Gender reveal party – da ili ne?

U masi amerikaniziranih običaja koji su do naših krajeva stigli putem filmova i društvenih mreža, neki uzimaju zaista velik zamah i postaju sve popularniji zbog svojeg koncepta iako kulturuloški nisu ukorijenjeni u našem društvu. Prvi je svakako Halloween, a slijede ga baby shower koncepti, odnosno darivanje mame i bebe, te u posljednje vrijeme i gender reveal party na kojem se otkriva spol djeteta. Sve orijentirano na bebu koja stiže se može promatrati kao dobar povod za druženje i zabavu s prijateljima, no isto tako i potpuno suvišan trend kojeg je zanimljivo vidjeti na društvenim mrežama, ali je u stvarnosti bespotreban.

Gender reveal party – nepotreban običaj ili prilika za fora trenutak?

Ideje nam kontinuirano daju Pinterest i Instagram na kojima je neizbježno vidjeti brižno organizirane i uređene interijere te sve fora trikove kroz koje se otkrivanje spola prezentira. Koncept je uglavnom takav da treća osoba, prijatelj ili osoba iz obitelji, ima konkretnu informaciju o tome stiže li dječak ili djevojčica te organizira cijelu zabavu u ime roditelja, zajedno s glavnim momentom u kojem će iznenađenje biti prezentirano za sve uzvanike. Roditelji često otvaraju kutiju iz koje izlaze baloni punjeni helijem i otkrivaju kojeg je spola beba, nekad se reže torta, a nekad se igraju razne igre koje u konačnici daju veseli rezultat. Postoji i opcija u kojoj jedan od roditelja zna ishod te želi iznenaditi onog drugog.

Bez obzira na potencijalnu priliku i zabavu, mnogi će reći da je ovo potpuno suvišan običaj i da je puno ljepše moment iskusiti u privatnosti ili im možda informacija ne predstavlja važnu prekretnicu u životu. Mi smo izdvojili par razloga za i protiv, kao i foto inspiraciju ako se ipak odlučite na ovakvu zabavu sa svojim prijateljima.

Za:

  1. Može biti jako zabavan tematski party za vas i društvo.
  2. Lijep događaj koji će kroz element iznenađenja zbližiti buduće roditelje.
  3. Sjećanje i fotke koje ostaju za cijeli život.
  4. Prilika da netko od prijatelja iskaže svoju kreativnost u organizaciji partyja.

Protiv:

  1. Privatan moment između roditelja.
  2. Logistički komplicirano za izvesti – beba se možda pokaže na ultrazvuku iako su svi koraci poduzeti da spol ostane tajna.
  3. Emocije se ne mogu sakriti pa ako osobno naginjete k određenom spolu, a ispadne suprotno, možda ćete partneru javno nepotrebno otkriti razočaranje.
  4. Naprosto nepotreban običaj.

Foto: Instagram

0