Donosimo vam savjete za pripremu kože za sunčanje na balkonu

Donosimo vam savjete za pripremu kože
za sunčanje na balkonu

https://www.instagram.com/p/B-oXmAyiRqE/?utm_source=ig_web_copy_link

To što smo zapeli u izolaciji, ne znači da ne možemo iskoristiti sunčane dane koji su se konačno vratili da bi se sunčali i upili malo vitamina D. Potrebno je samo malo kreativnosti i sunčanje može početi čak i ako nemate balkon, ali imajte na umu da je prije izlaganja suncu, potrebno pripremiti kožu kako bi ju zaštitili i dobili ujednačenu i lijepu boju. Jednostavno nanošenje losiona za zaštitu od sunca, neće biti dovoljno. Postoje i druge stvari koje biste trebali uzeti u obzir prilikom pripreme kože da biste dobili boju koju želite.

Puno je razloga zbog kojih volimo sunce. Povećava razinu serotonina, hormona sreće, koji dokazano ublažava anksioznost. Uz to, stvara vitamin D koji je dobar za naše kosti, zube i kožu. Međutim, da biste izbjegli rizike poput preranog starenja kože, morate se pobrinuti za svoju kožu na vrijeme. Donosimo vam nekoliko savjeta za pripremu kože za sunčanje.

Hidratizirajte kožu

Iako hidratantna krema ne štiti kožu od sunca, ona na određeni način može pomoći u sprječavanju njegovih štetnih učinaka. Što je više vaša koža izložena suncu, to će se više isušiti, a što se više isuši, postaje ranjivija na UV zrake. Ako njegujete kožu hidratantnom kremom pomažete joj da obnovi svoj zaštitni sloj, a kako biste odabrali formulu koja vam najviše odgovara, ne oklijevajte konzultirati se sa stručnjacima.

https://www.instagram.com/p/B-oXa4MDFtI/?utm_source=ig_web_copy_link

Piling kože

Piling je prilično važan korak prije izlaganja suncu. Omogućuje koži da se riješi mrtvih stanica koje se nakupljaju i sprječavaju ravnomjerno tamnjenje. Međutim, ključno je biti oprezan i nikad ne zaboraviti nanijeti kremu za sunčanje jer piling uklanja zaštitni sloj na površini vaše kože što kožu čini ranjivijom na UV zrake. Zbog toga se preporučuje pričekati nekoliko dana između pilinga i izlaganja suncu. Također, kako tanka koža teže podnosi piling od deblje kože, poželjno je da odaberete piling prilagođen vašem tipu kože.

Provjerite je li vaša prehrana bogata karotenom i vitaminom E

Zahvaljujući antioksidacijskim svojstvima, hrana bogata beta-karotenom i drugim karotenoidima, poput likopena, mogu poboljšati zaštitu vaše kože od UV zraka. Najbolji izvori karotenoida su mrkva, slatki krumpir, špinat, tikvice, brokula, mango, marelice, kelj, grašak, rajčica i dinja. Vitamin E u biljnim uljima, bademima i orasima također pruža zaštitu od sunca. Dodajte ove namirnice u svoj jelovnik i dugo ćete uživati u lijepom, osunčanom i zdravom tenu. Također, zapamtite da namirnice koje su bogate karotenoidima dodaju narančastu nijansu vašoj koži. Ona vam daje prirodan sjaj. Međutim, važno je znati da svojstva ove hrane ni na koji način ne zamjenjuju zaštitni sloj kreme za sunčanje.

Pravilno uklonite dlačice

Ako ste nedavno uklanjali dlačice, bilo bi dobro da kožu držite dalje od izravne sunčeve svjetlosti bar nekoliko dana. Pustite kožu da se oporavi prije nego što ju izložite suncu, bez obzira na postupak kojim ste uklanjali dlačice. Ako nemate vremena za uklanjanje dlačica unaprijed, onda obavezno nanesite kremu bez ulja na kožu i ostavite ju da se osuši prije nego što svježe depiliranu kožu izložite suncu. Također, da biste izbjegli iritacije, koristite dječji puder koji ne sadrži talk. Također, nemojte zaboraviti nositi udobnu odjeću koja ne sprečava prodiranje zraka do vaše kože, kako bi spriječili urastanje dlačica i omogućili koži da diše.

Kad bi se žene mogle riješiti samo jednog, nekima i svakodnevnog beauty rituala, vjerujemo kako bi odgovor većine bio upravo uklanjanje dlačica. Zahvaljujući razvoju tehnologije, osjećaj slobode s glatkim nogama koji traje čak do šest mjeseci je moguć i idealno je vrijeme da počnete s uklanjanjem dlačica IPL uređajem.

Postupno se izlažite suncu

Jedan od najboljih načina pripreme kože za sunce su brojna kratkotrajna izlaganja. Prvi put kad izađete na sunce, ne biste se smjeli sunčati satima jer tako riskirate opekline od sunca. Postupno sunčanje može vam pomoći u izbjegavanju opeklina od sunca. Svakog dana provedite maksimalno sat vremena na suncu da biste dobili dovoljno vitamina D. Izuzetno je važno odabrati i pravo doba dana za izlaganje kože suncu. UV zrake su najjače između 10 i 16 sati, stoga se pokušajte ne sunčati tijekom tog razdoblja. Rano jutro i kasnije popodne mnogo su bolja opcija.

Obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom

Odabir dobre kreme za sunčanje može biti izazov. Postoje takozvane kreme za sunčanje širokog spektra, koje štite od UVA i UVB zraka. Kremom za sunčanje smanjujete rizik od nastanka kožnih bolesti, među kojima je i melanom. Količina kreme za sunčanje koja bi se trebala primijeniti za postizanje učinka je dva miligrama po kvadratnom centimetru kože. Imajte na umu da tamnjenje zapravo nije dobro za vašu kožu. Ono se javlja uslijed aktivacije obrambenog mehanizma kože prilikom prekomjernog izlaganja suncu, tako da ni u kojem slučaju nemojte zaboraviti nanijeti kremu visokog zaštitnog faktora.

Nosite šešir i sunčane naočale

Koža oko očiju je osjetljiva na ultraljubičaste zrake. Da biste ju zaštitili, nosite šešir i sunčane naočale. Ako ne zaštitite oči od izravne sunčeve svjetlosti, to može uzrokovati različite probleme, uključujući i uranjene znakove starenja. Potražite sunčane naočale koje vam mogu osigurati pravilnu zaštitu od UV zraka, tj. do 400 nanometra valne dužine. Nosite ih kad god ste na otvorenom, ali pazite da ne zadrijemate s njima na suncu da kasnije ne bi morali smišljati načine za to kako nositi rakun look.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori