Smije li se miješati puder s klasičnom kremom za zaštitu od sunca?

Smije li se miješati puder s klasičnom
kremom za zaštitu od sunca?

Svi smo već dobro upućeni u činjenicu da je zaštita od sunca nužna u našoj svakodnevnoj beauty rutini, pogotovo ljeti. No, jeste li se ikad pitali primjenjujete li ispravno svoju najdražu formulu za zaštitu od sunca? Nosite li puder koji obećava zaštitu? I smijete li miješati kremu za sunčanje s vašim puderom? Kako bi vam pomogli pružiti vašoj koži najbolju zaštitu donosimo vam mali vodič za to kako nanositi kremu za sunčanje i make up tijekom ljeta. Naime, postoji ispravan i pogrešan način na koji to možete učiniti.

Zaštita od sunca i činjenice koje je dobro znati prije miješanja SPF-a s puderom

Stručnjaci ne preporučuju miješanje hidratantne kreme s kremom za zaštitu od sunca. Miješanje ta dva proizvoda može izmijeniti svojstva SPF-a što ga čini manje učinkovitim. Što se tiče pudera koji sadrže zaštitni faktor, vrlo je vjerojatno da nećete primijeniti dovoljno proizvoda da biste dobili potrebnu razinu zaštite, stoga niti to nije preporučljivo. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju slojevito nanošenje ova dva proizvoda, određenim redoslijedom. Redoslijed korištenja proizvoda ovisi o vrsti SPF-a koji se koristi. Na primjer, ako koristite kemijsku kremu za sunčanje, ona mora sjediti izravno na koži da bi upijala sunčeve zrake, a zatim se pretvorila u toplinu. U ovom slučaju, preporučuje se da prvo primijenite kremu sa zaštitnim faktorom. Nekoliko kemijskih krema za sunčanje koje preporučujemo su Afrodita Sun Care mlijeko za zaštitu od sunca SPF 30 i Dermalogica Protection 50 Sport SPF50 za najefikasniji štit.

Dermalogica Protection 50 Sport SPF50
Afrodita Sun Care mlijeko za zaštitu od sunca SPF 30

Međutim, ako koristite fizičku kremu za sunčanje, nju bi trebali nanijeti nakon hidratantne kreme i pudera. Fizičke kreme za sunčanje sadrže cinkov ili titanijev dioksid i djeluju kao barijera, odbijajući UV zrake sunca. Zato se mogu nanijeti na kožu i nakon drugih proizvoda za lice. Nekoliko primjera dobrih mineralnih proizvoda za sunčanje uključuju Avene Sun Mineralna krema za zaštitu od sunca SPF50+ i Jane Iredale Powder-Me Dry Sunscreen. Jane Iredale Powder-Me Dry je odličan izbor ako želite da vam make up ostane netaknut.

Avene Sun Mineralna krema za zaštitu od sunca SPF50+
Jane Iredale Powder-Me Dry Sunscreen

Formula koju možete miješati sa svojim puderom

Postoje i formule poput one koja se nalazi u Dermalogica Solar Defense Boosteru koja uz pomoć nove oleosomske tehnologije postiže viši SPF bez dodatne kemijske zaštite te pruža produženo djelovanje. Smart Booster tehnologija u Solar Defense Boosteru dozira potrebnu količinu antioksidansa koji vas štite od slobodnih radikala i popravljaju nastalu štetu.

Dermalogica Solar Defense Boosteru

S ovim proizvodom možete dodati neophodnu zaštitu od širokog UV spektra (UV A i UV B) izravno u svoju dnevnu kremu ili tekući puder, u omjeru 1:1. No, možete ju nanijeti i direktno na lice i vrat za potpunu zaštitu. Sofisticirana formula Solar Defense Boostera, bez bijelog traga, bogata ekstraktima zelenog čaja i grejpa je poput nevidljivog štita. Uz to, antioksidativni vitamini C i E zaglađuju i omekšavaju kožu te ju štite od slobodnih radikala.

Kako odabrati pravu kremu za lice sa zaštitnim faktorom?

Trebali biste odabrati zaštitni faktor od najmanje 30 koji vam pruža zaštitu širokog spektra. To znači da vas štiti od UVA i od UVB zraka. Kada koristite kemijsku kremu za sunčanje, treba ju nanijeti najmanje 15 do 20 minuta prije izlaganja suncu, na golu kožu. S druge strane, fizičke kreme za sunčanje se mogu primijeniti neposredno prije izlaganja suncu, jer im nije potrebno vrijeme kako bi počele djelovati.

Koliko kreme za sunčanje trebate nanijeti na lice?

Prema stručnjacima, većina ljudi ne koristi dovoljnu količinu kreme za sunčanje. Da biste istinski postigli zaštitni faktor odabranog proizvoda, trebali biste nanijeti najmanje dva miligrama kreme za sunčanje po kvadratnom centimetru kože. To znači da većini odraslih treba otprilike 0.3 dcl kreme da bi zaštitili cijelo tijelo.

Foto: Instagram, Avene, Afrodita, Dermalogica, Jane Iredale

Učitati još
Zatvori