Kako smanjiti stres i pravilno odgovoriti ratnoj krizi?

Kako smanjiti stres i pravilno
odgovoriti ratnoj krizi?

Posljednjih dana bombardirani smo vijestima o ratu u Ukrajini. U svim medijima ovo je glavna tema o kojoj se priča. Teško bježimo od nje čak i kad se svjesno potrudimo dozirati i pratiti manje. Srce nas boli kada vidimo lica zabrinutih i uplakanih Ukrajinaca koji su svoj život utrpali u jednu torbu i bježe glavom bez obzira, spašavajući živu glavu. Još nas više potresaju slike bombardiranih gradova, pustih ulica i ljudi u bunkerima, koji su ostali odlučni da se bore za svoju domovinu. Rat u 21. stoljeću činio se kao nemogućim, ali nažalost stigao je u Europu. Mislili smo da ne može gore nakon pandemije. Čini se da smo se prevarili. Pandemijska kriza nije nas pošteno još ni pustila, a na vrata se uvukla ratna kriza. Sve to utječe na naše mentalno zdravlje i zbog toga je važno zaštiti ga.

Ponašanje utječe na naše osjećaje

Posljednje dvije godine konstantno živimo u strahu i pod stresom što je loše za naše tijelo. Virus, potresi, sada i rat koji je počeo nedaleko od nas. Iako vjerujemo da se scenarij prodora dalje u Europu neće dogoditi, teško je ostati miran i biti uvjeren kako „neće nas“. Opterećeni smo mislima koje narušavaju naš mir i psihu. Te misli utječu na naše osjećaje, a osjećaje je najteže kontrolirati. Zbog toga se moramo fokusirati na misli, ali prije svega na naše ponašanje. Jer sve ovo jedan je začarani krug u kojem svojim ponašanjem možemo potaknuti ljepše misli, a samim time i bolje se osjećati.

Zaštitimo svoje mentalno zdravlje – što savjetuju stručnjaci

Zbog svega ovoga što se događa u svijetu uključili su se liječnici i psiholozi koji nam svojim korisnim savjetima žele pružiti podršku i dati konkretne korake koje možemo poduzeti. Jedan od njih je i dr.med. Igor Salopek iz Integrativnog centra mentalnog zdravlja koji donosi nekoliko preporuka suočavanja s aktualnom ratnom krizom.

On preporučuje ograničenje vremena na društvenim mrežama i praćenja relevantnih medija. Pri tome posebnu pozornost treba obratiti na prilagođavanje vijesti djeci. Uz to ne smijemo zaboraviti na fizičku aktivnost, uravnoteženu prehranu, san i relaksaciju. Savjetuje da ne zadržavamo emocije , već da ih dijelimo s bližnjima te da se uključimo u volonterske organizacije i pomognemo osobama u nevolji.  

O ovoj temi oglasila se i poznata psihologica i mentalna trenerica Ana Čerenšek koja je i sama na društvenim mrežama pokazala kako je „čovjek od krvi i mesa“ bez obzira na svoju struku. Izrazila je svoju zabrinutost za sutra i osjećaja koje je preplavljuju posljednjih dana. Podsjetila je sebe i nas kako stalnim gledanjem medija konstantno proživljavamo loše osjećaje, a ne možemo ništa napraviti jer možda i nije pravi način protiv nasilja se boriti nasiljem. Ona misli da su način na koji trebamo odgovoriti ovoj situaciji: ljubav, suosjećanje, zajedništvo, blagost, empatija i tolerantnost. Prisjetila nas je kako je naš život u našim rukama i kako ova situacija nije razlog da prestanemo ulagati u odnose, već da u njih ulažemo još više pritom mijenjajući sebe. Možda je zaista u pravu kada kaže da trebamo pričati jezikom ljubavi jer ljubav je ona koja pobjeđuje sve!

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori