Blic savjeti roditeljima za vruće dane

Pred nama su dani u kojima nam prijete iznimno visoke temperature. I dok sa svih strana čujemo kako se paziti od opasnog sunca i nesnosnih vrućina, djeca su ta koja su posebno osjetljiva na spomenute ekstremne uvjete. Naime, mališanima sustav za regulaciju tjelesne temperature nije još razvijen te su stoga izloženija visokim temperaturama i opasnostima koje one mogu donijeti.

bebevrucina4

A ako možda još uvijek niste na ljetovanju, i u gradu se treba pripaziti od sunca. Pokušajte se pridržavati ovih savjeta:

– Nemojte izlaziti s djetetom pri najvećoj vrućini, između 11 i 17 sati. Prošetajte ranije ujutro ili kasnije navečer.
– Uvijek dijete namažite zaštitnom kremom. Prije izlaska iz kuće nanesite tanki sloj dječje zaštitne kreme. Ako ste duže vrijeme vani, ponovite postupak.
– Stavite kapicu od prirodnih materijala. Naime, kapica ili šeširić, posebice sa šiltom štite glavu i oči od sunca.

bebevrucina2

– Pijte mnogo vode. Nudite vodu jer djeca lako dehidriraju. Ako dijete doji, češće nudite dojku. Izbjegavajte gazirane i zašećerene napitke.
– Pravilno koristite klima uređaj. Razlika između temperature vani i u kući treba biti oko pet stupnjeva. Ugasite klima uređaj prije nego dijete ode spavati.
– Konzumirajte puno voća i povrća. Putem znoja gube se i korisne mineralne soli iz organizma. Stoga opskrbite hladnjak voćem i povrćem koji su bogati vodom, vitaminima i mineralnim solima poput trešanja, lubenica, dinja, krastavaca, rajčice…

bebevrucina3

– Hodajte u udobnoj obući. Dok dijete još ne hoda, najbolje da bude bosonogo. Kasnije odaberite prozračne, udobne i meke cipelice.
– Prije nego krenete na put, pa čak i na kraće relacije, provjetrite automobil, otvorite prozor ili uključite klima uređaj kako bi zrak prostrujao. I nikada, ama baš nikada ne ostavljajte dijete (pa niti na minutu) samo u automobilu i nemojte raditi preveliku razliku klima uređajem u temperaturi vani i u automobilu.

bebevrucina1

Foto: Country Road

0