Sve što bi biste trebali znati o opremi za jogu – kako ju odabrati i održavati?

Sve što bi biste trebali znati o opremi za jogu – kako ju odabrati i održavati?

Kad se prvi put počnete baviti jogom, možda je teško otkriti što bi sve trebali nabaviti. Industrija joge razvija se i napreduje iz dana u dan, pa se tako svakodnevno kreira i nova vrsta odjeće i nova oprema za jogu koja obećava ultimativno iskustvo vježbanja. Dobra vijest je ta da vam je zapravo jako malo potrebno da biste se počeli baviti jogom. Ako ste odlučili otkriti sve čari joge, upoznati asane, testirati svoje sposobnosti i potencijal, u nastavku otkrijte koja je osnovna oprema za jogu koja vam je potrebna za udobno i kvalitetno vježbanje.

Što nositi tijekom vježbanja joge?

Za početak će vam biti dovoljna udobna, prozračna odjeća za vježbanje koju već imate pri ruci. Primjerice, poslužit će vam tajice ili, ako niste obožavateljica tajica, neka opuštenija trenirka koja je zategnuta oko gležnjeva. Tako će vam biti udobno, a nogavice će vam ostati na mjestu tijekom treninga. Također, i kod odabira majice, odlučite se za onu koja nije preširoka kako vam ne bi padala preko glave u onim trenucima kad se morate saginjati. Isto tako, dobro bi vam došao sportski grudnjak kako bi vam izvođenje vježbi bilo što udobnije, baš kao i gumica ili traka za kosu koja će spriječiti to da vam kosa upada u oči tijekom izvođenja vježbi.

Pomno odabrana odjeća vam definitivno može pomoći u lakšem svladavanju asana, pogotovo ako odlučite uložiti u kvalitetnu odjeću predviđenu baš za jogu, koja će dulje trajati. Međutim, prostirka je zapravo jedna stvar na kojoj ne bi trebali štedjeti jer će vam ona biti najbolja prijateljica za jogu, vjerujte nam.

Prostirka je vaš najvažniji partner tijekom vježbanja joge

Na svojoj prostirki za jogu provodit ćete dosta vremena, a često i na drugačijim lokacijama, primjerice u joga studiju, u prirodi i kod kuće. Dodirujete ju golom kožom, na njoj se znojite i mnogo puta na nju stavljate lice, pa čak i usne. Dakle, ne samo zbog okoliša, već i zbog vas samih, važno je da vaša prostirka za jogu bude proizvedena od čistih i kvalitetnih materijala.

U teretanama i drugim raznim joga studijima uobičajeno je koristiti prostirku za jogu koja vam pomaže u definiranju vašeg osobnog prostora i, što je još važnije, stvara trenje između vaših ruku i nogu. Tako vam se neće sklizati tijekom treninga, pogotovo ako se oznojite. Prostirka vam također služi kao mekana podloga na tvrdom podu. Premium prostirke za jogu mogu biti malo skuplje, ali moguće je pronaći i povoljnije verzije. Međutim, imajte na umu da, ako se odlučite kupiti povoljniju prostirku, vjerojatno ćete ju morati zamijeniti u vrlo kratkom roku ako ćete ju često koristiti. Stoga je pamtno uložiti i u onu malo skuplju prostirku – isplati se!

Kako odabrati pravu prostirku?

Oprema za jogu koja se nalazi na tržištu je uistinu raznolika. Tako možete naći veliki broj raznih prostirki od različitih materijala, različitih dimenzija i, uz to, često je velik raspon cijena. Međutim, svaka prostirka ima svoju svrhu pa izbor nije toliko kompliciran i težak kao što se možda čini. Ako ste se zaista spremne posvetiti vježbanju joge, kvalitetna prostirka je jedan proizvod u koji zaista vrijedi uložiti novac. Odlučite koje su vam karakteristike važne koji tip/stil joge vježbate, na primjer, duljina, udobnost, debljina, čvrstoća, materijal, trajnost ili to koliko često ćete ju morati čistiti, i prema recenzijama proizvoda odlučite koju ćete nabaviti.

Za laganiji stil joge (na primjer hatha, yin yoga) možete koristiti mekšu i lakšu prostirku za jogu, a ako ste više za dinamične stilove – poput vruće joge ili vinyasa, potrebna vam je čvršća prostirka za jogu s dobrim prijanjanjem. Postoje i prostirke za jogu s iscrtanim linijama koje vam pomažu u održavanju ispravnog držanja i stabilnosti.

Jogaline.hr u svojoj ponudi ima velik broj svjetski priznatih, održivih brendova poput prAna, Liforme, Yoga Design Lab, ReYoga, Lotuscrafts, itd., a na vama je samo to da odaberete prostirku i dodatke za jogu koji vam najviše odgovaraju.

Prostirke koje vode brigu o planeti

Tijekom online pretraživanja često ćete nabasati na prostirke koje paze na planetu te na vaše zdravlje i dobrobit. One su izrađene od ekološki prihvatljivih i inovativnih materijala, bez lateksa, ftalata, toksičnih kemikalija, PVC-a. Kod proizvodnje prostirki, vodi se briga o okolišu, tako da ne dolazi do nikakvih ispuštanja otrova niti drugih zagađenja. Prostirke su bez mirisa, ne uzrokuju alergije, ne apsorbiraju tekućine i mogu se reciklirati. Takve prostirke su biorazgradive, mogu se reciklirati i ne sadrže štetne, toksične sastojke. One mogu biti izrađene od TPE materijala, kaučuka, pluta ili jute. Što je najvažnije, njihovom izradom se ne uništavaju šume, prašume niti rijetke vrste drveća.

Održavanje vaše prostirke za jogu

Svaka prostirka za jogu zahtijeva posebnu vrstu njege, ovisno o stilu joge i stupnju intenziteta (npr. vruća joga – više znojenja), o materijalu prostirke (kaučuk, pluta, umjetni materijali) i učestalosti čišćenja. Za čišćenje bilo koje vrste prostirke za jogu možete koristiti vodu i krpu. Također, možete dodati i kap nježnog deterdženta za suđe. Preporučuje se svakodnevno korištenje sredstva za čišćenje s esencijalnim uljima. Prostirke za jogu ne smiju se izlagati ekstremnim vrućinama i uvijek ih morate pravilno osušiti i nositi u torbi predviđenoj za nju. Nakon vježbanja, prostirku osušite tako da ju raširite na podu ili objesite, a tek nakon što je potpuno suha ju sklopite, tj. zamotajte.

Neke prostirke zahtijevaju posebnu pozornost

Na vanjske čimbenike su osjetljivije prostirke od prirodnih materijala, primjerice kaučuka i pluta. Zato je njega ovakvih prostirki još važnija. Za održavanje higijene i vijeka trajanja prostirki za jogu, Jogaline.hr vam preporučuje da ih redovito tretirate sa sredstvima za čišćenje. Bonus je to što uz takva sredstva za čišćenje održavate fleksibilnost prostirke i dobro prijanjanje. Kaučuk, tj. prirodna guma je prirodni, živi materijal i nije otporan na UV zrake i zato je osjetljiv na sunčevu svjetlost. Isto tako, guma stari i postaje nefleksibilna kad se ne koristi.

Ako se ipak odlučite za prostirku od pluta, važno je da znate da je ona vrlo izdržljiva i trajna. Pluto je prirodni materijal koji ima antibakterijska i antimikrobna svojstva. Sadrži voštanu tvar koja ju čini otpornom na vatru i vodu, a uz to je i prirodni izolator. U slučaju vrlo česte upotrebe, preporučuje se čišćenje jednom tjedno. Na nekim dijelovima pluto može potamniti, odnosno prostirka može dobiti tamnije mrlje.

Ručnik za jogu kao idealno dodatno pomagalo

Prakticiranje upotrebe ručnika je također jedan od koraka da si osiguramo čisto okruženje za vježbanje. Posebni ručnici za jogu osiguravaju da ručnik ne klizi po prostirci. Gornji sloj je obično malo sklizak, ali prianjanje je i dalje odlično, pogotovo ako se više znojite. Također, ručnik za jogu možete lagano poprskati s vodom i tako postići odlično prianjanje. Joga ručnik će vam nuditi odlično prianjanje za optimalno izvođenje asana. Kod nekih stilova – bikram joga, vruća joga itd. – ručnik za jogu je čak i obavezan. Ručnici za jogu mogu se normalno prati u perilici za rublje, što je prilično jednostavan način za održavanje čistoće i higijene.  

Ako ste često na putu, odaberite prostirku za putovanje. Ona je lagana, praktična, višenamjenska, prikladna za korištenje u svim uvjetima, a uz to je i izdržljiva. Također, dobra je i za ponijeti sa sobom na izlet ili odmor u parku. Ona se slaže jednostavno kao ručnik, a može vam koristiti i kao dodatna prostirka preko donje prostirke – za veću udobnost ili higijenu.

Oprema za jogu je uistinu raznolika, ali dobro je znati da vam za početak treba samo kvalitetna prostirka. Sve ostalo može pričekati.

Prostirke, kao i drugu opremu za jogu možete naći i na Facebook i Instagram profilima Jogaline.

Foto: Arhiv Jogaline

Učitati još
Zatvori