Trikovi uz koje će klinci zavoljeti zdravu hranu

Trikovi uz koje će klinci
zavoljeti zdravu hranu

Šarena hrana je najdraža mališanima

Mališani će najčešće obožavati slatkiše, kaloričnu i nezdravu hranu skromnih nutritivnih vrijednosti. No, upravo u razdoblju djetinjstva važno je usmjeriti djecu k navikama zdrave prehrane jer će njihove kasnije prehrambene navike biti odraz njihovih izbora u djetinjstvu. Kako bi njihov izbor u prvim godinama života bila zdrava hrana, tu su odrasli kako bi osmislili ukusne i privlačne obroke.

Poznato je kako su djeca vizualni tipovi i jako im je važno da ono što je na tanjuru bude šareno, zanimljivo i oku ugodno. Ukoliko pritom i fino miriše, onda su veće šanse da će probati i kakav je okus hrane na tanjuru.

Nerijetko se događa da upravo najzdraviju hranu mališani odbiju i gotovo s gađenjem izbjegavaju. Povrće koje pripremimo na tradicionalan način često će im biti neprivlačno pa će se radije odlučiti za šarene i mirisne bombone, kolače ili brzu hranu ugodnih mirisa. Zdrava hrana djeci postaje sve nepoznatija budući da se ona sve rjeđe nalazi i na jelovniku odraslih.

Užurbani način života, radne obveze i gužva u prometu ograničavaju vrijeme s kojima odrasli raspolažu, stoga svaki trenutak što kvalitetnije žele provesti u druženju i igri s djecom. Kuhanje dolazi na zadnje mjesto u dnevnom rasporedu pa se najčešće odlučuju za polugotova jela i brzu hranu, a pripremanje zdravih namirnica u većini slučajeva čeka vikend.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samantha Lee (@leesamantha) on

Omiljeni crtani junaci u svakom snacku

Ipak, kvalitetno vrijeme u druženju s djecom može se provesti i uz zajedničko pripremanje hrane, o čemu smo već pisali. Djeca će tako razvijati spretnost, maštovitost, motoričke sposobnosti i kroz igru usvajati zdrave navike. Prije nego što se mališani odraslima priključe u kulinarskim majstorima, važno je prvo djeci pružiti primjer kroz vlastite aktivnosti u kuhinji, a najefikasniji način učenja upravo je učenje po modelu.

I djeca predškolskog uzrasta mogu sudjelovati u rezanju i mariniranju voća i povrća, miješanju salata i dekoriranju tanjura, a s vremenom će svoje vještine usavršavati i potpuno vas oduševiti svojim maštovitim kombinacijama.

Uz zajedničko reckanje zdravih namirnica korisno je i zabavno djeci pripremiti obroke koji će izgledati poput njihovih omiljenih junaka iz crtanih filmova i igara koje vole igrati sa svojim vršnjacima. Baš kao što se odrasli potrude da rođendanska torta bude s motivima omiljenih junaka i boja, uz malo truda svako jelo može izgledati tako veselo i uzbudljivo. I kako onda mališani ne bi kušali jedra brodića ili gricnuli rep krokodila, okusili što to labudići nose na leđima ili kakvog su okusa voćne bubamarice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura | Leaf ? (@lowa_leaf) on

Poigrajte se namirnicama i uživajte s djecom

Čak ukoliko niste vješti da baš svaki tost oslikate portretima šumskih životinja, barem zdrave namirnice nasjeckajte i aranžirajte na pladnju da se dobije dojam šarenog otoka gdje je sve tako ukusno, sočno i mirisno. Uz pomoć vaših mališana od jaja i rotkvice napravite gljivice, ukrasite ih krem sirom, od rukole složite travu, a od voća sovice, smješka ili macu.

Od voća i povrća napravite kašice, smoothieje i sokiće koje će u igri imati ulogu čarobnih energetskih napitaka sa specijalnim moćima. To će olakšati proces hranjenja mališana, a vi ćete uživati u kreativnim radnjama koje su odlične za opuštanje. Trenutke provedene s djecom u njihovim prvim kulinarskim koracima zauvijek ćete pamtiti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura | Leaf ? (@lowa_leaf) on

Voće i povrće baza dječjeg jelovnika

Od kombinacije voća i povrća neka se sastoji svaki obrok vašeg djeteta. Osim što su ove namirnice zdrave i ukusne, lako se pripremaju i nije ih potrebno posebno termički obrađivati. Čak su i zdravije sirove što će vam uštedjeti vrijeme, a vaše klince učiniti pravim obožavateljima zdrave hrane. Nasjeckajte banane, jabuke i kruške, dodajte im borovnice i zalijte ih jogurtom. Ovo će jednostavno jelo zasititi vaše mališane, a prepuno je vitamina i minerala koji su im toliko potrebni.

Ispecite kajganu i dodajte joj puno rajčica i nekoliko listića svježe ubranog bosiljka. Naribajte mrkvu i kupus kao pravi izvor zdravlja za vaše najmlađe. Nasjeckajte šljive i naranče i grickajte ove zdrave zalogaje zajedno s djecom. Umjesto kupovnih grickalica i slatkiša uvedite voće i povrće i zajedno postupno uvodite nove namirnice, igrajte se okusima i eksperimentirajte zajedno s vašim malim kreativcima. Gledanje filmova ili društvene igre bit će još zabavniji uz grickalice od svježeg voća i povrća.

Uz Zdravoljupce, simpatične plišane igračke, voće i povrće će postati novi super junaci koje će djeca obožavati i sve više željeti na svom jelovniku. Svaka plišana igračka imat će posebnu ulogu u igri, ali i u obrocima koji postaju sve zdraviji i ukusniji. Kroz druženje s plišanim voćem i povrćem ove će namirnice djeca sve više voljeti imati u svojim tanjurićima.

Kroz igru s plišancima, šaljive i informativne sadržaje, recepte i igre na posebnoj stranici www.konzum.hr/Zdravoljupci, nagradne natječaje te radionice koje će biti organizirane u Konzumovim prodavaonicama, djeca će učiti o važnosti unosa voća i povrća na kreativan i zabavan način. Na igru sa Zdravoljupcima, ali i na pozitivne promjene prehrambenih navika, poticat će i vesela pjesma o Zdravoljupcima koju će svi rado pjevušiti.

Foto: Instagram, Unsplash, Pixabay


Učitati još
Zatvori