Što specijalisti savjetuju za njegu očiju tijekom zime

Što specijalisti savjetuju za
njegu očiju tijekom zime

Unatoč niskim temperaturama i relativno oblačnim danima zaštita očiju tijekom zime jednako je važna kao i ljeti.

Kada boravite na otvorenom, hladan i suh zrak pogoduje isparavanju zaštitnog suznog sloja koji čisti i vlaži oči. To uzrokuje iritaciju, peckanje i žarenje očiju. Također vam neće biti mnogo ugodnije i u zatvorenim prostorima zbog suhog zraka koji je posljedica grijanja.

Sindrom suhog oka – najčešći problem vezan uz oko tijekom zime

U posljednje vrijeme se sve više ljudi upućuje specijalistu oftalmologu zbog smetnji vezanih uz suho oko jer navedeno stanje traje duže i ne prolazi na uobičajenu terapiju antibiotskim i steroidnim kapima pa smo zbog toga obratili pozornost na ovu temu.

Kod suhog oka treba napomenuti da klasični znakova upale (crvenilo spojnice, patološki sekret, oteklina vjeđa) uglavnom nisu prisutni ili su rijetko prisutni, a oboljeli se žale na:

 • osjećaj stranog tijela, suhoću, grebanje i žarenje u očima
 • blago crvenilo očiju koje traje tjednima, a nekad i mjesecima
 • osjetljivost očiju na vremenske prilike (vjetar, hladnoća, grijani prostor)
 • pretjerano suzenje oka

Sindrom suhog oka klinički možemo podijeliti u dvije skupine:

 1. hiposekrecijsko suho oko – problem se nalazi u nedovoljnom izlučivanju suza zbog čega pacijent ima osjećaj suhoće, grebanja ili stezanja.
 2. hiperevaporacijsko suho oko – nastaje zbog nestabilnosti lipidnog sloja suza što dovodi do isparavanja suza i paradoksalno do pretjeranog suzenja.

Životni stil uvelike pridonosi pogoršanju simptoma. Gledanje televizije, korištenje osobnih računala i mobitela dovodi do slabijeg treptanja zbog čega se suzni film ne raspoređuje ravnomjerno po površini oka. Nažalost, specifičnog lijeka koji bi zauvijek uklonio smetnje još uvijek nema, već se u terapiji oslanjamo na ublažavanje simptoma. Terapijski pristup jednak je i kod suhoće i kod pretjeranog suzenja – korištenje zaštitnih kapi, tzv. umjetnih suza.

Prilikom odabira odgovarajućih zaštitnih kapi vodite računa jesu li vaše smetnje suhoća ili pak suzenje. Pri smetnjama suzenja važno je odabrati „masnije“ suze koje će nadomjestiti lipidni sloj. Osobitu brigu o svojim očima moraju voditi nositelji kontaktnih leća. Iako su moderne kontaktne leće visoko propusne za kisik, treba imati na umu da se radi o stranom tijelu koje može iritirati oko i činiti ga „suhim“. Ako nosite kontaktne leće, važno je odabrati one kapi koje se mogu nanositi preko kontaktnih leća.

O njezi očiju tijekom zime piše dr. med., spec. oftalmolog Mirna Belovari

Savjeti za zaštitu očiju tijekom zime:

 • zaštitite oči zaštitnim naočalama s UVA i UVB filterom kada ste vani, posebice pri vjetrovitom danu ili tijekom bavljenja zimskim sportom poput skijanja.
 • u prostorijama u kojima boravite imajte ovlaživač zraka kako biste spriječili nastanak suhog oka
 • jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama koja pogoduju proizvodnji suza
 • hidratizirajte se  tj. povećajte unos tekućine kako biste održali vlažnost očiju
 • koristite zaštitne kapi za oči (umjetne suze) koje vam je preporučio liječnik
 • ako dosta vremena boravite radeći za računalom nakapajte umjetne suze i odmorite oči 1-2 minute svaki put kad osjetite umor i peckanje

A ako ste primijetili da se zdravlje vaših očiju pogoršalo, posjetite stručnjake. Riješite se dioptrije zauvijek, u poznatoj hrvatskoj Poliklinici Optical Express, koja je broj 1 u Europi za lasersku korekciju vida. Više o postupku, ali i o cijenama te mogućnostima plaćanja, doznajte na web stranici Optical Express.

Foto: Optical Express, Unsplash

Učitati još
Zatvori