Kako se riješiti uraslih dlačica i spriječiti njihovu pojavu u budućnosti?

Kako se riješiti uraslih dlačica i
spriječiti njihovu pojavu u budućnosti?

Urasle dlačice smo vjerojatno svi nekada doživjeli. Ove iritacije i kvržice se najčešće pojavljuju u najnezgodnije vrijeme – ljeto. Tada se najčešće brijemo, depiliramo voskom ili čupamo dlačice pincetom, pa je šansa za tim još veća. No, jeste li znali da su neki ljudi skloniji urastanju dlačica od drugih? Svakome se može dogoditi da mu uraste dlačica, ali oni s grubljim i čvršćim dlačicama su tome ipak podložniji. To znači da treba biti posebno oprezan s bikini područjem. Naravno, ni muškarci nisu isključeni. Njima dlačice najčešće urastaju u području brade i vrata. Stoga će uistinu svakome ovi savjeti biti dobrodošli.

Koliko god urasle dlačice mogu postati dosadne i bolne, dobra vijest je da se nadražena područja često sama izliječe. No, svi mi radimo na tome da prebrodimo probleme s kožom čim je to prije moguće pa vam u nastavku donosimo savjete za to kako riješiti, ali i spriječiti ponovno urastanje dlačica. Naime, kronična urastanja mogu uzrokovati hiperpigmentaciju, ožiljke, ali i infekcije, stoga slijedite naš vodič kako bi vam koža ostala lijepa i bez nepravilnosti.

Obavite nježni piling

Piling pomaže ukloniti odumrle stanice kože, što sprječava to da se dlačice zaglave i pretvore u bolne kvržice. Možete isprobati jedan od naših DIY pilinga koji su odlični za lice, ali i tijelo. No, nemojte pretjerivati s ribanjem nego ga nanesite na kožu nježnim, kružnim pokretima. Ako ćete radije odabrati kemijske pilinge, imajte na umu da upotreba previše aktivnih sastojaka može nadražiti kožu, stoga postupajte s oprezom i pažljivo birajte proizvode. Također se možete odlučiti za alate za piling, poput rukavica ili četke. Tada samo nanesete sapun za uspostavljanje pH ravnoteže kože i bacite se na posao.

Povećajte temperaturu prije depiliranja

Ako prije depiliranja zagrijete područja koja depilirate, to može učiniti čuda. Započnite pranjem kože toplom vodom ili stavljanjem vrućeg obloga na to područje. Zagrijavanje je izvrsno i za one koji briju lice jer tako omogućavaju porama da se u potpunosti otvore, što sprječava urastanje.

Gel i krema za brijanje mogli bi vam postati najbolji prijatelji

Nanesite kremu za brijanje ili gel za omekšavanje kože nekoliko minuta prije brijanja. Ako ih nemate kod kuće poslužit će i jedan jednostavan beauty trik, poput toga da nanesete regenerator. On će olakšati depiliranje, a kožu će ostaviti svilenkasto glatkom. Kokosovo ulje također je izvrsna i potpuno prirodna opcija.

Pobrinite se za to da vam je britvica uvijek oštra

Izbjegnite urastanje dlačica čestim mijenjanjem stare britvice za novu ili pranjem električnih oštrica ako koristite jedan od alata za depilaciju. Oštrije oštrice s lakoćom uklanjaju dlačice, dok tupe oštrice vuku i neugodno zatežu kožu. Obavezno mijenjajte oštricu ili cijelu britvicu svakih pet do sedam brijanja kako biste spriječili iritacije i širenje bakterija.

Izbjegavajte usku odjeću

Ako vam redovito urastaju dlačice, to može biti posljedica vaših uskih hlača ili tajica. Odjeća koju najčešće nosimo je ključna za prevenciju urastanja dlačica. Naime, konstantno trenje uske odjeće uzrokuje dodatne upale na područjima gdje urastaju dlačice. Stoga zamijenite tajice za široku i udobniju odjeću barem tijekom tih prvih nekoliko dana iza depiliranja ili dok se već postojeće upale ne smire.

Hidratacijom i retinolom možete spriječiti urasle dlačice

Hidratacija je uvijek važna, a posebno ako želite spriječiti urastanje dlačica. Suhe i odumrle stanice kože zarobljavaju folikule dlačica pa, ako ju redovito hranite i hidratizirate, dlačice će samim time manje urastati. Uz to, dodavanje retinola je isto vrlo učinkovito u liječenju uraslih dlačica jer uspješno uklanja odumrle stanice kože i ubrza njihovu izmjenu. Retinol pomaže i u smanjenju ožiljaka od prethodnih urastanja.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori