10 zlatnih pravila dohrane beba

10 zlatnih pravila dohrane beba

dohrana-1

Svaki novi dan s vašom bebom nova je avantura s kojom treba izaći na kraj. Toliko se stvari događa tih prvih par mjeseci bebinog života da je gotovo nemoguće i pratiti sve razvojne etape – a dohrana je jedna od najvažnijih.

Uvođenje krute hrane u prehranu vaše bebe predstavlja veliku novost, kako za bebu, tako i za vas. Kako biste što lakše svladali ovu malu životnu pustolovinu, donosimo vam najvažnija pravila koja biste trebali slijediti pri uvođenju dohrane.

dohrana-3

10 pravila dohrane

1. Dohrana se uvodi između 4. i 6. mjeseca života djeteta (ne prije 17. tjedna, a sva zdrava djeca bi trebala biti na dohrani u dobi od 26 tjedana).
2. Bebu upoznajte s jednom po jednom novom namirnicom kako bi se privikla na novi okus.
3. Uvođenje novih vrsta hrane neka bude postepeno – napravite razmak od nekoliko dana (4 do 5) između davanja novih namirnica kako biste eventualno uočili je li beba razvila neku negativnu reakciju na hranu (alergiju).
4. U hranu nemojte dodavati začine, sol i šećer.
5. Novu vrstu hrane u početku dajte u vrlo malim količinama (nekoliko čajnih žličica) te postepeno povećajte količinu hrane.
6. Kod beba koja su već imala znakove nepodnošenja pojedinih namirnica ili kod roditelja alergičara, dohrana mora biti opreznija i sporija.
7. Hranu u prvih 6 mjeseci treba miksati, a nakon toga samo usitniti.
8. Bebu hranite polako, žličicu po žličicu – budite strpljivi i opušteni jer je svaka promjena u hranjenju velika novost, kako za bebu, tako i za Vas.
9. Prva hranjenja žličicom shvatite više kao igru, nego kao pravi obrok – ukoliko dijete ne prihvaća lagano prvu žličicu, možete mali zalogaj staviti na svoj prst i tako ju ponuditi. Svaka beba treba vremena da shvati kako je to novi način dobivanja hrane.
10. Nemojte inzistirati da beba pojede sve pod svaku cijenu – ako okreće glavu i zatvara usta, to je znak da je sita.

I najvažnije – uvijek se savjetujte s pedijatrom.

10 pravila dohrane

Iako redoslijed uvođenja novih namirnica u prehranu dojenčeta nije strogo određen i ne utječe na zdravlje djeteta, dobro je držati se određenih preporuka o uvođenju pojedine namirnice u dohranu. U zadnje vrijeme preporuka nutricionista je početi dohranu sa žitnim pahuljicama/kašicama bez glutena – od riže ili kukuruza (kao što je primjerice Nestlé Sinlac ili Riža, šljiva, marelica).

Svako dijete je individua za sebe te se o uvođenju novih namirnica treba posavjetovati s pedijatrom. Više o uvođenju dohrane pročitajte na www.bebe-nestle.hr gdje možete preuzeti i praktični kalendar dohrane!

10 pravila dohrane

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori