Kako pripremiti tijelo da se punom snagom obrani od bolesti?

Kako pripremiti tijelo da se punom
snagom obrani od bolesti?

Iako su često i temeljito pranje ruku i socijalna distanca presudni u sprječavanju širenja bolesti, naše svakodnevne navike itekako mogu utjecati na imunitet i zdravlje općenito. Jeste li znali da gotovo 70% imuniteta ovisi o zdravlju naših crijeva?

Tijekom probavljanja hrane, naša crijeva apsorbiraju hranjive tvari koje se koriste za održavanje raznih tjelesnih funkcija, a ujedno i uklanjaju otpad iz tijela. Kada postoji neravnoteža u crijevima, kao što je prekomjerno razmnožavanje “loših” bakterija, to može zbuniti imunološki sustav uzrokujući napad na vlastite stanice. Ako je imunološki sustav zauzet reagiranjem na zdrave stanice, neće biti u mogućnosti obraniti se u punoj snazi. To znači da ćemo se lakše razboljeti, da će simptomi biti izraženiji, ali i da će bolest duže potrajati. Zbog toga je zdravlje crijeva izrazito važno!

Evo što možemo učiniti za zdravlje naših crijeva i pritom ojačati imunitet:

Pripazite na prehranu

Hrana i piće koje konzumiramo utječu na rad probavnog sustava i mogu poremetiti ravnotežu dobrih i loših bakterija koje se nalaze u našim crijevima. Kad god je to moguće, izbjegavajte prerađenu hranu. Takva hrana sadrži aditive poput umjetnih zaslađivača, soli i zasićenih masti koji mogu dovesti do problema s probavom.

U prehranu uvrstite namirnice bogate vlaknima, poput voća, žitarica, orašastih plodova i povrća. Vlakna pomažu u regulaciji probavnog trakta, potiču redovito pražnjenje crijeva i potiču stvaranje dobrih bakterija u crijevima. Namirnice koje sadrže probiotike, također mogu poboljšati našu probavu. Probiotici su zdrave bakterije koje potiču razgradnju vlakana, smanjujući simptome probavnih smetnji, uključujući plinove i nadutost. Probiotici se nalaze u fermentiranoj hrani kao što su kiseli kupus i miso, kao i jogurti koji sadrže žive i aktivne kulture.

Pijte puno tekućine

Nedovoljan unos tekućine može uzrokovati zatvor. Osim vode, možete piti biljni čaj, mineralnu vodu ili pojesti svježe voće ili povrće jer ono također sadrži vodu u sebi. Izbjegavajte slatka gazirana pića i zaslađene/aromatizirane vode jer one mogu dovesti do dehidracije.

Ograničite konzumaciju alkohola i kofeina

Alkohol može poremetiti ravnotežu dobrih i loših bakterija u našim crijevima. Uz to, alkohol može povećati proizvodnju želučane kiseline, što dovodi do žgaravice i refluksa kiseline. Kofein također može poremetiti ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevima, no ako se konzumira umjereno (1 – 2 šalice dnevno), neće napraviti nikakvu štetu organizmu.

Opustite se

Stres može utjecati na cijelo naše tijelo, uključujući probavni i imunološki sustav. Kada doživimo stres, krv i energija, koje obično koristi probavni sustav, preusmjerene su na druga područja unutar našeg tijela. To može uzrokovati probavne tegobe poput sindroma iritabilnog crijeva, pojavu čira ili promjena u načinu pražnjenja stolice. Tehnike upravljanja stresom, poput vježbi dubokog disanja i meditacije, mogu pomoći u smanjenju stresa i spriječiti probavne smetnje.

Budite aktivni

Tjelesna aktivnost pomaže u pomaže organizmu da lakše probavi hranu. Dovoljno je prošetati nakon jela ili se baviti tjelovježbom u trajanju od 30 minuta, nekoliko dana u tjednu. Tjelesna aktivnost će pospješiti redovito pražnjenje crijeva i smanjiti upalne procese u tijelu.

Isprobajte dodatke prehrani poput Probielle Immune

Dodaci prehrani služe kao pomoć vlastitom tijelu u obavljanju uobičajenih tjelesnih funkcija. Oni služe kao poticaj prirodnim procesima bez dodatnog opterećenja. Probielle Immune je specijalno osmišljena kombinacija probiotičkih sojeva bakterija, vitamina i minerala (sastav upotpunjen vitaminima A, B6, B12, C, folnom kiselinom, cinkom i selenom) s ciljem podizanja imuniteta i snažnijoj obrani od virusa.

Informacije o proizvodu možete pogledati ovdje.

Foto: Probielle, Pexels

Učitati još
Zatvori