Kako svojim mališanima osigurati zdravu i izbalansiranu prehranu?

Kako svojim mališanima osigurati zdravu
i izbalansiranu prehranu?

Foto by Studio Numero 5

Moderni i užurbani stil života, zdrav način prehrane mogu učiniti teškom borbom, kada se radi o nama samima, ali i o našim mališanima. No, prelazak na zdravu i izbalansiranu prehranu poboljšat će zdravlje vašeg djeteta, pomoći mu da održi zdravu tjelesnu težinu, pomoći će u stabiliziranju raspoloženja, izoštravanju uma i izbjegavanju razne zdravstvene probleme. Zdrava prehrana također može imati pozitivan učinak na mentalnu i emocionalnu dobrobit onih najmlađih. Samim time može pomoći u prevenciji stanja kao što su depresija, anksioznost, bipolarni poremećaj i ADHD.

Foto by Studio Numero 5

Važno je zapamtiti da se djeca ne rađaju s prirodnom željom za pomfritom i pizzom ili averzijom prema brokuli i mrkvi. To uvjetovanje se događa tijekom vremena jer su izloženi sve više i više nezdravih izbora hrane. Međutim, moguće je reprogramirati njihove preferencije tako da umjesto toga žude za zdravijom hranom. Što prije unesete zdrave, hranjive namirnice u djetetovu prehranu, lakše će razviti zdrav odnos s hranom koji će trajati cijeli život. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za to kako svojim mališanima osigurati zdravu i izbalansiranu prehranu.

Važno je birati cjelovitu hranu za naše najmlađe

Kao jednostavno pravilo, ako određena namirnica izgleda onako kako izgleda u prirodi i u trenutku kada dođe do vašeg tanjura, onda je to cjelovita hrana koja nije pretjerano obrađena. Manje je vjerojatno da će cjelovita hrana sadržavati dodane kemikalije. Jednostavno rečeno, radi se o namirnicama na koje je čovjek imao manji utjecaj. Birajte organski gdje možete kako biste izbjegli pesticide i dodane hormone te smanjili toksično opterećenje. Čak je i kupovina voća i povrća koje nije prethodno zapakirano i već izrezano i stavljeno u plastiku od vitalnog značaja. Naime, nakon što je izrezana, hrana će oksidirati ili će se pokvariti te apsorbirati kemikalije u plastičnoj ambalaži. U tom smislu, izbjegavajte bilo kakve obroke koji se poslužuju vrući u plastičnim posudama.

Povećajte unos esencijalne masti

Nisu sve masti jednake, a esencijalne masne kiseline su veoma važne za zdravlje mozga, pamćenje vašeg djeteta, za reguliranje raspoloženja, zdravlje srca, kosu, kožu, nokte i sve između. Dodajte pola žlice kokosa, avokada, ulja jetre bakalara, ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili ulje bilo kojeg oraha ulje [ako nema alergija] uz ručak i večeru. Isto tako, u prehranu djeteta možete dodati masnu ribu, avokado i masline barem tri puta tjedno. Također, bitno je izbjegavati toksične trans masti koje se često nalaze u prerađenoj i prženoj hrani. Ključno je kuhati samo s onim uljima koja ne postaju užegla, kao što su avokado, kokos, obično svijetlo maslinovo ulje [ne ekstra djevičansko – njega je najbolje ostaviti hladno za salate] ili ulja od orašastih plodova.

Potrebno je paziti na konzumaciju šećera 

Za svaki obrok birajte kvalitetne proteine poput sjemenki orašastih plodova, humus, divlje ribe, organskih jaja, organske piletine i mesa, organskog maslaca od orašastih plodova ili organskog kefira te biljnog mlijeka. Izbjegavajte rafinirani šećer i birajte ugljikohidrate s niskim umjerenim glikemijskim indeksom. Uz to, birajte više povrća, voća i cjelovitih žitarica poput smeđe riže. Umjesto šećera, koristite steviju, kokosov šećer, voćni šećer ili manuka med u umjerenim količinama. Izbacivanjem šećera iz prehrane podržavate i zdravlje crijevnog mikrobioma, a samim time ćete smanjiti žudnju za junk foodom.

WelleCo. je kreirao Super Kids posebno za vaše mališane

Možete imati velike koristi od nadopunjavanja prehrane vaše djece snažnim proizvodom kao što je WelleCo. Super Kids Elixir + Protein. Ovo je jednostavan i učinkovit način uvođenja esencijalnih vitamina, minerala, proteina i hranjivih tvari koje su djeci potrebne za rast. Njegova formula je veganska i lako se apsorbira, a dovoljno je ukusna da i najprobirljiviji uživaju u njoj. Super Kids je najbolje konzumirati kao doručak pomiješan s mlijekom i žitaricama ili kao napitak uz standardni dječji doručak. On sadrži 100% dnevnu preporučenu dozu vitamina D.

Foto by Studio Numero 5

Osim toga, Super Kids je dodatak prehrani koji je bogat izvor željeza, cinka, vitamina C i vitamina B kompleksa. Potiče pravilan rast i razvoj djece, pozitivno utječe na koncentraciju i uspostavlja pravilan rad crijeva. Može činiti i odličnu alternativu za snack između obroka te pomaže uspostaviti gradivne blokove dobre prehrane u kasnijem životu. Namijenjen je djeci od 4-16 godina starosti te ne sadrži gluten ni laktozu, a preporučuje ga mag. nutricionizma Ivana Barišić iz Nutrilife centra gdje možete i kupiti WelleCo. Super Kids Elixir + Protein, kao i druge proizvode brenda.

Foto by Studio Numero 5

7 do 12 čaša vode dnevno za zdravlje

Hidratacija je vrlo važan dio uravnotežene prehrane odraslih pa tako i djece. To je ključno za mnoge aspekte zdravlja jer unos dovoljne količine vode regulira sve – od funkcije stanica do tjelesne temperature, probave do raspoloženja. Poželjan unos vode je od 7 do 12 čaša dnevno, ovisno o dobi i spolu vašeg djeteta. Ako vaše dijete ne voli vodu, napravite napitke od svježeg voća, limuna, mente, bobičastog voća, narezanog svježeg krastavca i jabuke, kako bi voda bila zanimljivija. Također, možete dodati malo 100% voćnog soka u djetetovu vodu kako biste stvorili naviku da pije više vode.

Osnažite imunološki sustav djeteta

Vitamin C s drugim esencijalnim vitaminima i mineralima kao što su cink, magnezij, vitamin D i K veoma su važni kako bi imunološkom sustavu djeteta pružili sve što mu je potrebno za zaštitu organizma od virusa i infekcija. Većina djece voli bobičasto voće i jabuke koje su bogate vitaminom C, stoga te namirnice ne bi trebale predstavljati problem. Uz to, tu je i zeleno povrće koje, osim vitamina C, sadrži i željezo i klorofil koji smanjuju upale i također štite od bolesti.

Foto: Studio Numero 5, Pexels

Učitati još
Zatvori