Ovo su bila najpopularnija dječja imena prošle godine

Ovo su bila najpopularnija dječja
imena prošle godine

“A kako će se beba zvati?” jedno je od najčešćih pitanja koja će dobiti budući roditelji, čim objave sretnu vijest ili se trbušćić već ozbiljno počne pokazivati. I ako ste sretnici, odmah ste se dogovorili, nedoumica nema i vi od trenutka kad ste doznali spol znate točno kako će se vaša beba zvati.

No oni neodlučniji još u poodmaklom stadiju trudnoće razmišljaju o svim mogućim opcijama, nadajući se da će sve sjesti na svoje mjesto kada bebu prvi puta ugledaju. To je, naravno, jako lako moguće, no ipak u bolnicu krenite s nekim užim izborom kako ne bi u prvim danima morali rješavati još i tu slagalicu. Kako se uopće dogovoriti? Tko će kome popustiti? Odabir imena je zaista teška stvar, vrlo osobna svakom roditelju, a još u računicu treba uvesti faktor da će dijete to ime nositi cijeli život. Bilo bi super da se od imena može složiti fora nadimak, ali bi bilo grozno da neka potencijalna rima izazove ruganje na školskom igralištu.

Zato razmislite o imenu iz svih kuteva, pitajte par bliskih osoba za mišljenje, iznenadit će vas asocijacije koje drugi možda imaju, a vama uopće nisu pale na pamet pa možda lakše skinete neko od spornih imena s popisa.

Hit dječja imena u 2018. godini

Imena, kao i svi drugi aspekti života, podliježu trendovima. U silnoj želji da bebi daju ime koje nitko nema, roditelji često posežu za neobičnim izvedenicama ili stranim imenima, dok se drugi drže dobre stare klasike. Kakvi su trendovi kad je riječ o Zagrebu, istražila je stranica značenje-imena.com. Statističke podatke o najčešćim imenima 2018. godine zbrojili su u tablicu od čak 100 muških i 100 ženskih imena – definitivno prevladavaju kraća imena. Tražite li inspiraciju, cijeli popis nađite na njihovoj stranici, zajedno sa svim značenjima, a u nastavku slijedi top 10.

Top 10 ženskih imena

 1. Mia
 2. Lucija
 3. Sara
 4. Ema
 5. Nika
 6. Ana
 7. Lana
 8. Marta
 9. Elena
 10. Rita

Top 10 muških imena

 1. Luka
 2. David
 3. Jakov
 4. Petar
 5. Ivan
 6. Mihael
 7. Filip
 8. Marko
 9. Matej
 10. Fran

Foto: Pexels

Podaci: znacenje-imena.com

Učitati još
Zatvori