10 back to school savjeta

Početak školske godine se bliži i mnogi će prvašići po prvi puta sjesti u školske klupe. Među njima je možda i vaše dijete ili se vaš školarac ove godine vraća već poznatoj rutini. Jeste li planirali prilagoditi njegovu sobu? Donosimo 10 stvari koje trebate znati prije svakog preuređenja!

10-ikea

1. Vaše dijete će u prosjeku sjediti 9 sati dnevno i današnja djeca puno više vremena provode u sobi (u prijevodu, sjedeći za kompjutorom) nego prije 20-30 godina i zato nemojte štedjeti na odabiru tri ključne stvari: kvalitetnog stolca, stola i rasvjete.

1_moll_1

2. Kvalitetan stolac znači da je ergonomski, dakle udoban i prilagođen veličini djeteta. To je podesiv stolac u kojem se može regulirati nagib i visina sjedišta, tako da djetetove noge uvijek dotiču pod. Sugeriramo stolce na kotačiće koji stimuliraju pokret, odnosno zdravo vrpoljenje, tj. zdravo sjedenje jer se djeca na njima osjećaju slobodnije i udobnije, pa učenje i sjedenje za stolom ne doživljavaju kao kaznu, nego kao zabavu. One starinske drvene stolce koje većina nas pamti iz osnovne škole, ostavite u povijesti. Tako nešto danas za školarce ne bi smjelo dolaziti u obzir.

2_ikea_1

3. Kao i stolac, tako i stol mora biti prilagođen uzrastu i veličini djeteta. No, tu se obično javlja problem jer to znači da bi roditelji svakih par godina trebali kupiti novi radni stol. No, na tržištu postoje i stolovi koji se mogu regulirati prema visini, tako da jedan te isti stol možete koristiti i za prvašića, ali i apsolventa npr. medicine. Najpoznatiji od takvih modela su Moll stolovi, broj 1 u svijetu po pitanju kvalitete, ergonomije i dizajna. Riječ je o stolovima koji rastu kao i dijete i to zahvaljujući jednostavnom jo-jo mehanizmu koji se lako i sigurno mogu prilagoditi svakom djetetu. Iza Moll stolova stoji njemačka kvaliteta, tehnologija i izdržljivost, brojne nagrade za dizajn, te priznanja ortopeda i oftamologa diljem svijeta koji ih proglašavaju apsolutnim prvakom po pitanju ergonomije. Odnedavno ih možete nabaviti i u Hrvatskoj, u dućanu Male stvari, Remetinečka 5A ili na njihovom web shopu.

3_moll__2

4. Djeca imaju slabu koncentraciju. Prvašić može mirno sjediti i učiti maksimalno 15 minuta, a to se svake godine povećava za kojih 5-10 minuta. Umjesto da učenje i sjedenje za knjigom bude tortura, napravite sve da njegov radni kutak postane mjesto gdje će se lijepo i ugodno osjećati. Dopustite mu da sam odabere dekoracije te da ih mijenja, ovisno o raspoloženju.

4_moll__3

4_ikea

5. Stručnjaci tvrde da bi stol trebao biti blago ukošen dok se uči i da je najzdraviji položaj kada se čita knjiga da je ukošena za 20 stupnjeva, kada se piše da je stol ukošen 10 stupnjeva, a crta da je zakošenje minimalno, oko 5 stupnjeva. Moll stolovi omogućavaju regulaciju nagiba prema želji, a naš favorit je Moll Champion stol kod kojeg je moguće birati želite li da se povisuje lijeva, desna ili kompletna gornja površina stola.

5_moll_11

Moll

6. Kompjuter i tipkovnica trebali biti udaljeni minimalno za dužinu jedne ruke od ruba stola, jer manja udaljenost uzrokuje kratkovidnost. Također, dijete bi ruke trebalo imati na stolu i to blago položene, pod kutom većim od 90 stupnjeva.

6_moll__12

7. Stol bi trebalo postaviti uz prozor, ne samo kako bi dijete dobivalo dovoljno dnevne svjetlosti, nego i da bi povremeno pogledalo u daljinu, kroz prozor i da bi na taj način malo odmorilo oči i u konačnici suzbilo kratkovidnost.

7_moll_

8. Osim stropne rasvjete na stolu mora biti i radna lampa s direktnim osvjetljenjem od barem 500 luxa.

8_ikea

IKEA

9. Stolnu lampu postavite tako da ne baca sjenu, zato je najbolje nabaviti lampu s fleksibilnom glavom. Bestselleri su Artemide Tolomeo lampa i Mollova Flexlight.

9_Tolomeo-Artemide1

Tolomeo Artemide lampa

10. Ne zaboravite da su oni i dalje djeca i da ne mogu samo mirno sjediti i učiti. Osigurajte im kutak za zabavu, igru, odmor i čitanje. Za to su odlični Fatboyi koji stimuliraju da se dijete svako toliko digne i promijeni položaj te da se osjeća udobno i slobodno.

10_Fatboy

Fatboy

Tekst: Boba Blašković
Foto: IKEA, Fatboy, Moll, Tolomeo

0