Jelena Veljača nam je otkrila zašto je Helen Doron škola najbolji odabir za njenu Lenu

Jelena Veljača nam je otkrila zašto je Helen Doron škola najbolji odabir za njenu Lenu

Danas je više no ikad važno poznavanje barem jednog stranog jezika, a što ga se ranije nauči, to je svakako lakše – pogotovo dok se još može učiti kroz igru i zabavu. Velika većina roditelja upisuje svoju djecu na razne tečajeve stranih jezika već u predškolskoj dobi. Iako je iznimno korisno i pohvalno da se djecu od najmanjih nogu uči strani jezik, ili više njih, jako je bitno kojom metodom djeca usvajaju jezik. Nisu sve metode podjednako učinkovite, pogotovo ako smo svjesni da svako dijete, kao i odrasla osoba, uči i pamti na svoj način. 

Helen Doron je prirodna i učinkovita metoda upijanja jezika u prirodnom okruženju bez naglaska na gramatička pravila. Dijete koje je redovno izloženo stranom jeziku osjeća njegovu melodiju za razliku od djeteta koje uči tako što slijedi gramatička pravila. Također ovo znači da Helen Doron metoda ne samo da pomaže razviti govorne vještine kod djece, nego im pomaže u razvoju osobnosti. Kako ne uključuje tradicionalnu razrednu nastavu, djeca nisu pod stresom i strahom od ocjenjivanja. Ispravke grešaka se također provode na pozitivan način tako da djeca nemaju osjećaj da su pogriješla ili da nešto nisu učinila dobro. Odnos prema stranom jeziku nije orijentiran na finalni proizvod, nego se njegovo usvajanje smatra sastavnim dijelom dječjeg života. 

Metoda Helen Doron stoga se temelji na što ranijem izlaganju djece engleskom, stvarajući odgojno okruženje slično prirodnom procesu usvajanja materinskog jezika, a osim satova koji su dostupni najmanjima od tri mjeseca starosti, u ovoj školi engleski se uči do tinejdžerske dobi. 

U Helen Doron programima za najmlađe aktivno sudjeluju i roditelji, te se tako povezuju s bebama kroz igru, zabavu i učenje. Lena, četverogodišnja kćer Jelene Veljače, krenula je pohađati program za bebe s devet mjeseci – okružena je prijateljima, svoju teachericu obožava, a danas praktički tečno govori engleski jezik.

No, od nastave nije profitirala samo Lena, već i Jelena – kroz povezivanje s bebom, razmjenu iskustava i druženje s roditeljima dok je s Lenom pohađala satove, a danas kroz promatranje kako njena djevojčica odrasta i postaje sve samostalnija. Što nam je sve otkrila o njihovom iskustvu boravka u Helen Doron školi doznajte u nastavku.

Iskustvo Helen Doron mame: Jelena Veljača

 • Kada ste i gdje prvi put čuli za Helen Doron školu i kako to da ste Lenu odlučili upisati u Helen Doron školu?

Jedna od mojih najboljih prijateljica radila je za Helen Doron kad se Lena rodila, i preporučila mi je da Lenu upišem već kao bebu: ti prvi mjeseci više su funkcionirali kao igraonica, kao kvalitetno vrijeme provedeno s djetetom a i za to da se ona navikava na zvuk drugog jezika. Tek sada vidim koliko je to smisla imalo, jer Lena sad praktički tečno govori i engleski.

 • Koliko dugo Lena pohađa Helen Doron školu?

Od devetog mjeseca života. Dakle išla je u Helen Doron prije nego je prohodala.

 • Kakvi su bili Vaši prvi dojmovi škole i metode i kakvi su Vaši dojmovi sada nakon par godina pohađanja škole?

Obožavamo Helen Doron: sad je ona samostalna, i ja više nisam s njom u učionici. Čak mi je malo i žao, jer vidim da napreduje bez mene. (smijeh) Ali, to je mjesto njezine prve samostalnosti i neobično sam zahvalna teacher Luciji što ih potiče na rad i učenje kroz igru.

 • Po čemu se, po Vama, Helen Doron škola razlikuje od drugih škola stranih jezika za djecu?

Djeca se igraju, atmosfera je “kao doma”. Lena Helen Doron ne doživljava kao školu i nikada mi nije rekla da ne želi ići, ili da joj se ne da. Prijateljice iz Helen Doron škole su joj među najboljim prijateljicama.

 • Koje vrijednosti dijete usvaja pohađanjem Helen Doron škole?

Solidarnost, svijest o ekologiji (što je meni osobno jako važno!), važnost sreće, poštovanja različitosti, sloboda.

 • Što Vam se najviše svidjelo kod online nastave? (ako ste sudjelovali)

Sudjelovali smo za vrijeme karantene – teacher Lucija bila je sjajno pripremljena, a kako je Leni to bio prvi susret sa Zoomom, pratila sam kako će reagirati. Isprva je bila zatečena jer nema osobnog kontakta, ali je brzo ulovila štos, i sada obožava Zoom. Sjajno je što je kroz te satove naučila mnogo o koncentraciji. Baš sam pratila hoće li joj fluktuirati pažnja, hoće li nestajati. Ali, jedva je čekala vidjeti teacher Luciju na ekranu.

 • Koja je Vaša, a koja Lenina prva uspomena u Helen Doron školi?

Moja je Lena beba koja ne shvaća da su igračke u učinonici za učenje a ne za slobodnu igru. Vječno je bila u kutiji sa igračkama, stalno sam ju vadila iz nje. (smijeh) A njezina je, naravno, njezina učiteljica koju obožava.

 • Što Lena najviše voli u Helen Doron školi?

Teacher Luciju.

 • Ima li Lena najdražu Helen Doron pjesmicu?

Lenina najdraža pjesmica je Slimy snail i I am riding on my horse.

 • Možete li nam napisati nekakvu zanimljivu anegdotu s Leninog sata?

Nekidan je Lena inzistirala da me iz škole nazovu jer je nešto zaboravila. Odmah su me nazvali i ja sam donijela to što joj je falilo za sat. Ali ta vrsta komunikacije, koja je laka, prirodna i prilagođava se dječjim potrebama meni jako puno znači.

 • Kako je to biti Helen Doron mama?

Opuštajuće.

 • Po čemu su, po Vama, Helen Doron teacheri posebni?

Ja nikad nisam vidjela učitelje koji sjajno govore engleski ali su istovremeno beskrajno talentirani za rad za djecom, sve dok nisam došla u Helen Doron.

 • Što biste poručili drugim roditeljima koji razmišljaju o upisu u Helen Doron školu?

Da ne razmišljaju, to se zaista isplati.

Sve što vas zanima o Helen Doron školi možete naći na službenoj stranici.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori