‘Ježeva kućica’ je vječni dječji klasik koji i danas oduševljava

‘Ježeva kućica’ je vječni dječji klasik koji i danas oduševljava

Jez-00

Tete pričalice čitaju u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu

Tete čitalice, sestre splitskim Tetama i barbama pričalicama koji djeci na bolničkom liječenju čitaju i pričaju priče, i idući će utorak, 20. lipnja 2017. u 17 i 30 sati, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu na Odjelu za djecu i mlade, vrtićkoj djeci pročitati i zajedno s njima izdramatizirati Ćopićevu ‘Ježevu kućicu’.

Jedna od najljepših priča u stihu za male i velike, koja je oplemenila mnoge naraštaje univerzalnom porukom o ljubavi prema vlastitom domu svakako je ‘Ježeva kućica’, nastala 1957. godine kad je Vilko Gliha Selan svojim viđenjem smjeloga Ježurke Ježića legendarnoj basni u stihovima Branka Ćopića udahnuo novi život i učinio je apsolutnim dječjim književnim klasikom. Likovni prikaz Ćopićeve priče u izdanju nakladničke kuće Naša djeca najpopularnija je i najdugovječnija slikovnica u Hrvatskoj i šire.

Jez-03

Ježeva kućica

Branko Ćopić svojim se specifičnim humorom izdvajao od drugih dječjih pisaca svojega doba, a živom je maštom najmlađima nastojao prikazati životne vrijednosti na razumljiv način. Ježurka Ježić bori se za sebe i svoje stavove – čak i kada mu se drugi likovi izruguju, on je i dalje nepokolebljiv u obrani svojega doma. Zbog zanimljive i dinamične priče, ‘Ježeva kućica’ spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a Ćopićevi se stihovi često citiraju i lako prepoznaju.

Vilko Gliha Selan bio je iznimna pojava među dječjim ilustratorima jer je jedan od rijetkih akademskih slikara koji je najveći dio svoga rada i stvaralaštva posvetio najmlađima. Kao istaknuti likovni pedagog, ilustrirajući tekstove u knjigama, školskim udžbenicima i dječjim listovima, mališanima je približavao svijet književnosti. Selanovo slikovno ruho, puno boja i topline, djeca prepoznaju i prema djelu razvijaju emocionalno i intelektualno zanimanje.

Jez-14

Koliko je ‘Ježeva kućica’ bitno i sastavno djelo svačijeg odrastanja govori i istoimeni animirani film koji potpisuje Eva Cvijanović, a koji je početkom godine uvršten na Berlinale.

Jez-11

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori