhvaća sve od načina života do izgleda.

Upravo su tjelesne promjene ono što će većina žena prvo primijetiti, a trudnoća i postporođajno razdoblje mogu ostaviti traga na bilo kojem dijelu tijela žene i mijenjati ga na način na koji buduće mame nisu uvijek u potpunosti spremne zbog čega će se neke od njih suočiti s osjećajem da njihovo tijelo više nije njihovo. Prvo što se primijeti su nabrekle grudi koje nekontrolirano rastu, čak i prije trbuščića i pokojeg kilograma, a sve zahvaljujući intenzivnoj sintezi estrogena i progesterona u tijelu, dodatnoj krvi, vodi i masnoćama koje su potrebne vašoj bebi.   

Nakon poroda, većina rasprava uglavnom se vodi oko skidanja viška kilograma gdje glavnu riječ vode treneri i nutricionisti. Mnoge žene tvrde da najviše kilograma izgube upravo dojenjem. Osim što je majčino mlijeko najbolji izvor prehrane za novorođenče, njime se, prema istraživanju Američke udruge za trudnoću, može sagorjeti oko 425 do 700 kalorija dnevno bez dodatne fizičke aktivnosti. Neke od svjetski poznatih manekenki kunu se u prednosti dojenja poput ubrzavanja metabolizma i zadržavanja vlastitog ‘ja’. No, istinu o tome kako dojenje može (loše ili negativno) utjecati na sam izgled vaših grudi rijeko se spominje.

Grudi tijekom trudnoće i dojenja

Što se ustvari događa s grudima tijekom trudnoće i dojenja objasnio nam je doktor Dinko Bagatin, opći, plastični i rekonstruktivni kirurg, čija je specijalnost upravo korekcija grudi.

Prvenstveno, grudi su nabrekle. Točnije, veličina grudi u trudnoći kroz cijeli ovaj proces može narasti i do tri broja košarice grudnjaka jer nastaje novo i žljezdano i masno tkivo, a i sama veličina tijekom dojenja oscilira na dnevnoj bazi. Hormoni utječu na pigmentaciju kože pa će bradavice postati tamnije. Zbog povećane količine krvi koja teče tijelom, vene na grudima mogu postati vidljive, a dodatna količina progesterona može uzrokovati pojavu dlačica oko bradavica. Također, zbog naglog rasta, pojavljuju se i strije.

Promjena oblika dojki nakon prestanka dojenja medicinski je posve uobičajena jer se žlijezde u dojkama vraćaju u svoj stari oblik, a ostaje višak kože. Potroše se čak i zalihe masnih stanica koje su se prikupljale tijekom trudnoće.

S druge strane, grudi su oduvijek simbol ženstvenosti i samopouzdanja. Stoga, svatko tko je dojio, shvatit će zašto je upravo zahvat podizanja grudi danas u svijetu u stalnom porastu. Prema podatku Američkog društva plastičnih kirurga, u posljednjih 10 godina radi se o porastu od 75%, a u većini slučajeva su pacijentice mlade majke. Doktor Bagatin iz Poliklinike Bagatin detaljno nam je objasnio o kojem se zahvatima najčešće radi.

NAJPOPULARNIJI ZAHVATI NA GRUDIMA NAKON TRUDNOĆE I DOJENJA

Kod grudi u trudnoći, odnosno, nakon dojenja, žljezdane hipertrofije dojke smanjuju se zbog čega se gubi volumen u gornjem dijelu dojke, oko bradavice te ostaje višak kože. Redukcija dojki u ovom periodu je očita zbog čega se često kaže kako su grudi splasnule. Ako su grudi opuštene i spuštene, no imaju svog vlastitog volumena, radi se samo zahvat podizanja grudi. Postoje razne tehnike podizanja, koje ovise o prirodi i stupnju obješenosti grudi te krajnjem rezultatu koji se želi postići, zbog čega se rade vrlo detaljna klinička mjerenja grudnog koša i grudi. Detaljnije o zahvatu podizanja grudi možete pročitati ovdje.

Nakon što se odstrani suvišna koža, podižu se bradavice i redizajnira se koža oko areola kako bi se dobile ljepše grudi.

U slučajevima kada su dojke splasnule, kada se izgubi volumen, osobito u gornjem dijelu dojke, rješenje je povećanje grudi implantatima.

Danas se implantati rade za cijeli život, ali je još uvijek univerzalna preporuka da se, prema potrebi, zamijene nakon 10 godina od operacije. Implantati se mogu ostaviti dugoročno ako je na redovitim kontrolama, što podrazumijeva obvezan ultrazvuk jednom godišnje i magnetsku rezonancu svake 3-4 godine, utvrđeno da je sve u redu. Valja imati na umu da su kontrole i konzultacije s liječnikom od najveće važnosti u postoperativnom razdoblju.

Kako izgleda sam zahvat i koje implatante koriste u Poliklinici Bagatin, detaljnije saznajte ovdje. Kako bi odluka bila što sigurnija, u ponudi imaju Vectra XT 3D fotosimulator koji će pokazati pacijenticama kako će izgledati nakon operacije. Implantat daje punoću u svim smjerovima, što se najviše i najljepše vidi u profilu.

Dojka ostaje funkcionalno aktivna

Preporuka za zahvate korekcije grudi najčešće je do godinu dana nakon poroda, odnosno, 6 mjeseci nakon prestanka dojenja. U kojem periodu života se odlučiti na sam zahvat je u potpunosti individualna odluka, no prema dosadašnjem iskustvu doktora Bagatina, korekcije grudi rade se najčešće nakon što žena odluči da više neće biti trudna. Naravno, uvijek je otvorena mogućnost ponovne trudnoće nakon podizanja i ugradnje implantata.

Potrebno je naglasiti da dojka ostaje funkcionalno aktivna bez obzira na implantate. Dakle, žene s implantatima mogu najnormalnije dojiti i nemaju nikakvih problema niti tijekom, niti nakon trudnoće, uvjerava nas doktor Dinko Bagatin.

Fokus svoje dugogodišnje karijere u Poliklinici Bagatin, stavio je na zahvate korekcije grudi, a više informacija o usavršavanjima i kontinuiranim edukacijama naći ćete ovdje.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori