Ovo su najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj

Ovo su najpopularnija dječja
imena u Hrvatskoj

Poput mnogih stvari unutar društva i životnog stila i dječja su imena podložna trendovima. Možda je to posebice vidljivo u posljednjih desetak godina kada su, u želji da njihovo dijete bude unikatno, roditelji počeli posezati za brojnim stranim imenima i njihovim izvedenicama koja nisu ukorijenjena u hrvatskom jeziku, te su se trendovi zakrenuli u tom smjeru.

Svakih par godina nekoliko se imena isprofilira kao vrlo popularno i u tom trenu vidimo porast trenda, neke promjene na krivulji, te ostaje pitanje koliko će se to ime dugo zadržati na top ljestvici. Porast kratkih, zvučnih imena je definitivno u porastu, a što su kraća i originalnija tim bolje. No, zakon Republike Hrvatske zabranjuje davanje imena koja su skraćenica ili bez riječi tako da su najkraća, zapravo ona od dva slova i glasa – iznimno su popularna Lu, Li i Bo kao muške i ženske izvedenice imena.

Najpopularnija hrvatska imena u posljednjih 100 godina

Tradicionalna hrvatska imena, iako još uvijek prisutna u mnogim dijelovima zemlje, polako gube na popularnosti, ako se usporedi s tablicom najčešćih dječjih imena u posljednjih sto godina. No takva je situacija samo trenutna jer u cikličkom kretanju imena koja su u trendu često na red dođu i ona arhaična hrvatska imena za koja smo mislili da su gotovo iščezla pa se odjednom vrate i popnu visoko na ljestvicu. Zanimljivo je promatrati te mijene te možda u modu vratiti neko od imena za koje dugo niste čuli.

Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske je prema popisu stanovništva kreirao tablicu u kojoj se jasno vide mijene po pitanju popularnosti određenih imena. Tablicu možete vidjeti na linku te pregledati najpopularnija imena u desetljećima od početka prošlog stoljeća do 2011., a u nastavku donosimo ukupne pobjednike.

Muška imena

 1. Ivan
 2. Josip
 3. Marko
 4. Stjepan
 5. Tomislav
 6. Željko
 7. Ivica
 8. Ante
 9. Mario
 10. Nikola

Ženska imena

 1. Marija
 2. Ana
 3. Ivana
 4. Mirjana
 5. Katarina
 6. Nada
 7. Dragica
 8. Ljubica
 9. Vesna
 10. Marina

Foto: Pexels

Preporuka

Zatvori