Bruno Šimleša: Usvajanje zdravih navika počinje od malih nogu

Bruno Šimleša: Usvajanje zdravih
navika počinje od malih nogu

Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu, ove godine provodi edukativnu kampanju Usvoji zdrave navike u 21 dan!, kojoj je fokus na procesu usvajanja zdravih navika. Kampanji su se pridružili stručnjaci i influenceri iz različitih polja djelovanja – sociolog Bruno Šimleša, sportski trener Edin Mehmedović, nutricionistice programa PETICA – igrom do zdravlja te gastro blogerice Doris Valković i Tatjana Pastuović Klaić. Nakon što smo s nutricionisticama programa PETICA razgovarali o tome kako klincima usaditi zdrave navike, danas nam je na svom primjeru to objasnio sociolog Bruno Šimleša.

Usvajanje zdravih navika

Danas svi živimo užurbanim tempom ii često nam malo vremena ostaje za pripremu kvalitetnih i zdravih obroka. No, to nam nikako ne bi trebalo biti na sporednom mjestu. Usvajanje zdravih navika, kako u prehrani tako i u tjelovježbi važno je našoj djeci usaditi od malih nogu. Osim toga veliku ulogu imamo i mi sami svojim primjerom. Jer koga će djeca oponašati nego nas?

Djeca upijaju kao spužve

Tražite ideje i načine da djecu aktivno uključite u aktivnosti u kuhinji. Usadite im ljubav prema kretanju i raznim vanjskim aktivnostima od malih nogu, te najvažnije educirajte ih o pravilnoj prehrani i zdravim navikama.

„Djeca su spužve i sve upijaju. A što su manji to je upijanje prirodnije. Ako im normaliziramo zdrave navike u ranom djetinjstvu kasnije će ih osjetno lakše zadržati. Ne znači da se nećemo morati truditi i kasnije, ali ipak će biti lakše.“ – kaže nam Bruno.

Budite primjer

Osim vršnjaka i raznih vanjskih utjecaja, najvažniji ste im vi, kaže Šimleša.

„Primjerom, primjerom i primjerom. Djeca nas ne slušaju uvijek, ali nas uvijek imitiraju. Želimo li da prihvate nesavršenosti svog tijela moraju vidjeti nas da se ne opterećujemo istima. Želimo li da im je normalno pomagati drugima ili da vježbaju moraju vidjeti nas u tim aktivnostima. Naše riječi nemaju težinu ako ih ne potkrijepimo djelima.“

On se time vodi i kod odgoja svoje kćeri Anabele.

“Vidjela je nas i vidjela da uživamo pa je i njoj bilo normalno vježbati. Kada je bila mala vježbala je s nama. Sjećam se jednog videa za vrijeme korone kad sam je koristio kao uteg i dizao. Njoj zabavno, meni korisno u trenutku kad su teretane bile zatvorene.”

sdr

Bruno Šimleša kao najveći izazov u današnjem roditeljstvu smatra naviku pred ekranom.

Mislim da svi kao roditelji imamo veliki izazov odvojiti ih od ekrana. Većini nije zamislivo da ekrani nestanu iz njihova života, ali mislim da moramo paziti da nisu zalijepljeni za njih. Da im i dalje bude prirodno izaći van, razgovarati, kretati se, grliti se rukama, a ne emojijima…
Skloni smo brzom razmišljanju, brzim zaključcima, brzoj prehrani i statičnom životu. Otkad je čitav svijet stao u naš dlan, doslovno i metaforički, postali smo povezaniji sa svijetom, ali ne nužno i sa sobom i zdravim životom, a to je problem. Svaki roditelj mora biti vrlo maštovit u smišljanju načina da djeci osigura što je više moguće temelja za zdrave navike. I opet, apsolutno je ključno da budemo primjer takvog života.“

dav

Nažalost kada govorimo o stvarnom stanju u Hrvatskoj, brojke nisu dobre. Sve više djece je pretilo, a brza prehrana i spor život glavni su krivci.

Ne znači da moramo paziti na svaki obrok i osjećati stres ako ponekad pojedemo nešto što nije najhranjivije, ali itekako se trebamo truditi da je toga što manje. Moja je generacija odrastala na ulici, vječno u nekim igrama, a današnji klinci odrastaju u svojim sobama. Zato treba podržati sve aktivnosti koji ih pokrenu – emocionalno, intelektualno, ali i fizički!“ kaže Šimleša.

Kako zainteresirati djecu za zdravu prehranu?

Da je odgovor na to pitanje lagan, možda bi statistike govorile drugačije, no Bruno ima svoju taktiku.
„Nije svaki put luda za nečim zdravim što pripremimo, ali imamo dogovor da sve proba, ali i dovrši osim ako ikako može. No obožava voće, voli kada zajedno kuhamo (doduše, mi nešto više od nje), ide u sedmi razred pa i sama zna nešto spremiti, a to je zdravo samo po sebi.“

Njihova kćer Anabela je aktivna i dosta u pokretu, a sve zahvaljujući tome što je krenula od malih nogu.

„Kao mala se bavila plesom, a sada trenira penjanje što je izvrsno za nju jer odlično vježba sve njezine mišiće, a meni se sviđa i to što nije savršena u tome pa će naučiti i da je dovoljno dati sve od sebe, a ponekad to neće dovesti do medalje. Uništiti perfekcionizam je isto jedna zdrava navika.“

Krenite zato s usvajanjem jedne po jedne.

Zdrave navike u 21 dan

Ovog su proljeća Vrtim Zdravi Film i PETICA nastavili suradnju, sudjelujući zajedno u edukativnoj kampanji Usvoji zdrave navike u 21 dan!

Cilj je osvijestiti roditelje i djecu da su za usvajanje zdravih navika važni ustrajnost i kontinuitet te da neke navike mogu postati ustaljen dio naše svakodnevice već za oko tri tjedna. Za neke je navike, dakako, potrebno i više vremena, no važno je ne odustati u tom dinamičnom procesu. Kako biste što lakše savladali izazove usvajanja zdravih prehrambenih navika, predlažemo da pratite aktivnosti projekta Vrtim Zdravi Film i programa PETICA – igrom do zdravlja.  U sklopu kampanje, na  Nestlé Hrvatska Facebook stranici, odvija se digitalni natječaj Zdrave navike u 21 dan usvojite!, koji pred sudionike postavlja izazov usvajanja zdravih navika tijekom tri tjedna i potiče roditelje i djecu da se odluče na prvi korak prema zdravijim svakodnevnim izborima. Kampanju je podržao i HŠSS – Hrvatski školski sportski savez, koji je već više od desetljeća ujedno i glavni provoditelj projekta Vrtim Zdravi Film u osnovnim školama.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori