Jesu li žene podložnije burnoutu zbog više uloga koje preuzimaju istovremeno?
Jesu li žene podložnije burnoutu zbog više uloga koje preuzimaju istovremeno?

Jesu li žene podložnije burnoutu zbog više
uloga koje preuzimaju istovremeno?

Ubrzani stil života, uz brojne izazove koje donosi, otežava održavanje ravnoteže između karijere i privatnog života. Iako su žene danas u ravnopravnijem položaju s muškarcima nego ikada prije u povijesti, ogroman teret ‘žongliranja‘ između izgradnje karijere te brige o kućanstvu, obitelji i djeci još uvijek češće pada na njih nego na muškarce. Uračuna li se u svakodnevne obveze i pokoji hobi ili interes, jasno je da vremena za sebe ostaje premalo.

Žene u biznisu

U prilog tomu ne ide ni sve češći rad od kuće koji, iako fleksibilan, može donijeti izazove poput pregorijevanja, gubitka fokusa, otuđenosti od kolega, pa i zdravstvenih poteškoća. Zato, nažalost, ne iznenađuje (ali itekako zabrinjava) podatak da najveći rizik od pregorijevanja imaju mlađi od 30 godina te – žene.

Uz neravnopravnost u plaćama, jedan od najvećih problema neravnopravnosti, leži upravo u neplaćenom radu u kućanstvu.

Žene u biznisu

Rodna (ne)ravnopravnost u oglasima

Takvoj rodnoj pristranosti, na primjer, da su žene zadužene za brigu o djeci i kućanstvu, doprinose i marketinški oglasi. Primjerice, istraživanje Ipsosa zvano A Woman‘s Worth otkrilo je da 58 posto oglasa prikazuje žene u tradicionalnim ulogama vezanima za obitelj.

S druge strane, isto istraživanje ukazalo je i na činjenicu da predstavljanje žena u raznolikijim ulogama ima komercijalnu prednost. Rodna ravnopravnost čini oglase boljima. Konkretno, oglasi sa ženama u netradicionalnim ulogama imaju 24 posto veću vjerojatnost da će potaknuti kratkoročnu prodaju i 28 posto veću vjerojatnost da će potaknuti vrijednost robne marke. Međutim, brendovi to nedovoljno iskorištavaju. Više je nego jasno da prostora za napredak u tom području itekako ima.

Žene u biznisu

Važnost brige o mentalnom zdravlju

Osim brendova koji svojim marketinškim odlukama mogu pridonijeti rušenju rodnih stereotipa, rješenje pregorijevanja, jednoga od najvećih izazova današnjice, posebno za žene, između ostaloga leži i u brizi za mentalno zdravlje, ponajprije uz traženje stručne pomoći. No prije toga potrebno je među ljudima razviti svijest da problem uopće postoji, kao i da postoji izlaz.

Konferencija Žene u biznisu

Što možemo napraviti kako bi se bolje brinuli o mentalnom zdravlju? Kako uspostaviti ravnotežu između poslovnog i privatnog života? Koja je prava mjera fleksibilnosti i zadanih pravila ponašanja? Kako povećati pozitivne, a smanjiti negativne utjecaje stresa?

U potrazi za odgovorima na ova pitanja, jedan panel nadolazeće Liderove konferencije Žene u biznisu, koja se održava 7. prosinca u zagrebačkoj Laubi, bit će posvećen temi ‘Život u petoj brzini‘.

U raspravi će svoja mišljenja razmijeniti Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsh McLennan Hrvatska, po zanimanju profesionalna pilotkinja i diplomirana inženjerka zračnog prometa koja je nakon letačke i brokerske karijere završila u svijetu osiguranja, Selma Terlević, osnivačica, urednica sadržaja i autorica portala Gosimple i urednica native sadržaja u 24sata te Ena Vitlov, voditeljica poslovne jedinice biofarmaceutike u tvrtki Astra Zeneca.

Žene u biznisu

one-on-one razgovoru o istoj će temi svoja viđenja dati i dr. Tena Kovačević Janko, specijalistica ginekologije i opstetricije s diplomom fetalne medicine, ujedno i jedina s tom diplomom u Hrvatskoj.

U sklopu konferencije održava se i predstavljanje Liderove liste 300 najmoćnijih žena u biznisu te dodjela nagrada za top 10. Osigurajte svoje mjesto na vrijeme putem linka.

Foto: PR, Pexels

Učitati još
Zatvori