Spriječite probleme s dojenjem

Mnoge mlade majke se nakon porođaja susretnu s problemima oko dojenja svog djeteta. Edukacija, podrška okoline, samopouzdanje, želja i upornost trebali bi odagnati i spriječiti početne tegobe oko dojenja.

dojenje

Ako se pridržavate nekih osnovnih uputa, možda taj najintimniji moment između vas i bebe, niti neće biti narušen. Stoga, upamtite:

1. Dojite svoje dijete svaki put kada ono to poželi i držite ga na prsima koliko god ono želi. Posebno prvih mjesec dana kada beba mora uhvatiti ritam, naučiti dojiti i ostvariti “ponudu i potražnju” mlijeka. Ako vidite da beba dobro napreduje i ne gubi na kilaži, nastavite ju stavljati na prsa “na zahtjev”. Svako je dijete različito, stoga se nemojte brinuti što neka djeca sisaju 10 minuta i sita su, a neka su po 30 minuta na dojci. Svako dijete ima svoj ritam.

2. Ragade, odnosno oštećenja na bradavicama neće se dogoditi ako savladate pravilno postavljanje bebe na dojku. Naime, dijete u ustima mora imati areolu, a ne samo bradavicu. Pripazite.

problemi u dojenju

3. Ne morate se brinuti oko mastitisa ako pazite na koju dojku stavljate dijete. Kada je dijete sisalo na jednoj dojci i ispraznilo ju, kada ponovno ogladni ponudite mu drugu dojku. Ako primjetite da dijete nije dovoljno ispraznilo dojku, malo se izdojite.

4. Premalo majčina mlijeka u većini slučajeva nije realno stanje jer svega 2-5 posto majki nema dovoljno mlijeka za svoje dijete. Rješenje je u isključivom dojenju (bez dohranjivanja, čajeva i vode) te dojenju djeteta kada ono poželi odnosno na zahtjev.

Foto: Shutterstock

0