Ženska seksualnost više nije tabu zahvaljujući ovim ženama koje smo otkrili na Instagramu
Ženska seksualnost više nije tabu zahvaljujući ovim ženama koje smo otkrili na Instagramu

Ženska seksualnost više nije tabu zahvaljujući ovim ženama koje smo otkrili na Instagramu

Iako zaokupljenost društvenim mrežama ima često za posljedicu umor i ‘fomo’ osjećaj, pozitivna strana njihovog postojanja je rušenje tabua, osjećaj pripadnosti i davanje javnog prostora temama o kojima se često sramimo razgovarati. U društvu u kojem živimo, osobito na ovim prostorima, ženska seksualnost je poseban tabu. Žene su često u ulogama u kojima samo ispunjavaju ono što se očekuje od njih, često sputane i bez potrebnog osjećaja slobode da uživaju u svojoj ženstvenosti. Osim toga, odgoj u ovom dijelu Europe naučio nas je tome da stavimo sve drugo i sve druge na prvo mjesto.

U posljednje vrijeme na Instagramu su se pojavile nešto drugačije influencerice iz naše regije. Žene koje otvoreno razgovaraju o ženskoj seksualnosti i senzualnosti, koje promiču i savjetuju stil života po ženskom principu – u skladu sa ženskom prirodom. Njihova imena su Mia Radica, Tamara Tanačković i Marijana Kašić, a mi smo ih sve danas okupili ovdje.

Mia Radica

Zašto je ženska seksualnost takav tabu danas, koje je tvoje mišljenje?

Ženska (ali i muška) seksualnost je prvenstveno neshvaćena i vrlo iskrivljeno protumačena. Naš pogled na seksualnost isfiltriran je raznim uvjerenjima, traumama i pokušajima da se ‘bar nekako’ zadovoljimo. Fokusiramo se na površinu tijela bez istinskog kontakta sa izvornom seksualnom energijom (životnom silom) koje je pohranjena u našem tijelu. A pošto većina nas provodi živote odvojeni od tijela, boraveći u mislima, preplavljeni ili odsječeni od emocija i fokusirani na sutra, mi zapravo nismo ni dostupni za užitak za kojim tragamo.

Što bi rekla koje su teme kojih bi se prvenstveno trebalo taknuti, osobito da se skine osjećaj srama s teme ženske seksualnosti?

Prvi korak je stupanje u kontakt s vlastitim tijelom, u sigurnim prostorima sa sigurnim ljudima. Naša tijela su prekrasni sustavi s kojima se trebamo zbližiti da bi istinski mogli razviti intimnost sa drugim ljudima (pogotovo u seksualnosti). U našoj fiziologiji pohranjen je sram i razne druge emocije i senzacije koje nas sprječavaju da se uopće otvorimo za primanje užitka. Naše putovanje je da dozvolimo oslobađanje tih ‘čuvara’ životne sile u nama (emocije, senzacije) i da ponovno nastanimo prostor svojega tijela. Kroz taj proces učimo o svojim potrebama i željama. Nije moguće raditi na seksualnosti, a ne dotaknuti se života i svega što sačinjava život.

Kada i kako to da si pokrenula svoj Instagram profil i savjetovanja za žene?

Ovaj rad o kojem dijelim na svojem instagram profilu i s kojim radim 1-1 je rezultat mojih osobnih putovanja na temu tijela, te znanja o živčanom sustavu i traumi u kombinaciji sa istraživanjem zdrave intimnosti i seksualnosti kroz učenja i rad s ljudima. U ovoj formi taj profil postoji otprilike godinu i pol dana, a ovaj rad imam osjećaj da se kuha u meni otkada sam se rodila. Dobila sam takav set up životnih okolnosti da sam iz prve ruke mogla vidjeti što je odsječenost od tijela i koliko je za bilo kakvu vrstu zdrave intimnosti potrebno da smo TU, prisutni u tijelu.

Kako izgleda savjetovanje jedan na jedan, na čemu trenutno aktivno radiš?

Ja za svoj rad 1-1 više volim koristiti riječ ‘session’ jer zapravo uvijek u cilju imam da osoba razvija suverenitet i susretne sebe u svojoj snazi, nego da ju ja savjetujem. Na kraju krajeva, duboko vjerujem da je tijelo osobe ispred mene puno inteligentnije od moje pretpostavke i zato su ovi susreti uvijek kokreacija. Ipak, kroz poznavanje živčanog sustava i praksi uz pomoću kojih možemo raditi sa životnom energijom u tijelu, vodim osobu kroz proces kreiranja intimnosti sa onim što je živo u njoj ‘sada’. Na taj način oslobađamo tijelo određenih ustajalih energija, približavamo se esenciji bića (našem unikatnom otisku) i gradimo rezilijentan sustav koji nam omogućuje da tečemo kroz život s manje stresa.

Tamara Tanačković

Zašto je ženska seksualnost takav tabu danas, koje je tvoje mišljenje?

Faktora je baš mnogo, od statusa žena kroz povijest, do statusa žena u religijama, pa sve do suvremenih kulturoloških faktora gdje smo jako ‘pristojni’ i o seksualnosti se ‘ne priča’, i na kraju najsuvremenijih – onih gdje se slobodna seksualnost podrazumijeva, a ustvari imamo samo masku slobode i masku seksualnosti. Gdje god da pogledamo slika o ženskoj seksualnosti je na ovaj ili onaj način iskrivljena – ili potisnuta – ili neprirodno prenaglašena. Sve je to rezultat svega što smo kao civilizacija i čovječanstvo do sada živjeli i radili. Ne vidim jedan odvojen faktor koji se izdvaja. U pitanju je pregršt faktora koji se prožimaju kroz sve sfere života. A u srži je strah od žene, strah od mraka, od nepoznatog, strah od seksualnosti, strah od života. Rijetko tko će sebi priznati ovaj strah, ali tu je, u srži naše lude ljudske civilizacije.

Što bi rekla koje su teme kojih bi se prvenstveno trebalo taknuti, osobito da se skine osjećaj srama s teme ženske seksualnosti?

Temu prirodnosti (ženske) seksualnosti i seksualnosti generalno. Osvješćivanje duboko usađenog spolnog stida i rada na ovu temu. Ništa na našem tijelu nije stidno, iako ‘stidne dlačice’ drugačije govore. Ni vagina, ni vulva, ni grudi, a ni same dlačice (ko bira da ih voli). Treba krenuti od tijela i prirodnih funkcija tijela. Od osvješćivanja ogromne beskonačno jednostavne istine da smo svi došli iz materince i najčišće vagine jedne žene, svi smo rezultat seksualnog odnosa, seks kao takav je u srži našeg postojanja. Sve dok to ne riješimo – bit ćemo u okovima suvremenog svijeta koji nam govori da je seksualnost nešto pogrešno i samim time da smo mi u srži pogrešni.

Kada i kako to da si pokrenula svoj Instagram profil i savjetovanja za žene?

Ovom temom bavim se više od pola svog života. Jedan od poremećaja koji su mi obilježili tinejdžerske i adolescentske dane bila je bulimija. Poremećaj u prehrani koji u svojoj srži zapravo nosi ogromno gađenje ka seksualnosti. Da bih samu sebe iscjelila veoma rano sam i sama progledala u temu ženskog tijela i ženske seksualnosti te shvatila koliko se bola, srama, stida i krivice krije tu – za maltene 99 posto žena u ovom našem zapadnom svijetu. U osvješćivanje Balkana krenula sam nježno i polako, 2017-te godine, kroz brend nakita Etera Jewelry koji je ženama vraćao pravo na njihovu autentičnu prirodu. Splet čudnih okolnosti (kojem bih mogla posvetiti knjigu)  me rane 2020-te godine natjerao da napišem svoj prvi e-book naziva ‘Moje tijelo i ja’ te krenem u rad sa ženama – direkno na temu tijela i seksualnosti. Tada je zaživio i profil Tamara.Etera.

Kako izgleda savjetovanje jedan na jedan, na čemu trenutno aktivno radiš?

Od kada sam postala mama ne radim 1 na 1 sa ženama, već kroz grupne online programe. Trenutno vodim program ‘Svijesno uživanje’ u kojem radim na razvijanju bliskosti sa svojim tijelom kroz prakse svijesnog dodira i pokreta. Širenjem svijesti na temu toga – koliko je naše tijelo zapravo naš resurs, a ne neprijatelj ili nešto čega se treba stidjeti – kroz praktične vježbe vježbamo intimnost sa sobom. Ta intimnost nešto je najprirodnije, kao i seksualnost, ali nas nitko zapravo nije naučio kako se to radi i kako se bude intiman sam sa sobom. Ne mislim na masturbaciju ili seksualni odnos već na cjelokupnu duhovnu, mentalnu, emotivnu, pa samim tim i tjelesnu seksualnu intimnost. Uz ovo upravo razvijam koncept za novi program koji kreće na jesen – namjenjen jakim ženama koje žele da se ostvare u ljubavi.

Marijana Kašić

Zašto je ženska seksualnost takav tabu danas, koje je tvoje mišljenje?

Ženska seksualnost se kroz različite mitove, legende, pa čak i religiju tabuirala tisućama godina, a sve radi kontrole. Prije svega zbog kontrole očinstva, ali i kontrole nad ženom generalno. Na ovu temu se nadovezuje i tema patrijarhata, gdje je zadatak žene da rađa, da ostane kod kuće, da nema svoje želje i potrebe. Jer tko ima kontrolu taj ima i moć. A seksualno slobodna žena koja zna šta želi, koja prati svoje potrebe i intuiciju, ne odgovara patrijarhatu. Zato se seksualnost kontrolira kroz zastrašivanje, različita uvjerenja i stereotipe. Originalna ideja je: Natjeraj ženu da misli da je njena vrijednost u tome koliko partnera ima, a ona će imati što manje partnera i seksa.

Naše društvo danas je modernizirano, imamo kontracepciju, dnk testove i većina ljudi ima seksualne odnose radi zadovoljstva, ne samo zbog produžetka vrste. Ako je seks nekada značio potomstvo i bilo je potrebno da žena ima odnose samo u zajednici gdje će se netko o tom potomstvu brinuti, danas takvu potrebu više nemamo. Ali uvjerenja i mitovi su toliko duboko u mentalitetu da će morati proći nekoliko osvješćenijih i više educiranih generacija da bi se to drastično promijenilo.

Što bi rekla koje su teme kojih bi se prvenstveno trebalo taknuti, osobito da se skine osjećaj srama s teme ženske seksualnosti?

Smatram da je najbolje krenuti od osnova, a to je naša priroda. Edukacija o fiziologiji, o anatomiji vulve, o tome kako zapravo izgleda klitoris, o tome što je i kako nastaje orgazam već otklanja mnoge mitove i pretpostavke te daje ženama osjećaj da je s njima zapravo sve u redu. Probajte samo koristiti riječi vagina, vulva i klitoris u razgovoru s prijateljicama, partnerom ili ginekologom umjesto da govorite ‘tamo dole’. Eto, dali ste svoj doprinos da se makne osjećaj srama sa ženske seksualnosti.

Kada i kako to da si pokrenula svoj Instagram profil i savjetovanja za žene?

Moj Instagram profil je prvo kratko vrijeme bio blog o samopouzdanju, body positivityju i osobnim granicama jer sam i sama prolazila put prihvaćanja same sebe. O seksu i seksulanosti sam istraživala i educirala se oduvijek, ali kada sam primjetila da na Instagramu ne postoji blog o toj temi na našim prostorima, javila mi se ideja da bih ga mogla započeti. Trebalo mi je neko vrijeme da odlučim i eto, prije dvije godine je na mom profilu osvanuo post o klitorisu, a svoj sam Instagram blog posvetila seksu.

Žene su se počele okupljati i počela sam redovito dobivati pitanja u dm, upite o konzultacija. Međutim, kako smatram da dijeljenje savjeta zahtjeva puno više profesionalne odgovornosti, nikako se nisa osjećala komforno s time da nekome govorim šta da radi. Pogotovo jer su to često upiti koji su zapravo za ginekologa. Godinu dana sam stvarala svoj program i filtrirala samo znanstveno potvrđene informacije. Posložila samo to tako da svatko može da razumije seksualnost formira te sam analiza svoje korake, razumije šta je moglo poći po zlu i kako se to može ispraviti.

Kako izgleda savjetovanje jedan na jedan, na čemu trenutno aktivno radiš?

Ne radim savjetovanja 1 na 1, već sam kreirala Edukativni Program Ženska Seksualnost na kojem žene prolaze kroz 9 Modula i uče o seksualnosti, o sebi, prepoznaju odakle su njihovi problemi i koji su putevi rješenja. Na programu pričamo o svemu  – o prirodi seksualnosti, o anatomiji i fiziologiji, detaljno o orgazmu i libidu. Prepoznajemo i radimo s uverenjima. Uz sve to, učimo o seksualnom razvoju u djetinjstvu i pubertetu, kao i o tome kako podići samopouzdanje. Na Programu imamo i modul o Seksualnim Disfunkcijama s lekcijama od psihoterapeuta. Iskreno, mislim da bi svaka žena trebala upoznati sebe na taj način.

Učitati još
Zatvori