Tamara Žaja Miličić odgovara na sva vaša pitanja vezano uz ljuskice i krunice za zube

Tamara Žaja Miličić odgovara na sva vaša pitanja vezano uz ljuskice i krunice za zube

Tamara Žaja Miličić krunice i ljuskice

Nedavno smo vas, svoje vjerne čitateljice, putem Instagram Storyja zamolile da nam napišete sve što vas je ikada zanimalo vezano uz ljuskice i krunice za zube. Malo je reći da vas je tema iznimno zainteresirala jer pitanja je bilo uistinu mnogo. Isto tako, to samo potvrđuje koliko nam zbunjujući svi ti pojmovi mogu postati. Kako bismo mogli raspolagati svim najvažnijim i točnim informacijama, mi smo sva vaša pitanja proslijedile specijalistici stomatološke protetike dr. med. dent. Tamari Žaji Miličić, iz stomatološke poliklinike TIM DENT – MILIČIĆ, u potrazi za odgovorima. U nastavku vam donosimo sva vaša pitanja i odgovore stručnjakinje.

 • Čemu služe krunice i ljuskice?

Ljuskice su protetski nadomjesci koji se apliciraju na prednje plohe zdravih zuba te zahtijevaju minimalno brušenje zuba. Postavljaju se na zdrave tzv. intaktne zube, zatim na zube koji nemaju velike ispune ili nisu liječeni. Apliciramo ih pacijentima koji žele estetski dotjerati osmijeh mijenjanjem boje, oblika, veličine ili zatvaranjem razmaka između prednjih zubi.

Zubne krunice prekrivaju kompletan zub. Mogu se postavljati pojedinačno ili u mostu. Korigiraju oblik, boju i veličinu zuba te su indicirane za zube koji imaju plombu ili su dosta potrošeni. U slučaju kada nedostaje zub, stavljamo zubnu krunicu na nadogradnju i implantat ili izrađujemo most sastavljen od triju spojenih krunica. Ako je prirodan zub dosta istrošen, radimo nadogradnju kolčićem te postavljamo zubnu krunicu.

ljuskice i krunice
 • Koja je cijena krunica i ljuskica? O čemu ona ovisi?

To prije svega ovisi o vrsti materijala. Zubne ljuskice mogu se izrađivati od kompozita ili keramike, a zubne krunice od više vrsta materijala. Tako imamo: metal keramiku, punu keramiku (e.max, Empress) ili cirkon keramiku. Keramičke ljuskice ili veneers skuplje su u odnosu na kompozitne jer su kvalitetnije i dugotrajnije te djeluju prirodnije. Metal keramika je kombinacija metalne baze i napečenih slojeva keramike, a cirkon keramika ima cirkonsku bazu na koju se slaže keramika. Bezmetalne krunice (e.max, Empress i cirkonkeramika) skuplje su jer izgledaju prirodno, nemaju u svom sastavu nikal koji zna izazivati alergijske reakcije te ne ostavljaju tamni rub uz zubno meso niti zubno meso poprima ljubičastu boju.

 • Može li se staviti krunica ili ljuskica samo na jedan zub?

Da, naravno. Ovisno o slučaju, preporučit ćemo pacijentu bolju opciju za njega. Da bi pojedinačna krunica ili ljuskica djelovala kao prirodni zub, specijalisti stomatološke protetike u suradnji sa zubotehničarima pomno odabiru boju krunice ili ljuskice koja potpuno odgovara nijansi prirodnih zuba pacijenta. Dakle, jako je važno ujednačiti boju i oblik umjetnog zuba (ljuskice ili krunice) s prirodnim zubima. Cilj nam je napraviti funkcionalan, ali istovremeno i prirodan osmijeh. Jednostavnije je odrediti boju zuba kada radimo kompletne mostove. U slučaju pojedinačnih krunica, osobitu pažnju treba posvetiti boji jer nepogođena nijansa najviše privlači pažnju i odaje stomatološku intervenciju na zubima. Zato smo u poliklinici, u ovoj fazi izrade protetskog rada, potpuno posvećeni usuglašavanju oko odabira prave nijanse.

krunice i ljuskice
 • Bi li mladi ljudi, sa savršeno zdravim zubima, trebali stavljati ljuskice i krunice radi estetike?

To ostavljamo pacijentu na izbor. U svakom slučaju, naša je preporuka postavljanje zubnih ljuskica jer se zubi bruse minimalno, samo površinski te se tako maksimalno pošteđuju, dok je za izradu i postavljanje krunice neophodno odstraniti dosta zdravog tkiva tj. moramo mnogo više brusiti zub. Ako su zubi intaktni, bez napuknuća ili su neznatno otkrhnuti, preporučit ću izradu zubnih ljuskica. U slučaju kada su više oštećeni, preporučit ću zubne krunice. Često pacijenti sami procijene da su kandidati za ljuskice, a zapravo nisu. Tu procjenu ipak treba prepustiti stomatologu tijekom pregleda.

 • Imam dva zuba koja su kriva/strše. Može li se to riješiti ljuskicama i krunicama?

Može, ali specijalist stomatološke protetike u dogovoru sa zubotehničarima odlučuje hoće li se stavljati krunice ili ljuskice. Treba vidjeti o kakvoj je vrsti anomalije riječ te je li bolje preporučiti ortodontsku terapiju. Ljuskicama se vrlo efektno mogu ispraviti neke sitne ortodontske nepravilnosti zuba pa se svakako preporučuju jer se zubi manje bruse. Mogu vrlo učinkovito zamaskirati sitne nepravilnosti u položaju zuba ili dijastemu (razmak između zuba). Vizualno izgleda da su zubi pravilno poredani u zubnom nizu. I krunicama možemo postići isti efekt, ali treba napomenuti da je za njih potrebno brušenje veće površine zuba. Prije odluke, preporučujem konzultacije sa stomatologom ili ortodontom. Oni će preporučiti najbolju opciju za vas – ljuskice, krunice ili aparatić za zube.

krunice i ljuskice
 • Koja je razlika između ljuskica i izbjeljivanja zubi laserom?

Ljuskice su protetski nadomjesci u obliku tankih keramičkih listića koji se postavljaju na prednju stranu zuba u zoni osmijeha. Osim što pomoću njih možemo promijeniti oblik, veličinu, položaj i razmak između zuba, možemo promijeniti i boju. Površinski brusimo zube te je potrebno nekoliko dana za izradu. Ljuskicama postižemo, ako to želimo, bjelju nijansu od prirodnog zuba, a boju odabiremo prema tzv. skali boja.

Laser je uređaj za brzo i bezbolno izbjeljivanje zubi do 6 nijansi za 30-ak minuta u jednom posjetu, a rezultati mogu trajati i do 2 godine. Laserskim izbjeljivanjem zubi postižemo prirodnu nijansu zuba, ali ne možemo izbijeliti protetski rad. Izbjeljivanje na principu laserskog svjetla i gela učinkovit je način izbjeljivanja zubi i nije štetan. Dakle, laserskim izbjeljivanjem ne stvaramo novi oblik i ne mijenjamo veličinu zuba niti možemo postići iznimno bijele zube van prirodne skale.

 • Koliko dugo traju ljuskice i krunice nakon što se stave?

Prema stomatološkim standardima svaki protetski rad ima svoj vijek trajanja. Koliko će trajati, ovisi o održavanju oralne higijene i redovitim kontrolnim pregledima. Što se bolje održava higijena, to će rad dulje služiti pacijentima. Okvirno, ljuskice i krunice traju od 15 do 20 godina. No, kod temeljitog čišćenja i kada nema povlačenja desni, protetski rad može biti dugotrajniji, a često traje i doživotno. U slučaju loma ljuskica ili krunica (pojedinačnih ili u mostu), preporuka je da se što prije zamijene novim radom radi funkcionalnosti zagriza i estetike.

krunice i ljuskice
 • Postoje li razlike u kvaliteti ljuskica i krunica? Ako da, koje su najkvalitetnije i najprirodnijeg izgleda?

Razlika u kvaliteti usko je povezana s načinom i materijalom izrade. Kao što sam već napomenula, ljuskice mogu biti kompozitne i keramičke. Keramičke ljuskice su kvalitetnije, ljepše i dugotrajnije te se izrađuju u laboratoriju na temelju digitalnog otiska zubi, dok se kompozitne mogu kupiti gotove (industrijska proizvodnja) te se prilagođavaju na licu mjesta u ordinaciji.

Krunice se izrađuju od čiste keramike kao i veneers ljuskice, ali se isto tako mogu izraditi od kombinacije keramike i drugih materijala; metala i cirkona, pa tako imamo metal keramičke i cirkon keramičke krunice. Bezmetalne krunice, u koje spadaju cirkon keramičke krunice te e.max ili Empress, ljepše su jer su transparentne poput prirodnih zuba. Ne ostavljaju tamni trag te prirodno prianjaju uz zubno meso.

Treba napomenuti da ljuskice i krunice prekrivaju različiti volumen zuba – zubne ljuskice prekrivaju prednji dio zuba, dok krunica prekriva cijeli zub.

 • Kad se preporučuje staviti ljuskicu, a kad krunicu?

Ljuskice se apliciraju osobama sa zdravim zubima, bez endodontskih intervencija na njima ili se mogu postavljati na zube na kojima nema velikih ispuna (plombi). Važno je da imamo dosta cakline za postavljanje ljuskica na zube. No, i kada nedostaje kompletan zub možemo ga nadoknaditi implantatom i krunicom ili krunicom u mostu. Isto tako, ako je zub previše istrošen ili jako otkrhnut, postavljamo krunicu. Dakle, ovisno o situaciji, stomatolog preporučuje optimalnu opciju.

krunice i ljuskice
 • Zašto desni nekad pocrne iznad zubi na koje su navučene krunice?

To se događa jedino kod krunica koje u svom sastavu imaju metal. Kako se s vremenom zubno meso počinje povlačiti, tako se počinje nazirati tamni, sivi, metalni rub. To je estetski problem jer narušava izgled zubnog mesa, koje zbog dodira s metalom poprima ione metala te se oboji tamnom nijansom, sličnom kao kod tetovaže. Tada se preporučuje zamijeniti stari most ili krunicu, i to bezmetalnom opcijom – čistom keramikom ili cirkon keramikom, materijalima koji ne ostavljaju tamni rub uz zubno meso, a prianjaju uz njega kao prirodni zubi.

 • Slomljena mi je jedinica i zubarica mi je preporučila most. Koje su najbolje opcije ako zub ima korijen? Može li se to riješiti krunicom ili ljuskicom?

Svakako preporučujem da nas posjetite kako bismo utvrdili pravo stanje. Potrebna je RTG snimka zuba, što možete napraviti u sklopu naše poliklinike isti dan kada dođete na pregled. Tako možemo vidjeti u kakvom je stanju zub, ima li dobar korijen i postaviti dijagnozu na temelju koje predlažemo terapiju, pojedinačnu krunicu, most ili implantat s krunicom.

 • Ako stavim ljuskice samo na gornje jedinice i dvojke, hoće li se to jako primijetiti u odnosu na druge zube?

Kada su u pitanju pojedinačni zubi, u tom slučaju posebnu pažnju treba posvetiti izgledu, veličini, a osobito boji prirodnih zubi. Ljuskice se trebaju veličinom, oblikom i bojom u potpunosti stopiti s prirodnim zubima kako se ne bi vidjela razlika. Fokus je na odabiru najsličnije ili identične nijanse. Zato je preporuka, da se ovaj zadatak povjeri specijalistu stomatološke protetike, koji će u dogovoru sa zubotehničarima, odabrati optimalnu nijansu ljuskica. Budući da se obično postavljaju na prednje gornje zube, koji su u zoni osmijeha, a to znači da se vide, odabir boje jako je važan jer nam prvo upada u oči.

krunice i ljuskice
 • Mogu li se ljuskice ikad skinuti? Budu li zubi isti kao prije stavljanja ili…?

Ljuskice se skidaju kada je vrijeme da se zamijene novima. U slučaju da se skidaju, moraju se napraviti i aplicirati nove. Nema potrebe za skidanjem ljuskica ako su dobro izrađene i postavljene na zube. Ako se ljuskica ošteti, preporučujemo izradu nove radi funkcije i estetike osmijeha. U našem laboratoriju radimo individualne ljuskice prema otisku zubi. Kreiramo tzv. smile design koji omogućuje pacijentu da unaprijed vidi ljuskice na svojim zubima. Digitalizirana tehnologija napravila je korak više u planiranju terapije te izradi protetskih radova, što je veliki benefit za sve: stomatologe, zubotehničare i pacijente.

 • Mogu li se krunice i ljuskice koristiti za instant ispravljanje zuba?

Mogu, ali sve ovisi o težini pojedinog slučaja. Ako je osoba kandidat za korigiranje položaja zuba s pomoću ljuskica, mi to uspješno rješavamo u tjedan dana. Specijalist stomatologije u suradnji sa zubotehničkim laboratorijem na temelju otiska i pregleda pacijentovih zuba odlučuje kako ljuskicama vizualno korigirati nepravilan osmijeh. Kod većih ortodontskih anomalija prvo radimo ortodontsku terapiju pa onda možemo osmijeh dodatno poboljšati ljuskicama.

Ako imate dodatnih pitanja i nedoumice, obratite se specijalistima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite službenu web stranicu https://www.timdent.hr/ ili ih kontaktirajte na broj telefona 01/38 22 937 ili putem e-maila: [email protected].

Foto: PR, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori