Učenje srcem – nova knjižica koja djecu uči o osjećajima

Učenje srcem – nova knjižica koja
djecu uči o osjećajima

U Zagrebu je predstavljena knjižica „Učenje srcem: kako prepoznati i izraziti osjećaje, za djecu od 6 do 8 godina”, čije su autorice iskusne dječje psihologinje mr.sc. Mirjana Šprajc Bilen i Sandra Smiljić. Također, iz tiska je izašla i knjižica koja je prvi korak projekta Učenje srcem, a početkom 2020. godine autorice su krenule i s edukativnim radionicama. Na knjižici Učenje srcem radile su tri generacije žena: u njoj je mudrost iskusne dječje kliničke psihologinje, zrelost dječje vrtićke psihologinje i dodir s djetinjstvom mlade ilustratorice.

Bez osjećaja nema života

Autorice knjižice su dvije iskusne psihologinje, mr.sc. Mirjana Šprajc Bilen i Sandra Smiljić, koje su svoj profesionalni život posvetile djeci u kliničkoj praksi i dječjim vrtićima. Projekt Učenje srcem djecu uči ono što je za njihov razvoj najvažnije – kako slobodno osjećati sve osjećaje, pritom naglašavajući kako su svi naši osjećaji pokretači i putokazi prema smislenom i ispunjenom životu.

Svi naši osjećaji su u redu i oni nose naša srca, bez njih nema života. Emocionalni razvoj, a pritom mislim: razumjeti sebe, razumjeti druge, komunikacija i samokontrola, bitno određuju naše mentalno, a u konačnici i fizičko zdravlje. Dobre vijesti su da se te vještine mogu naučiti, a Učenje srcem djeci u tome može uvelike pomoći. To je najbolja prevencija i ujedno naša motivacija za rad“, rekla je dugogodišnja klinička psihologinja i autorica knjige, Mirjana Šprajc Bilen.

Djeca u ovoj knjižici srcem uče tri glavna aspekta emocionalnog razvoja. Prvo učenje srca je: prepoznati svoje osjećaje i potrebe, odnosno upoznati i razumjeti sebe. Drugo: prepoznati, razumjeti i do neke mjere tolerirati osjećaje, potrebe i očekivanja drugih ljudi, odnosno razvoj empatije. Treće: Ponašanjem pokazati svoje osjećaje i potrebe drugima, na konstruktivan i prihvatljiv način, u skladu sa zahtjevima okoline, odnosno razvoj asertivnosti.

U današnje vrijeme osjećaji nisu popularni, gura ih se pod tepih i smatra ih se slabostima. Ali osjećaji su srce čovjeka, oni nas pokreću. Učenje srcem ima za cilj poticati razvoj emocionalnih i socijalnih kompetencija djece kako bi odrasli u zdrave i uspješne ljude koji su zadovoljni svojim životom u cjelini“, izjavila je Sandra Smiljić, dječja psihologinja i autorica knjige.

Društvo suvremeno, a priroda ljudskih emocija nepromijenjena

Milivoj Jovančević, cijenjeni pedijatar i recenzent knjižice je rekao: „U našem suvremenom društvu roditeljstvo se suočava s brojnim izazovima, između ostalog i s nedostatkom vremena za kvalitetnu komunikaciju s djetetom i prijenos softvera s roditelja na dijete, roditeljskih misli, stajališta i osjećaja o svemu što nas okružuje. Posljedično, dijete o svijetu oko sebe, o tome što se smije ili ne smije, što je etično ili nije te kako se osjećaju drugi, uči na televiziji, u igricama i na ulici.

Ovaj priručnik je iznimno važan jer poziva roditelje i stručnjake koji rade s djecom da se posvete djetetu i ovoj izuzetno važnoj temi. Osjećaji nam u životu trebaju pomagati. Mi trebamo biti bolji zahvaljujući osjećajima, a ne da su osjećaji ti koji nas sputavaju i umanjuju šanse za uspjeh u životu“, zaključio je Jovančević.

Cilj ove knjižice je pomoći djeci od 6 do 8 godina u emocionalnom rastu i sazrijevanju jer upravo taj razvoj ima veliki utjecaj na to da dijete bude uspješno, ispunjeno i zadovoljno svojim životom u cjelini. Djeca su u toj dobi izložena velikim životnim promjenama, kreću u školu, pritisci iz okoline se pojačavaju pa su zbog toga osjetljivija.

Učenje srcem – tri generacije zajedno, za djecu

Autorice knjige s ponosom ističu kako pripadaju dvjema različitim generacijama žena, jedna u razdoblju mirovine, druga u razdoblju zrelosti. S mladom ilustratoricom Viktorijom Jaković koja je još uvijek srednjoškolka, dobile su u suradničkom timu i treću, mladu generaciju. Ilustratorica Viktorija sjajno je iznijela sve likove i udahnula im život. Na njihovim se licima i govoru tijela jasno vide emocije, kako bi ih svako dijete u dobi od 6 do 8 godina već na prvi pogled moglo raspoznati.

Psihologinje Šprajc Bilen i Smiljić najavile su kako je knjižica samo prvi dio projekta Učenje srcem. Već početkom 2020. u suradnji sa svojim izdavačem, Nakladom Cvrčak, autorice kreću s radionicama za roditelje i stručne suradnike. Radionice će se sastojati od teoretskog dijela vezanog uz socio-emocionalni razvoj djece od 6 do 8 godina te od praktičnog dijela vezanog uz korištenje edukacijskih materijala u knjižici. Sljedećim tiskanim izdanjima planiraju obuhvatiti i ostale razvojne periode djece od druge godine pa sve do adolescencije.

Nova knjižica Učenje srcem može se već sada kupiti na web shopu Naklade Cvrčak, u Hoću knjigu Megastoreu i svim ostalim većim knjižarama. Novosti ovog projekta za djecu možete pratiti na Facebook i Instagram stranicama Učenja srcem i Naklade Cvrčak.

Foto: Učenje srcem

Učitati još
Zatvori