Sve što trebate znati o zaštiti svog djeteta od štetnih zraka sunca

Sve što trebate znati o zaštiti svog
djeteta od štetnih zraka sunca

Zaštita djeteta od sunca nikad nije bila važnija s obzirom na štetnost UV zraka. Mlada i osjetljiva koža posebno je ranjiva. Istina je da poduzimanje nužnih koraka kako bi zaštitili dijete tijekom izlaganja suncu ponekad može biti velika gnjavaža, posebno kada imate jako malu djecu. Nanošenje kreme za sunčanje na one najmanje čini se kao da traje zauvijek. Još ako se uz to nalazite na pješčanoj plaži, kombinacija kreme i pijeska zaista nije najsretnija. Djeca često ne vole nositi šešire i skinut će ih s glave prvom prilikom, isto tako na plažama često nema drveća, ali zaštita djeteta od sunca uistinu je jedna od najvažnijih stvari koju trebate učiniti. U nastavku pogledajte koje su najvažnije činjenice koje morate znati o zaštiti vašeg djeteta od sunca.

Koja je razlika između UVA i UVB zraka?

Ultraljubičaste A [UVA] zrake čine kožu preplanulom, dok ultraljubičaste B [UVB] zrake uzrokuju opekline. Međutim, nemojte misliti da je preplanulost zdravija. I preplanulost i opekline od sunca su znakovi da su stanice kože oštećene zrakama sunca. I UVA i UVB zrake su jednako štetne za zdravlje vašeg djeteta. Uz to je posebno zabrinjavajuće što su UVA zrake 30 do 50 puta rasprostranjenije i prodiru dublje u stanice kože.

Što SPF znači? Je li veći faktor učinkovitiji?

SPF, odnosno zaštitni faktor od sunca, ukazuje na učinkovitost krema za zaštitu od štetnih zraka sunca. Ako koža vašeg djeteta pocrveni unutar 10 minuta bez kreme za sunčanje, SPF 15 to vrijeme produži za 15 puta. To znači da će vaše dijete biti zaštićeno od opeklina u trajanju od otprilike 150 minuta. Naravno, to ovisi o adekvatnom i redovitom nanošenju kreme za zaštitu od sunca. Viši SPF-ovi pružaju veću zaštitu, ali samo do određene točke. Primjerice, SPF 30 blokira 97 posto UVB zraka.

U kojoj je dobi sigurno na bebu nanositi kremu za sunčanje?

Koža vaše bebe je osjetljiva i može lako apsorbirati previše kemikalija. Stoga izbjegavajte kreme za sunčanje prije nego što vaše dijete napuni dvije godine. Kao primarnu metodu zaštite koristite odjeću i držite se hlada, a van izlazite prije 10 sati ujutro ili poslije 17 sati popodne. Tada UVB zrake nisu toliko intenzivne. Uz to, koristite nadstrešnicu za kolica i obucite bebu u laganu odjeću koja pokriva ruke i noge. Također, odaberite šeširić širokog oboda koji će dodatno zaštititi njihovo lice, uši i vrat.

Koliko kreme za sunčanje trebate nanositi na svoje dijete i koliko često?

Važno je pokriti sva izložena područja, posebno ona koja je lako previdjeti. Tu spadaju uši, gornja strana stopala i stražnja strana koljena i ruku. Kremu je potrebno nanijeti barem 30 minuta prije nego što dijete izađe van na sunce kako bi koža imala vremena da ju upije. Kremu sa zaštitnim faktorom nanosite na dijete barem svaka dva sata. Češće ako pliva, igra se u vodi ili se obilnije znoji. Međutim, ako vaše dijete ipak zadobije opekline od sunca, obavezno nazovite pedijatra ako je ono mlađe od jedne godine ili ako ima plikove, jake bolove, pati od umora ili ima vrućicu. Hladne kupke ili vlažni oblozi mogu umanjiti bol, otekline i svrbež. Također, obavezno držite dijete dalje sunca dok opekline ne zacijele.

Trebate li nanositi kremu za sunčanje na kožu svog djeteta zimi ili kad je oblačno?

Do 80 posto UV zraka prodire kroz oblake i reflektira se od pijeska, vode, snijega, pa čak i betona. Djeca zapravo mogu biti izloženija UV zrakama tijekom zime jer duže ostaju vani. Osnovni savjeti za zaštitu od sunca uključuju odjeću koja pokriva ruke i noge, šešir širokog oboda, sunčane naočale i kremu za sunčanje. I oni su važeći tijekom cijele godine, ne samo po ljeti.

Neusporedive prednosti mineralne zaštite od sunca

Odlično je vrijeme za razmišljanje o tome da kao zaštitu djeteta od sunca koristite mineralne kreme s faktorom. Za razliku od uobičajenih krema za sunčanje koje upotrebljavaju kemikalije za apsorpciju UV zraka, kreme na bazi minerala blokiraju zrake i ne upijaju se u najdublje slojeve kože. Postoje dva mineralna sastojka za zaštitu od sunca, a to su titanijev dioksid i cinkov oksid. Oba djeluju upijajući se samo u površinske slojeve kože i odbijajući ili raspršujući štetne sunčeve zrake. Konvencionalne kreme za sunčanje nekada su vladale tržištem za zaštitu od sunca jer su bile lagane i apsorbirale su se direktno u kožu. Sve se to promijenilo najnovijom generacijom mineralnih krema za zaštitu od štetnih zraka sunca.

Mineralne kreme za zaštitu od sunca vašem djetetu pružaju zaštitu širokog spektra i neće uzrokovati iritacije jer su prikladne i za osjetljivu kožu. Budući da se uobičajene kreme za sunčanje trebaju apsorbirati u kožu, treba im 20 do 30 minuta da počnu djelovati. Što znači da ne možete svoje dijete izlagati suncu odmah nakon nanošenja ili ćete riskirati nastanak opeklina. S druge strane, mineralne kreme za sunčanje štite kožu odbijajući sunčeve zrake, što znači da su učinkovite čim se nanesu jer pružaju fizičku zaštitu vašim najmlađima.

Uz to, mnoge mineralne kreme za zaštitu od sunca sadrže i blagotvorne sastojke koji koži vašeg djeteta pružaju dodatnu njegu. Primjerice, Olival Sun Mineral Kids mineralna zaštita od sunca za djecu starosti od dvije godine nadalje, sadrži skvalan, ulje badema, ekstra djevičansko maslinovo ulje i kakao maslac. Oni koži pružaju potrebnu vlagu i dubinski ju njeguju, hrane te štite od isušivanja. Olival je vodeći hrvatski proizvođač prirodne kozmetike čija se Sun Mineral Kids krema za lice sa zaštitnim faktorom 50 lako razmazuje, brzo upija i ne ostavlja dugotrajan bijeli trag. U njihovoj ponudi možete naći i Sun Mineral Kids mlijeko za sunčanje SPF 30 kao i Sun Mineral Kids mlijeko za sunčanje SPF 50. Zaštita djeteta od sunca uistinu je jednostavnija nego ikad prije uz ovakve proizvode.

Sun Mineral Kids krema za lice SPF 50
Sun Mineral Kids mlijeko za sunčanje SPF 30
Sun Mineral Kids mlijeko za sunčanje SPF 50

Foto: Pexels, Olival

Učitati još
Zatvori