Inspiracija za uređenje dječje sobe: Top 10

Ovisno o stambenim prilikama moći ćete svom mališanu osigurati vlastitu sobu ili urediti kutak unutar stana koji će biti pravo malo dječje carstvo, vjerojatno obilno ispunjeno igračkama različitih vrsta.

Dječja soba

U slučaju nedostatka prostora brojne prodavaonice namještaja nude različite kombinirane komade gdje unutar jedne jedinice možete dobiti stol, krevet i ormar, ali i krevete koji se poput galerije izdižu iznad sobe i do kojih se dolazi ljestvama.Prva kombinacija primjerenija je djeci mlađe dobi, dok se stariji mogu bez problema penjati na svoju galeriju, a ovisno o veličini kreveta u prostor ispod mogu se smjestiti radni stol i kutak za odmor ili jedno i drugo.

Oba rješenja prikladna su za smještanje u jedan kut stana, ovisno o kvadraturi, tako da dovoljno mjesta ostane za sav drugi namještaj.

dječjasoba1

Ako pak prostora imate dovoljno da izdvojite jednu sobu i pretvorite je u dječju, onda su vam na raspolaganju mnoge različite opcije. Imajte na umu da će se želje mališana mijenjati kako će odrastati, pa pokušajte sobu opremiti što neutralnijim i prilagodljivijim namještajem kako bi ste kasnije morali što manje detalja mijenjati.

Počnite s prigušenim bojama zidova uz koje je lako kombinirati, kao što su bijela, siva i bež, na koje se lako dodaju sitnice živih nijansi koje će birati dijete ovisno o uzrastu. Dok je mlađe odaberite sami ključne komade, a kasnije postanite njegov savjetnik koji će ga usmjeravati i pomagati mu da sobu skladno uredi.

dječjasoba34

Ono što je ključno u svakoj sobi su krevet, radna površina, ormari i kutak za odmor. Krevet, ovisno o dobi djeteta, može biti klasičnih dimenzija, a ako kvadratura to dopušta razmislite o većim krevetima, primjerice 140×200 centimetara. Možda zvuči preveliko za manje dijete, ali vaš će vam tinejdžer jednog dana biti itekako zahvalan. Radna površina mora sadržavati dovoljno mjesta za sve knjige i bilježnice potrebne pri izradi školskih zadaća i projekata, te prema potrebi za kompjuter i laptop, uz, naravno, jako dobru rasvjetu. Uz radnu svjetiljku, pronađite i zabavan luster i/ili podnu lampu koji će dizajnu sobe pružiti dodatnu dimenziju.

dječjasoba41

Ormari neka budu dovoljno prostrani za svu odjeću i posteljinu te dodatne sitnice poput igračaka kako bi se sklonile s poda. Neka tepih postane oaza za igru, a tinejdžerima osigurajte jednu fotelju ili veći stolac u kojem će moći u miru čitati, slušati glazbu te na kraju krajeva na njega odlagati svu odjeću. Osigurajte dovoljno kutija za sve što vaše dijete posjeduje kako bi se stvari lakše razvrstale i raspremile.

Mlađe djevojčice zasigurno će biti sklonije ružičastim tonovima, kao što će dječaci birati plave, a što će biti stariji će težiti “odraslijim” bojama. Zanimljiv detalj u svakoj sobi će biti tapete nekog življeg ili pak monokromnog i minimalističkog dizajna. Prilagodite sve njihovim interesima, pronađite detalje koji će odražavati njihovu osobnost, tako će s veseljem boraviti u svom utočištu. Pogledajte naš izbor i inspirirajte se!

Foto: Alvhemmakleri

0