Koliko su važna dječja prijateljstva

Kako bi djeca od najmanjih nogu mogla shvatiti važnost odnosa u društvu važno je razvijati njihovu socijalnu interakciju. Roditelji igraju veliku ulogu u društvenom životu djeteta jer djeca uče na primjerima roditelja te preslikavaju njihovo ponašanje. Odnos između roditelja i djece može utjecati i na djetetov razvoj i interakciju s njegovim (budućim) prijateljima te zato treba posebnu pažnju posvetiti tome kako se pristupa djetetovoj socijalnoj inteligenciji.

prijateljstva3

U početku potičite druženje djeteta s vršnjacima. U parkićima, domovima, igraonicama… S druge strane, ako vaše dijete ne pokazuje zainteresiranost za druženje s drugom djecom, nemojte brinuti. Možda je ono već steklo prijatelje u vrtiću i nema potrebu za drugom djecom ili mu je jednostavno draže igrati se samo, što treba poštivati. U predškolskoj dobi i u ranijoj školskoj, prijateljstva su uglavnom istospolna. Katkada se roditelji brinu što se njihovo dijete druži samo s vršnjacima istoga spola, no djeca traže prijatelje u osobama koje imaju slične interese kao i oni.

prijateljstva_naslovna

Kada su malo starija i ponešto razumiju, kako bi potaknuli dijete na stjecanje prijateljstava, vodite spontane razgovore o tome kako se sprijateljiti i družiti s vršnjacima. Pričajte o konkretnim situacijama u kojima se dijete nalazi. Kako prijateljstva budu napredovala, djeca će, jedni od drugih, mnogo naučiti. Djeci, od četvrte godine, prijatelji su jako važni. Zabavni su, s njima nikada nije dosadno, a uz njih mogu i mnogo naučiti. Dječja prijateljstva, ako prežive turbulentnu tinejdžersku dob i fakultetske godine, najvjerojatnije ostaju tu zauvijek.

prijateljstva2

Prisjetite se, jeste li još uvijek u kontaktu s prijateljima iz vrtića ili osnovne škole i koliko vam znače ta prijateljstva? Zasigurno njegujete barem jedno dječje “kvartovsko” prijateljstvo koje možete istaknuti kao vrlo važno u svom životu, a zato pokušajte i svoje dijete usmjeriti da pronađe takvu osobu na koju će se uvijek moći osloniti.

prijateljstva4

Foto: Zara Kids, proljeće/ljeto 2015.

0