Ovo su najpopularnija dječja imena 2020. godine

Ovo su najpopularnija dječja
imena 2020. godine

Još prije nego što su uopće spremni za djecu, mnogi razmišljaju o imenu koje bi nadjenuli svojoj bebici ili bebicama. A tek kad krene slatko iščekivanje i trbuh počne rasti, onda su, osim zdravlja, ime i spol djeteta na prvom mjestu najvažnijih stvari o kojima razmišljamo. Slažu se popisi omiljenih imena, križaju se ona omražena, a ovaj razgovor između roditelja može trajati do samog poroda gdje će netko “popustiti” i beba će konačno dobiti svoje ime.

Najčešća dječja imena u prošloj godini

Neki se roditelji odmah dogovore, odlučuju dati djetetu ime koje je u obitelji generacijama ili baš dijele istog favorita, a drugima treba baš dugo da se usuglase. Imena snažno podilaze i trendovima, može se dogoditi da je jedno ime godinama među najpopularnijima i onda jednostavno iščezne s popisa. Već nekoliko su godina među najpopularnijim ženskim imenima Mia, Nika i Lucija, a muškim Luka, David i Jakov. Bila su na vrhu 2019. godine, a i 2020. – što znači da se trendovi ne mijenjaju tako brzo.

Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je popis 50 najčešćih imena djece rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. Izdvajamo top 10 najpopularnijih muških i ženskih imena, a ostala možete pogledati na ovom linku.

Top 10 ženskih imena

 1. Mia
 2. Lucija
 3. Sara
 4. Ema
 5. Nika
 6. Marta
 7. Rita
 8. Mila
 9. Petra
 10. Ana

Top 10 muških imena

 1. Luka
 2. David
 3. Jakov
 4. Ivan
 5. Petar
 6. Roko
 7. Matej
 8. Noa
 9. Filip
 10. Mateo

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori