Učenje jezika u inozemstvu može biti najbolja ljetna kombinacija

Učenje jezika u inozemstvu može biti
najbolja ljetna kombinacija

Ljetni školski praznici samo što nisu počeli. Iako to i roditeljima i školarcima znači predah od obveza, s druge strane praznici predstavljaju i određenu nedoumicu. Kako djetetu osigurati zabavno ljeto? Gdje i kako će vaše dijete provoditi ljetne dane dok ste vi na poslu? Kako organizirati djetetovo vrijeme tijekom praznika?

Posljednjih su godina iznimno traženi i popularni ljetni kampovi za djecu, a njihova ponuda i sadržaji iz godinu u godinu sve su primamljiviji. U namjeri da se spoji ugodno s korisnim, te da dijete istovremeno usvoji neka nova znanja, ali da se pritom dobro zabavi, upozna nove osobe i doživi neko posebno iskustvo, posebno se ističu ljetni kampovi za učenje stranih jezika.

Zašto ići na ljetni jezični tečaj u inozemstvu?

Poznato je da se jezik najbolje i najlakše uči u izvornom govornom području te u svakodnevnoj komunikaciji. U tom smislu je odlazak djeteta u ljetni jezični kamp u inozemstvo dobitna kombinacija. Kaže se da napredak kojeg djeca postignu u 2 do 4 tjedna provedenog u ljetnom jezičnom kampu učeći strani jezik, jednak je onom napretku kojeg postignu u godinu dana učeći strani jezik u osnovnoj ili srednjoj školi.

Ljetni tečajevi stranih jezika ne podrazumijevaju samo učenje, već i puno više od toga – zabavu, izlete upoznavanje znamenitosti, kulture i običaja zemlje u kojoj se tečaj provodi. To uključuje puno boravka u prirodi, na bazenima ili na brojnim sportskim terenima, posjet muzejima, prisustvo na raznim umjetničkim radionicama ili pak odlazak u zabavne parkove.

10 razloga zašto bi ljetni jezični kamp bio dobar za vaše dijete

IntegralEdu, savjetodavna agencija za obrazovanje u inozemstvu, na temelju svog dugogodišnjeg iskustva u organizaciji i provedbi ljetnih jezičnih kampova za djecu, sastavila je listu od top 10 razloga zbog kojih je korisno poslati dijete na jezični kamp.

1. Emocionalna inteligencija se razvija zajedno sa stvaranjem novih prijateljstava i razvijanjem društvenih vještina

Kada su djeca sama u jezičnom kampu, moraju se suočiti sa za njih, novim i drugačijim vrstama društvene interakcije, posebno jer su na kampu zajedno s djecom iz cijelog svijeta koja dolaze iz različitih društvenih i kulturalnih sredina. Neka istraživanja* pokazuju da djeca koja idu na ljetne jezične kampove stranih jezika značajno više razviju svoju emocionalnu inteligenciju (EQ) koja podrazumijeva prepoznavanje, razumijevanje i kontroliranje emocija.

2. Odvajanje od tehnologije

Kada djeca (ponovno) otkriju svoje kreativne sposobnosti, kada počnu stupati u stvarne interakcije sa stvarnim ljudima tijekom svakodnevnih aktivnosti sa stvarnim doživljajima, sve pametne spravice koje su koristili, isključuju.

3. Rad u timu i vodstvo

Naučiti kako rasporediti zadaće s drugima u timu, otkrivanje svojih sposobnosti i kreativnosti za dobrobit tima, dizanje glasa tako da se ne nadglasaju ostali glasovi u grupi i izvršavanje zadaća za koje si odgovoran – upravo su ovo stvari koje znače biti dio tima i raditi u timu.

4. Život u međunarodnom okruženju

Tijekom boravka u jezičnom kampu kada će cijelo vrijeme biti među djecom iz cijeloga svijeta, jednoga dana kada budu trebali razgovarati s nekime tko dolazi iz drugačije kulture, to za njih neće biti problem i znat će kako se snaći u komunikaciji s tobom osobom jer su već naučili kako reagirati na kulturalne izazove.

5. Razvijanje samopouzdanja

Svako dijete se hvali i nagrađuje za sve što radi i za sve što doprinosi maloj zajednici ili grupi u kojoj uči jezik ili radi neku izvannastavnu aktivnost tijekom kampa. Na taj način dijete dobije poticaj za nastavak i postepeno se oslobađa osjećaja srama.

6. Razvijanje ustrajnosti i fleksibilnosti

Jedna od najbitnijih vještina koje će vaše dijete naučiti je izaći iz svoje zone udobnosti tzv. comfort zone. Izaći će iz onoga što mu je do sada bilo normalno i prijeći će preko svojih osobnih granica koje su ga do sada sputavale.

7. Neprekidno obrazovanje tijekom ljeta

Bilo da izaberu ljetni kamp tijekom kojeg će učiti samo strani jezik ili i glumiti, slikati, fotografirati, programirati, i sl., ljetni jezični kamp u sebi sadržava i obrazovnu komponentu. Ali, kamp je u isto vrijeme i interaktivan i zabavan tako da se znanje vrlo brzo usvaja, a sinapse se stvaraju spontano.

8. Aktivnost i aktivno igranje

Djeca se razvijaju i u situacijama gdje se tzv. aktivno igraju tj. sami sebi postavljaju svoje granice, definiraju sami sebi uloge, međusobno djeluju jedni s drugima i koriste svoju maštu. U kampovima čak i obična borba jastucima ima značenje i daje određenu dobrobit.

9. Boravak u prirodi i stvaranje svijesti o zaštiti okoliša

Kada se djecu odvoji od tehnologije na duže vrijeme, kao što je slučaj u jezičnim kampovima, djeca će postati povezanija s prirodom te će im se probuditi urođena znatiželja za prirodom. Bitno je također da se djeca osvijeste o zaštiti Zemlje od najranije dobi.

10. Budućnost djece kao odraslih ljudi

Vještine koje se razvijaju tijekom boravka u jezičnom kampu uvelike su cijenjene, a ponekad i neophodne za izgradnju buduće karijere i zaposlenje. Mnoge od njih su tzv. vještine budućnosti koje će biti potrebne kada se djeca budu zapošljavala, a to su redom: društveni utjecaj, transkulturalne kompetencije te inter i transdisciplinarnost.

Ako želite na vrijeme svom djetetu osigurati što ljepše nadolazeće ljetne praznike potražite dodatne informacije i upute na stranici: http://www.integraledu.hr.

A u nastavku se nalazi i iscrpan vodič svih najvažnijih savjeta za roditelje, kao i polaznike tečajeva jezika. Uz njega sigurno na ništa nećete zaboraviti!

Savjeti za roditelje

* Istraživanje iz 2010. godine. Izvor.

Učitati još
Zatvori