Savjeti mama za jednostavnije odvikavanje djece od pelena

Savjeti mama za jednostavnije
odvikavanje djece od pelena

Moguće da ćete (istovremeno) postati nemajka ili najbolja mama na svijetu kada se dotaknemo rasprava vezanima za odgoj djece. Zapravo, u većini stvari je to tako pa se, za početak, nemojte nervirati kada krenu rasprave o odvikavanju od pelena. To je jedini i najbolji savjet na samom početku.

Sigurno ste se naslušale mnogobrojnih teorija, pa i one da pričekate da dijete samo pokaže da je spremno, a svi znamo da u konačnici pelene i nisu jeftine. No, činjenica je da svako dijete, do otprilike 15 mjeseci, veliku i malu nuždu obavlja automatski. Potpuno je nesvjesno da ju je već obavilo. Budući da su pelene napravljene tako da djeci ne smeta vlaga, pomaknula se granica pa je većina djece spremna na odvikavanje oko druge godine. I ne brinite ako vaši dvogodišnjaci još uvijek ništa ne kuže, dok vas druge mame s prijekorom gledaju. Dobne granice za usvajanje različitih vještina su fleksibilne i ne postoji univerzalno pravilo kada dijete mora nečime ovladati. Osim toga, dječja komunikacija također mora biti dovoljno razvijena kako bi nam ono reklo ili pokazalo da “mora ići”.

Poznate mame podijelile svoje iskustvo

Neke su mame odlučile podijeliti iskustvo odvikavanja od pelena. Ana Vladušić, mama Antee, Mile i Franca, nije imala u planu skidati pelene prije ljeta. “Što se tiče samog procesa odvikavanja, nema tu mudrosti. Ljetos je išlo gore, a moja želja je definitivno bila veća od njegove. No, ono što smo u međuvremenu promijenili je nagovaranje i zbunjivanje”.

Ana je podijelila i tri upečatljiva savjeta kod odvikavanja: 1. Ne objašnjavajte djetetu da su pelene za bebe, 2. Budite jednostavni i sažeti u komunikaciji s dvogodišnjakom i 3. Ne stresirajte se. Skinut će ih kad tad, prije ili kasnije. Jedina bitna stavka svakog majčinstva bi trebala biti da odgojimo djecu koja u budućnosti neće trebati oporavak od djetinjstva!

Cvijeta Sušnik Akmadžić s IG profila @cvijetas poručila je kako se ne treba žuriti i forsirati jer kad će beba biti spremna, sve će ići brzo i glatko te dodala: “Odmah smo ga obukli u gaćice i takvog ga slali u vrtić uz nekih 5 presvlačenja! Dobila sam doma sve popiškano i popodne bi onda provodili doma blizu wc-a. Na jedan rođendan smo čak i otišli s tutom! Nakon tjedan dana smo maknuli noćnu pelenu i u 3 tjedna kompletno riješili mokrenje, za broj 2 nam je trebao još koji tjedan, ali u roku mjesec dana uz puno koncentracije s njegove i naše strane, on više nije bio beba pelenaš”.

Tri sina, tri skidanja s pelene, tri potpuno različita iskustva

Svoje iskustvo podijelila je i glumica Marijana Mikulić. “Prvog sina skidali smo s pelena u ljeto kada je imao dvije godine i 7-8 mjeseci. Sve je već povezao, ali nije htio ići na tutu. No već kroz par dana smo to nekako riješili preko dana. Pobjeglo bi tu i tamo, ali je brzo tražio tutu ili pokazao na guzu. Za noć mu je trebalo dosta duže, tek kroz 4-5 mjeseci nakon što smo maknuli pelenu danju, počeo se i nakon noći buditi suh. No, mi nismo htjeli forsirati skidanje noćne pelene u isto vrijeme kada i dnevne, unatoč savjetima da to treba tako, jer je to stvaralo ogroman stres i njemu i nama pri svakom buđenju u mokrom krevetu. Jednostavno, kad je bio spreman, počeo se buditi suh i tada smo makli pelenu i nismo imali nikakvih problema.

Drugi sin je dosta duže imao pelenu noću, jer smo njega zbog dermatitisa morali skidati s pelene već s godinu i mjesec-dva. Jako malo dijete, period jesen/zima, neprestano pranje trenirkica i bezbroj malih gaća. Trebalo je neko vrijeme da dijete shvati što se događa i što i kako treba. Ali, nije imao ništa protiv sjedenja na tuti – listao bi slikovnice ili gledao crtić. Sjedali bismo ga svako toliko. I već proljeće, s nekih godinu i 4 mjeseca, išli smo van bez pelene. Morali smo imati uvijek rezervnu robicu uza se, ali meni je bilo nevjerojatno da je tako malo dijete to sve bez većih problema usvojilo.

Treći sin puni tri godine na jesen pa sam ovo ljeto u dva navrata pokušala s tutom, jer se budio suh ujutro. Ali, nakon dan-dva sam vidjela da on jednostavno nije još spreman na to, popiškio se do kraja u gaće bez da trepne i nastavio dalje kao da se ništa nije dogodilo. A kako on još ne razumije da mu se objasni što to znači, što treba raditi i sl., nismo forsirali. U jednom trenutku smo skužili da stalno pogledava prema dolje kada se piški, iako ima pelenu, i tada opet probali sa skidanjem. Govorili bi mu “pipi tutu” i doveli ga i sjeli svako malo i samo je krenulo. Već nakon dva puta počeo nas je sam hvatati za ruku i voditi do tute da mu pomognemo. Malu nuždu je savladao za dva dana, a za par dana i veliku.

Tri sina, tri skidanja s pelene, tri potpuno različita iskustva. Ali ono što je svaki put nekako jednako – kada je dijete spremno, kada ne stišćemo onda kada mi mislimo da treba, stvari jednostavnije idu svojim tijekom. Jednom smo morali iz zdravstvenih razloga požuriti i to je išlo, ali isto lagano, u njegovom tempu”, ispričala je Marijana.

Učinite odvikavanje od pelena zabavnim i ugodnim za dijete

Možemo reći da tradicionalno sve mame misle kako je ljeti najlakše dijete odviknuti od pelena. Svakako vrijedi pokušati, jer bar nećete morati prati svu silu stvari. Važno je da su djeca dovoljno zrela da shvate posljedice kada se popiške ili pokakaju u gaće. Tada ih mokra odjeća počinje nervirati, osjećaju se nelagodno, mnogi se čak i stide. Kada dijete shvati zašto treba ići u toalet, kada shvati da mu je neugodno u peleni i kada može reći da je obavilo nuždu u gaće i želi da ga previjemo, tada je spremno na odvikavanje od pelena i nositi samo gaćice.

Pomozite sami sebi dok mališana pokušavate odvikniti od pelena koristeći se predmetima koji omogućavaju bebi da prijeđe s pelena na gaćice na nježan i prijateljski način bez nepotrebnog stresa, opterećivanja i uvjeravanja da je vršenje nužde u kahlicu ili wc zabavnije nego u pelene. Nagradite ih sitnicama, pričajte im priče o korištenju kahlice ili toaleta. Ubacite i pokoju životinju, budite kreativni…

Ako uspijete odvikavanje od pelena učiniti zabavnim i ugodnim za dijete, postići ćete cilj, a FreeON nudi veliki izbor simpatičnih kahlica koje vam u tome mogu pomoći.

Više o proizvodima potražite na: Kahlice i dječji pisoari

Foto: Instagram, PR

Učitati još
Zatvori