5 savjeta za kupnju autosjedalice

autosjedalica

Dolazak prinove unosi mnogo veselja u obitelj, ali s veseljem dolazi i briga za njihovu sigurnost. Stoga ne čudi da se krilatica ‘Autosjedalica uvijek i bez iznimke’ uvukla među roditelje. Dok tržište nudi veliki izbor, ponekad je teško naći idealan model koji osim ugodnosti djetetu pruža i iznimnu sigurnost. Uz 5 važnih savjeta saznat ćete sve neophodne informacije za odabir autosjedalice.

Pripazite na vijek trajanja autosjedalice!

Mnogi roditelji će dobiti ponudu od obitelji i prijatelja za posudbu već korištene autosjedalice. Prije nego pristanete, provjerite je li ova autosjedalica sudjelovala u automobilskoj nesreći, makar i u najlakšoj i koliko je stara. Kao životni vijek autosjedalica uzima se 7 godina zbog materijala od kojeg je napravljena, te zbog učestalog korištenja. Ukoliko je sudjelovala u automobilskoj nesreći, čak i laganoj, postoji šansa da je autosjedalica unutar sustava oštećena, što nije vidljivo golim okom. A može izazvati vrlo neugodne posljedice.

autosjedalica2

ADAC test sigurnosti i ECE R 44/04 međunarodni standard

Nekada je bilo dozvoljeno novorođeno dijete voziti u košari za kolica, danas je međunarodnim standardom ECE R 44/04 propisana upotreba autosjedalice prilikom vožnje djece do njihove 12. godine života. Neovisna njemačka organizacija ADAC svake godine provodi 2 puta godišnje testiranje autosjedalica i njihovi rezultati su priznati u svijetu kao iznimno kvalitetni te od povjerenja korisnika. Više o tome možete vidjeti ovdje.

Važnost takvih testiranja je na ukazivanje sigurnosti djeteta prilikom vožnje, odnosno unapređenje dosadašnjih modela. Prilikom kupnje autosjedalice provjerite kakve je ocjene dobila autosjedalica koja je vaš izbor. Slike svakog modela s ADAC testom, kao i sve raspoložive boje i akcije za članove kluba Baby centra mogu se vidjeti na linku.

autosjedalica3

Kada je vrijeme za novu autosjedalicu?

Autosjedalicu odabiremo prema nekoliko kriterija: dob, kilaža i visina djeteta. Dijete je preraslo autosjedalicu u trenutku kada je glavica djeteta 1 prst vodoravno iznad ruba autosjedalice. Bebe stare do nekoliko mjeseci nemaju čvrstu muskulaturu i u slučaju trzaja ne bi imale sigurnu potporu. Provjerite ima li vaša autosjedalica dodatne odvojive umetke koje možete lako ukloniti i koristiti autosjedalicu još nekoliko mjeseci. U kasnijoj dobi preporučljivo je da dijete bude s vama prilikom kupovine autosjedalice te da ju samo isproba. Ne zaboravite, autosjedalica prije svega mora odgovarati vašem djetetu, vama i vašem automobilu.

Sigurnost

Prilikom odabira autosjedalice savjetujte se s prodajnim osobljem. U specijaliziranim trgovinama dječje opreme osoblje je dodatno educirano po pitanju svih vrsta proizvoda za djecu i vrlo rado će vam pokazati kako montirati autosjedalicu u vaš automobil i pružiti sve informacije. Ukoliko autosjedalica nije pričvršćena s uputama proizvođača, neće pružiti vašem djetetu potpunu sigurnost u vožnji. Osnova dobre autosjedalice je, prije praktičnosti i cjenovne dostupnosti, sigurnost koju odabrana autosjedalica pruža.

ISOFIX

ISOFIX norma osigurava da proizvođači automobila i autosjedalica budu usklađeni. Prednost autosjedalice s ovom oznakom je jednostavnija ugradnja autosjedalice koja osigurava dodatnu sigurnost djeteta. Spremate li se na kupnju novog automobila dok je vaša prinova na putu ili već imate mališana, svakako obratite pozornost na ISOFIX sustav.

Informacije o navedenim autosjedalicama potražite na stranicama Baby centra.

 Sponzorirana objava

0