Odgovaramo na top pitanja o zubnim krunicama

Odgovaramo na top pitanja o
zubnim krunicama

zubne krunice 8

Bljesak velikog, lijepog osmijeha može učiniti čuda. Kao prvo, osmijeh je zarazan. Naime, studije pokazuju da samo gledanje prijatelja kako vam se smiješi pokreće mišiće na vašem licu zbog čega se i vi automatski nasmiješite. Nevjerojatno, ali sam čin osmijeha, čak i ako se osjećate loše, može poboljšati vaše raspoloženje. No, to može biti teško ako se sramite svog osmijeha. Dovoljno je da nedostaje samo jedan zub i već je narušena fizionomija, kao i estetika lica te osmijeha. Uz to, nedostatak zuba ne odražava se isključivo na estetiku, već i na funkciju i govor. Upravo zato je preporuka stručnjaka da se izgubljeni zubi nadoknade adekvatnom zamjenom.

Moderna stomatologija nudi nekoliko protetskih rješenja za nadoknadu ili korekciju zubi, a prikladnu opciju predlaže stomatolog. U današnjoj kolumni dr. med. dent. Tamara Žaja Miličić je s nama podijelila detaljan vodič o jednom od protetskih rješenja – zubnim krunicama. Upoznaje nas s njihovim prednostima i nedostacima te zašto su popularne od prvog trenutka od kada su se počele primjenjivati u stomatologiji.

Tamara Žaja Miličić TIM DENT-Miličić zubne krunice (2)

Što su zubne krunice?

Krenimo od početka – od definicije i namjene zubnih krunica!

Riječ je o fiksnim, protetskim nadomjescima kojima se korigiraju postojeći ili nadomještaju izgubljeni zubi. Izrađuju se od različitih materijala, mogu se postavljati na prirodne zube ili na implantate i njihova popularnost kao protetsko rješenje ne opada. Zbog čvrstoće materijala od kojih se izrađuju, dugotrajna su i čvrsta protetska rješenja koja, za razliku od proteza, omogućuju fiksne zube. U kombinaciji s implantatom ili u mostu, zubna krunica nadomješta zub koji nedostaje. Isto tako, čuva prirodni zub od daljnjeg propadanja ili oštećenja.

Kada se izrađuju zubne krunice?

U slučaju kada procijenim da je zub oštećen u tolikoj mjeri da se samom ispunom ne mogu riješiti problemi oblika, funkcionalnosti i estetike zuba, predlažem pacijentu zubnu krunicu. Ako je zub endodontski tretiran, što znači da su mu punjeni korijenski kanali, nakon provedene terapije često potamni zbog izvađenog živca te ima veliki ispun. Takav zub treba ojačati kolčićem odnosno kompozitnom nadogradnjom, a na njega postaviti zubnu krunicu radi otpornosti i estetike.

zubne krunice

Krunice su vjerna protetska preslika prirodnog zuba jer ga imitiraju bojom, oblikom i veličinom. Preporučujem ih kada je zub pretrpio teška oštećenja uslijed karijesa, traume, kod zubi nepravilnog oblika, estetski neprihvatljivog zuba te kada nedostaje jedan ili više zubi. 

Koje sve vrste zubnih krunica postoje?

Kao što sam već napomenula, krunice se mogu izrađivati od više vrsta materijala. Ono što ja preporučujem svojim pacijentima su cirkon-keramika, E.max ili Empress krunice kao estetsko rješenje. Pored svoje čvrstoće postižu i iznimnu estetičnost, superiorniju u odnosu na metal-keramičke krunice. Zašto? U svom sastavu nemaju metalnu osnovu već cirkon ili keramiku na koje se slažu slojevi keramike. Upravo ovi materijali imaju odliku svjetlopropusnosti pa su tim više slični pravim zubima. Površinski sloj djeluje kao prirodna caklina zuba.

Cirkon-keramičke krunice preporučujem klijentima koji naginju vrhunskoj kvaliteti i estetici. U poliklinici TIM DENT-Miličić radimo računalno skeniranje. Zahvaljujući CAD-CAM tehnologiji možemo izraditi cirkonsku bazu te postići besprijekornu preciznost ruba krunice. Bijela boja cirkonske baze u kombinaciji s keramikom vjerno imitira prirodne zube te na taj način može korigirati sve estetske nedostatke zuba.

zubne krunice

Pacijentima kojima je estetika iznimno bitna predlažem i staklo-keramičke krunice među kojima je danas najbolja E.max keramika. Tehnika izrade i postavljanja keramičkih krunica zahtijeva stručno oko i precizne, vješte ruke educiranih zubotehničara i specijalista stomatologije koji pomno odabiru oblik, veličinu te boju. Oni dobro poznaju optička svojstva zuba i materijala.

Spomenula bih još i nezaobilazne privremene krunice koje se izrađuju kao privremeno rješenje kako pacijent ne bi bio bez zuba do izrade definitivnih krunica te kako bi zaštitile izbrušene zube osjetljive na utjecaje izvana i zadovoljile osnovnu estetiku.

Koje su prednosti zubnih krunica?

Jedna od velikih prednosti krunica je da ih možemo postavljati na bilo koju poziciju u obje čeljusti na brušene zube i implantate, što nije slučaj sa zubnim ljuskicama. Izuzetno su čvrste i otporne bez obzira na to od kojeg se materijala izrađuju pa su odlično protetsko rješenje za stražnje zube gdje su i najjače sile žvakanja.

Prvo ih uvijek privremeno cementiramo kako bi pacijent imao vremena suživjeti se s protetskim radom, a ako tijekom dva-tri tjedna primijeti da želi još nešto korigirati, privremeni cement omogućuje nam da skinemo rad i popravimo ga prema željama pacijenta. Trajno cementiranje radi se trajnim cementom i tada više nije moguće skidati rad za korekciju. 

Zubne krunice su dugotrajno rješenje – traju od 10 godina naviše. Ako pacijenti vode adekvatnu oralnu higijenu te dolaze na redovite preglede, mogu trajati i znatno duže.

zubne krunice

Prvo ih uvijek privremeno cementiramo kako bi pacijent imao vremena suživjeti se s protetskim radom, a ako tijekom dva-tri tjedna primijeti da želi još nešto korigirati, privremeni cement omogućuje nam da skinemo rad i popravimo ga prema željama pacijenta. Trajno cementiranje radi se trajnim cementom i tada više nije moguće skidati rad za korekciju. 

Zubne krunice su dugotrajno rješenje – traju od 10 godina naviše. Ako pacijenti vode adekvatnu oralnu higijenu te dolaze na redovite preglede, mogu trajati i znatno duže.

Tamara Žaja Miličić TIM DENT-Miličić zubne krunice

U Poliklinici TIM DENT-Miličić visoko estetizirani osmijesi poznatiji kao Hollywood smile svakodnevna su praksa zahvaljujući uhodanom timu i vlastitom dentalnom laboratoriju jer je VAŠ OSMIJEH, NAŠA STRAST.

Ako imate pitanja i nedoumica, obratite se specijalistima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite službenu web stranicu, kontaktirajte ih na broj telefona 01/38 22 937 ili pošaljite elektronsku poštu na [email protected]

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori