Suosnivačica Bellabeata Urška Sršen otvoreno o karijeri, predrasudama i privatnom životu
Suosnivačica Bellabeata Urška Sršen otvoreno o karijeri, predrasudama i privatnom životu

Suosnivačica Bellabeata Urška Sršen otvoreno o karijeri, predrasudama i privatnom životu

U svijetu tehnologije i inovacija, pojedinci ne samo da razbijaju predrasude, već i grade mostove prema budućnosti zdravstvene tehnologije. Kao poslovna žena odnosno suosnivačica inovativne tvrtke koja povezuje tehnologiju, zdravlje i ljepotu, naša sugovornica postala je sinonim za poduzetnički duh i promicanje inovacija s dubokim društvenim utjecajem. O svojoj karijeri, podcastu, inspiracijama, planovima i privatnom životu za Journal govori Urška Sršen, suosnivačica Bellabeata.

Urška Sršen
 • Kako ste došli na ideju da osnujete Bellabeat i što vas je inspiriralo da se posvetite zdravlju žena?

Kada smo Sandro i ja osnovali Bellabeat, vođeni smo željom da stvorimo nešto što će istinski pomoći ženama da se povežu s vlastitim tijelima i zdravljem. Inspiraciju smo pronašli u vlastitim iskustvima i izazovima s kojima smo se suočavali kao mladi poduzetnici. Znamo da su ženska tijela jedinstvena i željeli smo stvoriti proizvode koji to razumiju i poštuju. Naša misija bila je jasna od samog početka: omogućiti ženama alate koji će im pomoći da žive punim plućima.

 • U svijet poduzetništva ušli ste relativno mladi. Jeste li osjećali neke strahove?

Da, ušli smo u svijet poduzetništva relativno mladi i naravno, bilo je strahova. Ali strast prema našoj misiji i vjera u ono što radimo dali su nam snagu da prevladamo te strahove. Vjerovali smo u sebe i u naš proizvod, a to nas je vodilo kroz sve izazove.

 • Jeste li se suočili s predrasudama na samim počecima?

Suočavanje s predrasudama bilo je neizbježno, ali nismo dopustili da nas to obeshrabri. Bili smo svjesni da kao mladi poduzetnici i ja kao žena u tehnološkoj industriji moramo dokazati svoju vrijednost. Ali mi smo to prihvatili kao izazov, a ne kao prepreku.

 • Bellabeat se ističe svojim dizajnom. Kako ste uspjeli iskombinirati funkcionalnost i estetiku?

U Bellabeatu uvijek težimo kombiniranju estetike i funkcionalnosti. Vjerujemo da wellness ne bi trebao biti dosadan ili ružan. Naši proizvodi odražavaju taj stav. Trudimo se stvoriti nešto što žene mogu nositi s ponosom, a da pritom imaju koristi od funkcionalnosti koje naši proizvodi pružaju.

 • Koji su najveći izazovi s kojima ste se suočili tijekom razvoja i rasta tvrtke Bellabeat?

Razvoj i rast Bellabeata donijeli su mnogo izazova. Od pronalaženja pravih partnera i investitora, do stvaranja proizvoda koji odgovaraju potrebama žena diljem svijeta. Ali, nijedan izazov nije bio prevelik za nas. Vjerujemo u stalno učenje i prilagođavanje, a to nam je pomoglo da prevladamo sve prepreke na našem putu.

 • Kako izgleda jedan dan u vašem životu?

Moj dan je pun aktivnosti, od brige o mom osmomjesečnom djetetu, do vođenja Bellabeata i snimanja epizoda za naš podcast ‘BTW’. Volim provoditi vrijeme na otvorenom, bilo da trčim, planinarim ili samo šetam. To mi pomaže da se razbistrim i napunim baterije za sve izazove koje donosi dan.

 • Koji su vaši omiljeni načini opuštanja i suočavanja s stresom izvan posla?

Za mene je ključno pronaći ravnotežu između posla i osobnog života. Obožavam vježbanje i meditaciju jer mi pomažu da se smirim i usredotočim. Također, provođenje vremena s obitelji i prijateljima su moji omiljeni načini opuštanja.

 • Služi li vam privatni život kao izvor inspiracije i motivacije za posao?

Definitivno! Moj privatni život je izvor inspiracije i snage. Biti majka dalo mi je novu perspektivu i još više motivacije za rad na Bellabeatu. Želim stvoriti svijet u kojem će moje dijete imati sve alate potrebne za život u skladu s vlastitim tijelom i zdravljem.

 • Kako planirate proširiti ponudu Bellabeat proizvoda u budućnosti i što očekujete od budućnosti tvrtke?

U Bellabeat-u smo uvijek u potrazi za novim načinima kako bismo poboljšali živote žena. Planiramo proširiti našu ponudu proizvoda i usluga, uvijek s ciljem podrške ženama u svim fazama njihovog života. Vjerujemo u moć tehnologije da transformira wellness i radujemo se budućnosti punoj inovacija i rasta. Naša nedavno sasvim obnovljena aplikacija, Period Diary, reflektira tu misiju pružanjem alata za praćenje menstrualnog ciklusa, simptoma i uskladjivanje života sa ciklusom.

 • Kako se Bellabeat prilagođava potrebama različitih ciljanih skupina žena širom svijeta?

U Bellabeatu razumijemo da su potrebe žena širom svijeta različite. Stoga neprestano radimo na istraživanju i razumijevanju tih različitih potreba kako bismo mogli prilagoditi naše proizvode i usluge. Naš cilj je biti inkluzivni i pružiti podršku ženama bez obzira na njihovu dob, etničku pripadnost ili životni stil.

 • Koji savjet biste dali drugim mladim ženama koje razmišljaju o pokretanju vlastitog poslovanja?

Vjerujte u sebe i svoju viziju. Ne bojte se preuzeti rizike i učiti iz svojih pogrešaka. Okružite se ljudima koji vas podržavaju i vjerujte u moć suradnje. I najvažnije, pronađite svoju strast i ne odustajte od nje. To je ono što vas čini snažnim i daje vam snagu da prevladate sve izazove.

 • Jeste li naučili neke važne životne lekcije kroz svoje poduzetničko iskustvo koje primjenjujete u svom privatnom životu?

Poduzetništvo me naučilo važnosti ravnoteže i samopouzdanja. Naučila sam da je u redu tražiti pomoć i da je važno brinuti o svom zdravlju i blagostanju. Ove lekcije primjenjujem u svom svakodnevnom životu i one mi pomažu da ostanem fokusirana i motivirana.

 • Možete li nam reći nešto više o BTW podcastu?

Ideja za BTW podcast proizašla je iz naše strasti za wellnessom i želje da podijelimo svoje znanje i iskustva s drugim ženama na opušten način. Melanie i ja smo primijetile da postoji puno nesigurnosti i konfuzije kada je riječ o wellnessu, posebno među ženama. Željele smo stvoriti prostor gdje možemo otvoreno razgovarati o svim aspektima ženskog zdravlja i blagostanja, od reproduktivnog zdravlja do mentalnog blagostanja, prehrane i vježbanja. U našim epizodama, duboko zaranjamo u različite teme koje zanimaju i muče žene.

‘Preuzmite kontrolu nad vlastitim wellnessom’

Dijelimo svoje osobne priče i iskustva, kao i savjete i stručna mišljenja. Također, pozivamo i goste stručnjake iz različitih područja kako bismo pružili raznolike i obogaćujuće perspektive. Želimo stvoriti zajednicu gdje žene mogu naučiti više o svom tijelu i zdravlju, osjećati se podržano i inspirirano, te pronaći smijeh i radost u procesu. I da, tu i tamo se našalimo na račun muškaraca, ali uvijek s ciljem da razvedrimo atmosferu i dodamo dašak humora u naše razgovore. Sve u svemu, BTW podcast je mjesto gdje želimo slaviti žensko tijelo, um i duh, te pružiti korisne informacije i podršku svim ženama koje nas slušaju. Nadamo se da će naši slušatelji pronaći vrijednost u našim epizodama i osjećati se osnaženo da preuzmu kontrolu nad vlastitim wellnessom.

 • Za kraj, otkrijte nam gdje pronalazite vlastitu inspiraciju i motivaciju i što vas osobno najviše ispunjava?

Moja strast prema pomaganju ženama i stvaranju pozitivne promjene u svijetu je ono što me pokreće svaki dan. Kroz naš podcast ‘BTW’, Melanie i ja imamo priliku dublje istražiti različite aspekte wellnessa i podijeliti naša iskustva i znanje s našim slušateljima. Naš cilj je educirati i inspirirati žene da preuzmu kontrolu nad vlastitim zdravljem i životom. I naravno, tu i tamo se malo našalimo o muškarcima, ali uvijek s dozom humora i ljubavi!

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori