Popularni mineral uklanja više od 90% teških metala iz namirnica

Popularni mineral uklanja više od 90%
teških metala iz namirnica

Potaknuti sve češćim povlačenjem prehrambenih proizvoda s polica trgovina, znanstvenici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) otkrili su da popularni prirodni mineral zeolit uklanja više od 90% teških metala iz namirnica. Riječ je o istraživanju Razvoj inovativnog suplementa za hranu i detoksikator visokog stupnja finoće na bazi prirodnog minerala zeolita koje je vodila prof. dr. Brigita Popović s Katedre za fiziologiju i ishranu bilja, u sklopu Zavoda za agroekologiju i zaštitu okoliša FAZOS-a. Osim što je tijekom 2021. s hrvatskog tržišta povučeno čak 118 prehrambenih proizvoda, najviše jer su sadržavali pesticide, istraživanje dolazi usred sve veće globalne zabrinutosti oko utjecaja onečišćenja na zdravlje.

Kako znamo da su arsen, kadmij i živa izrazito toksični teški metali, a u određenim količinama se mogu naći u raznim namirnicama poput žitarica, ribe i morskih plodova, mesa te voća i povrća, zanimalo nas je kako u svakodnevnom životu jednostavnim postupkom možemo smanjiti unos teških metala u lancu prehrane, objasnila je prof. dr. Brigita Popović. 

Uklanjanje teških metala iz namirnica

Naime, teški metali pri višim koncentracijama pokazuju toksične učinke i ako su uključeni u prehrambeni lanac predstavljaju veliku opasnost za zdravlje ljudi i životinja.

U istraživanju smo otkrili da ZEOTEX zeolit uklanja više od 90% pojedinih oblika teških metala iz  namirnica tijekom vrlo jednostavnog postupka: namakanjem namirnica u vodi s dodatkom ZEOTEX-a u trajanju do 30 minuta. Testiranja smo vršili na riži i bobičastom voću, a pokazalo se da se na ovaj način iz bijele riže najefikasnije uklanjaju kadmij i živa – preko 90 % te više od 70 % arsena. Istovremeno, moramo istaknuti kako su sve utvrđene koncentracije teških metala u istraživanim namirnicama bile unutar granica propisanih Pravilnicima EU i RH.

Kod testiranja bobičastog voća rezultati su bili različiti za svako pojedino voće, dok je najbolji učinak ZEOTEX-a utvrđen kod maline pri čemu je namakanjem u otopini uklonjeno više od 90 % kadmija, 82% žive i 76% arsena‘, navodi prof. dr. Popović.

Prema njezinim riječima, poznat po svom detoksikacijskom djelovanju zeolit se opravdano naziva i mineralom budućnosti. Djeluje tako da u svoju mrežu, što mu je slikovito i stvarna struktura, veže tj. zarobljava toksine, pesticide, kancerogene tvari, organske otrove i teške metale.

S obzirom na to da smo svjedoci kako se brojne namirnice, prethodno dozvoljene za konzumaciju, sve češće povlače s polica trgovina zbog višestrukih razloga, važno je istaknuti da postoji jednostavan postupak za pomoć i primjenu u svakodnevnom životu. Radi se zapravo o samo maloj promjeni navike: o tome da prilikom pripreme namirnica dodate žličicu zeolita u vodu u s kojom ispirete vaše namirnice. Upravo hrvatski 100% prirodni ultra fini mikronizirani ZEOTEX ima najfiniju strukturu, kaže prof. dr. Popović.

Foto: Zeotex

Učitati još
Zatvori