Razgovarali smo s jednim od najvećih hrvatskih stručnjaka dječje ortopedije

Poliklinika Vrdoljak

Poliklinika koja funkcionira kao svojevrsni „Hub“ vrhunskih liječnika iz područja dječje medicine iz cijele Hrvatske na jednom mjestu, na kojem možete obaviti sve potrebne preglede i na kojem se vrhunski liječnici iz različitih specijalizacija odmah mogu konzultirati i savjetovati. Da, takvo mjesto uistinu postoji, i to u Hrvatskoj. Godine 2018. u Zadru je utemeljen jedan takav „Hub“ vrhunskih liječnika pod nazivom Poliklinika Vrdoljak.

Vođeni potrebama i zahtjevima pacijenata, proširili su područje djelovanja te u kratkom vremenskom periodu utemeljili Polikliniku za dječje bolesti i Centar za ultrazvučnu dijagnostiku. Uz najmodernije dijagnostičke uređaje, okupili su i tim vrhunskih stručnjaka koji su usko specijalizirani u svojim područjima, kako bi omogućili suvremeni individalni pristup svakom pacijentu te postigli željene rezultate liječenja. Mi smo imale priliku otkriti sve detalje o ovoj slavnoj poliklinici u razgovoru sa samim začetnikom prim. dr. sc. Ozrenom Vrdoljak. U nastavku doznajte sve o najčešćim problemima kod djece, na što bi trebali obratiti posebnu pozornost te koje vam sve usluge nudi Poliklinika Vrdoljak.

  • Kako ste se odlučili baš za tu granu medicine, tj. dječju ortopediju?

Dugogodišnje bavljenje sportom kao i ljubav prema prirodnim znanostima učinili su ortopediju mojim logičnim izborom. U početku mi se ortopedija činila kao grana koja odgovara mom karakteru sportaša na koji su se nadovezali entuzijazam i želja za pomaganjem ljudima. Uz oca ortopeda, danas mi se čini da izbor i nije bio toliko težak.

  • Koji su najčešći problemi kod djece s kojima se susrećete?

Najčešće nam dolaze djeca zbog prirođenih ili stečenih deformacija stopala (spuštena stopala, pes ekvinovarus, pes metatarzusvarus,…), krivog hoda, O nogu, X nogu, deformacija kralježnice (skolioze, kifoze). Svakako posebno treba spomenuti razvojni poremećaj kukova, kojih je u Hrvatskoj veliki broj.

Situacija koju viđamo u ambulantama posljednjih godina je sve lošija. Nedostatak kretanja, loša prehrana, računala, igrice… Nažalost, i ono malo slobodnog vremena što ostane, djeca provode u kući uz tablete i smartphone. Sve to dovodi do zdravstvenih problema u sve mlađoj dobi. Djecu treba poticati na što više aktivnosti kako bi se bolje razvijala te, uz pravilnu ishranu, bila zdravija.

  • Postoji li slučaj kad bi roditelji trebali posjetiti dječjeg ortopeda sa svojim djetetom, a da to možda nesvjesno preskaču?

Smatram da bi se dijete trebalo pratiti u više navrata, kako tijekom predškolske i školske dobi, tako i tijekom adolescencije pa sve do završetka rasta. Osobito tijekom faza zamaha rasta, kad dolazi do intenzivnih anatomskih i funkcionalnih promjena mladog organizma. U svakoj fazi razvoja može doći do nastanka stečenih deformacija ili pogoršanja postojećih – kao npr. spuštanja svoda stopala, razvoja deformacija kralježnice uslijed naglog rasta te do poremećaja u dužini donjih ekstremiteta koji su i češći nego što se misli.

  • Koje su vam najdraže stvari kod rada s malim pacijentima, a koje bi najradije preskočili?

S obzirom da se bavim dječjom ortopedijom preko 15 godina, rad s djecom potpuno me obilježio. Najsretniji sam kad nakon dugog niza godina liječenja i praćenja u život otpustim mlade i zdrave ljude. Tako da da, ovaj posao me ispunjava i profesionalno i privatno. Teško mi je izdvojiti samo jedan slučaj, ali kako sam već spomenuo, nema boljeg osjećaja od saznanja da si pomogao djetetu.

S druge strane, jako mi je teško odgovoriti vam što bih najradije preskočio – i danas mi je teško nositi se s dječjom patnjom, dječjim strahovima te roditeljima u nezavidnim situacijama. No, zato smo mi ovdje, zato smo se školovali i zato volimo svoj posao – da svojim znanjem riješimo svaki problem s kojim se susretnemo te tako pomognemo i djeci i roditeljima.

  • Gdje ste se usavršavali i kako? Gdje se vidite za 10 godina?

Nakon završetka MEF-a u Zagrebu, moje stručno usavršavanje započinje 2004. godine specijalizacijom iz ortopedije za Kliniku za dječje bolesti Zagreb u kojoj radim i danas. Dodatno sam se usavršavao u vodećim svjetskim i europskim centrima za dječju ortopediju – Cincinnati, Helsinki, Atena, Berlin, Padova, Beč te položio stručni ispit iz dječje ortopedije u organizaciji EPOS-a (Europskog udruženja dječjih ortopeda). Kao predavač sam sudjelovao na brojnim kongresima, seminarima i tečajevima te sam autor ili koautor više znanstvenih, stručnih i preglednih radova. Doktorirao sam na Medicinskom fakultetu u Zagrebu s temom ”Antropometrijske posebnosti stopala djece u dobi od druge do sedme godine”, a 2019. godine stekao sam naziv primarijus, kao svojevrsnu nagradu za uloženi trud i doprinos unaprjeđenju struke. 

U narednim godinama, cilj nam je u poliklinici razvijati i ostale grane pedijatrije te ponuditi još širi spektar zdravstvenih usluga, a bilo bi lijepo razviti i operacijski segment pojedinih struka kako bi našim malim pacijentima omogućili cjelokupnu zdravstvenu skrb kao i lakši i brži oporavak izvan strogog bolničkog sustava.

  • Što vas je potaknulo da polikliniku otvorite baš u Zadru?

Sa Zadrom postoji dugogodišnja veza s obzirom da sam od djetinjstva ljetovao u Sv. Filip i Jakovu nadomak Zadra, a unazad pet godina u gradu Zadru sa suprugom Ninom i troje djece provodim svako ljeto. S obzirom na struku kojom se bavim primijetio sam da, kao i u ostatku Hrvatske, postoji povećana potreba za dijagnostikom i liječenjem djece, poglavito iz područja dječje ortopedije. Tako je na početku otvorena Poliklinika za dječju ortopediju. Ubrzo se, vođeni zahtjevima pacijenta na širem zadarskom području, rodila ideja o stvaranju centra izvrsnosti, gdje bi mali pacijenti imali mogućnost dijagnostike i liječenja iz različitih specijalnosti na jednom mjestu. Tako smo supruga i ja otvorili Polikliniku za dječje bolesti, svojevrsni HUB subspecijalista, koja doprinosi bržem protoku informacija, mogućnosti bržih konzultacija, pogotovo kod pacijenata koji zahtijevaju multidisciplinarni pristup, a takvih je sve više. Takvim pristupom pacijentu skraćuje se vrijeme potrebno za postavljanje točne i pravovremene dijagnoze, što u nekim slučajevima može spasiti život.

  • Kako ste okupili svoj tim stručnjaka?

Cilj nam je bio stvoriti vrhunski centar za dječju medicinu, što su mnogi moji prijatelji i kolege liječnici prepoznali i podržali te se rado odazvali pozivu da se priključe i postanu dio priče o stvaranju jednog takvog centra izvrsnosti. S obzirom na to da u Poliklinici Vrdoljak, osim mene, preglede i zahvate obavljaju prof. dr. sc. Vlasta Đuranović, prim. Zoran Bahtijarević, prim.dr.sc. Ivan Pavić i prim.dr.sc. Irena Babić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, zatim prof. dr. sc. Marijan Saraga i dr. Vanda Žitko iz KBC Split, te dr. Neven Milić, dr. Sonja Ivić, prof. Antica Petričić iz OB Zadar, pedijatrica dr. Nevena Švorinić iz Zadra te radiologinja prof. dr. sc. Gordana Ivanac iz KB Dubrava, mislim da smo uspjeli okupiti najbolje od najboljih.

  • Možete li nam otkriti više o područjima koja pokrivate u svojoj poliklinici? Tko vam se sve može obratiti?

U poliklinici Vrdoljak se mogu obaviti pregledi dječjeg – endokrinologa, fizijatra, gastroenterologa, kardiologa, kirurga, nefrologa, neuropedijatra, ortopeda, otorinolaringologa, psihologa, pulomologa i alergologa, općeg pedijatra uz sistematske preglede novorođenčadi, dojenčadi i djece.

Također, mogu se obaviti sljedeći dijagnostički postupci: EEG, EKG, ultrazvuk mozga, transkranijalni doppler ultrazvuk, ultrazvuk svih organa, ultrazvučna kontrastna cistografija (ceVUS), ultrazvuk kukova (skrining) spirometrija, alergološka testiranja. 

Sretni smo što smo započeli s organizacijom besplatnih interaktivnih radionica za roditelje s različitim temama koje dijete prate po uzrastu – od rodilišta i kako se pripremiti za dolazak malog djeteta pa do tema koje prate vrtićku i osnovnoškolsku djecu. Roditelji se rado odazivaju, te radom u malim grupama, a uz stručno vodstvo naših liječnika i fiziterapeutice Kristine saznaju više o temama koje ih interesiraju.

U poliklinici imamo i Kutak za roditelje, te tako npr. mame mogu napraviti ultrazvuk dojki i to u ovo doba godine kad obilježavamo borbu protiv raka dojke uz 50% popusta. Naša radiologinja prof. dr.sc. Gordana Ivanac ujedno je i subspecijalist ultrazvuka pa i odrasli mogu obaviti sve ultrazvučne preglede. 

Poliklinika Vrdoljak u Zadru uistinu pruža vrhunsku zdravstvenu skrb, a moto nam je: „Prvo djeca!

  • S kojim izazovima ste se susreli tijekom ove specifične 2020. godine koju je uvelike obilježila pandemija?

Za nas liječnike ovo je izrazito izazovna godina. S jedne strane vlada pandemija, a s druge strane ostala oboljenja i potrebe za liječenjem nisu nestale. Izazov je svakako što smo mi liječnici na prvoj crti obrane pa nas je dosta već oboljelo ili preboljelo Covid-19. Posljedica je, nažalost, takva da se zbog manjka osoblja u bolnicama povećavaju liste čekanja i odgađaju operativni zahvati. S gledišta naše poliklinike roditelji se osjećaju sigurnije na ovakvim mjestima nego u bolnicama – unaprijed dogovoreni pregledi te sustav koji funkcionira bez čekanja i gužvi, omogućili su nam da u ovoj situaciji radimo više nego ikad, uz sve mjere opreza.

Sve detalje i informacije o Poliklinici Vrdoljak možete doznati putem njihovog Instagram i Facebook profila.

Foto: PR

0