9 mitova o retinoidima u koje bi trebali prestati vjerovati prema stručnjacima

9 mitova o retinoidima u koje bi trebali
prestati vjerovati prema stručnjacima

U posljednje vrijeme se vode mnoge rasprave vezano uz retinoide. ‘Retinoid’ je općeniti izraz za sve one proizvode koji sadrže retinol, anti-age sastojak koji je dovoljno moćan da poboljša teksturu kože, rješi problem pigmentacije i poboljša tonus kože u samo nekoliko kapi seruma. Oni imaju transformativni učinak na kožu koji nastaje zahvaljujući vrlo moćnim formulacijama. Upravo zbog toga su retinoidi stekli svoju reputaciju. Međutim, izazvali su i mnoštvo pitanja na koja bi trebalo otkriti odgovore. Kada biste ih trebali koristiti? S čim se mogu miješati i kombinirati, a s čim ne? Kako djeluje njihova formula? Smiju li ih koristiti oni s osjetljivom kožom? Pa, neki čak nisu sigurni ni kako da ih zovu. Jesu li to retinoli, retinoidi, a što je Retin-A? Ova pitanja i mnogo druga zbunjuju beauty entuzijastice diljem svijeta. Uz mnoštvo neistinitih informacija koje se kreću oko retinoida, izdvojili smo neke od najluđih tvrdnji koje postoje i u nastavku možete otkriti devet mitova o retinoidima i istinu koja stoji iza njih.

Mit: Svi sastojci koji počinju s ‘R’, primjerice retinol ili retinoična kiselina, u osnovi čine isto

I da i ne. Sastojak zvan retinol jedini je derivat vitamina A koji uistinu vrijedi uvrstiti u svoju rutinu za njegu kože. Postoji puno literature koja pokazuje da, iako je retinol nježniji od retinoične kiseline, biokemijski imaju potpuno isti učinak, a jedina je razlika to što će možda biti potrebno duže vrijeme da se vide rezultati. Međutim, to ne vrijedi za derivate koji se nazivaju pro-retinoli, tj. retinil palmitat, retinil acetat i retinil linoleat, koji su najnježniji, ali su i slabijeg djelovanja.

Mit: Retinoidi djeluju kao piling

Kad se koriste retinoidi u skincare rutini, često dolazi do ljuštenja i pojave crvenila, ali u tom slučaju se radi o iritaciji, a ne pilingu kože. Retinoidi djeluju na mnogo dubljoj razini utječući na gene i izazivajući pojačanu proizvodnju kolagena, zaglađuju kožu i rješavaju problem pigmentacije.

Mit: Tijekom dana ne biste trebali nanositi retinoide

U beauty svijetu vlada glasina koja tvrdi da retinoidi povećavaju rizik od opeklina od sunca. Ovo je jedan od najvećih mitova. Istina je da se retinoidi “raspadaju” na suncu, zbog čega se i drže u neprozirnim ambalažama. Istina je da ih je najbolje nositi noću kako biste bili sigurni da obavljaju svoj posao. Međutim, možete ih nositi i tijekom dana jer oni ne čine kožu podložnijom opeklinama.

Mit: Uvijek trebate nanositi retinoide na suhu kožu

Upute na pakiranjima često preporučuju to da pričekate da se vaše lice u potpunosti osuši prije nanošenja retinoida. Međutim, ne postoje dokazi u znanstvenoj literaturi koji tvrde da vlaga povećava osjetljivost kože. Isto tako, vlažna koža neće ni povećati snagu retinoida. Ništa što ima veze s primjenom nije presudno u tome koliko će se retinola u konačnici pretvoriti u retinoičnu kiselinu, oblik vitamina A koji zapravo obnavlja kožu. To ovisi isključivo o vašoj koži.

Mit: Trebat ćete pričekati četiri do šest tjedana kako bi vaš retinoid stvarno djelovao

Ova informacija je netočna. Ipak će trebati dvostruko ili čak trostruko više vremena da biste počeli primjećivati učinke. Mnoge formulacije koje se izdaju bez recepta tvrde da ćete rezultate vidjeti već za par tjedana, ali prema stručnjacima je potrebno u prosjeku 12 tjedana da retinoična kiselina stvori primjetne promjene na koži. Stoga se držite svog proizvoda s retinolom barem tri mjeseca da biste imali koristi.

Mit: Nježni retinoidi mogu biti jednako učinkoviti kao i oni jači

Kad je na proizvodu istaknuto da je proizvod namijenjen osjetljivoj koži to često znači da on sadrži nisku koncentraciju aktivnih sastojaka što ga ne čini jednako učinkovitim kao i ostale proizvode koji sadrže retinol. Ipak, dermatolozi ih i dalje preporučuju jer niže koncentracije retinola, i umirujući dodatni sastojci, takve proizvode čine savršenima za početak uvođenja retinoida u skincare rutinu. Oni koji imaju osjetljivu kožu mogli bi tijekom nekoliko tjedana koristiti proizvode niže koncentracije kako bi im se koža priviknula na novi sastojak, a nakon toga mogu prijeći na jači retinoid.

Mit: Trebali bi prestati primjenjivati retinoid ako vam koža postane nadražena

Ako dođe do iritacije nakon dodavanja vitamina A u vaš režim zapamtite da je to normalan dio procesa. Dva ili tri tjedna su potrebna da se stanice kože prilagode retinoičnoj kiselini i počnu tolerirati sastojak. Međutim, budite oprezni. Govorimo o razumno suhoj koži i laganom ljuštenju. Ako je nelagoda dugotrajna ili je vrlo neugodna, upotrebljavajte ga jednom tjedno ili prijeđite na slabiju formulu.

Mit: Ne možete ponijeti svoj retinoid na godišnji odmor

Promjena klime neće iznenada natjerati vašu kožu da lošije reagira na retinol koji je najnormalnije tolerirala nekoliko dana prije, kod kuće. Jednom kad se stanice kože prilagode na snagu retinoida koji primjenjujete, svaka iritacija uglavnom prestaje. Malo je vjerojatno da će se opet rasplamsati dok se ne prebacite na neki jači proizvod. Ipak, ako idete na skijanje ili dug let avionom, dobra je ideja nanijeti hidratantnu kremu preko retinoida kako biste izbjegli suhoću i iritaciju.

Mit: Ne biste smjeli stavljati retinoide oko očiju jer je koža previše osjetljiva

Ne samo da možete nanositi retinol oko očiju, nego biste stvarno trebali to raditi jer tu dolazi do najviše promjena tijekom starenja. Istraživanja su pokazala da ljudi koji primjenjuju retinoide izravno na kožu oko očiju postižu najbolje rezultate. Ako vam slučajno proizvod dođe u dodir s očima možda će vas malo peći, ali neće nastati šteta. Koža oko očiju ne bi trebala patiti od potencijalno negativnih posljedica ništa više od ostatka lica.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori