Ova skupina rekreativaca motivirat će vas da već sutra krenete s treninzima

Ova skupina rekreativaca motivirat će vas da
već sutra krenete s treninzima

Svi smo se ponekad našli u sljedećoj situaciji – donesemo odluku da želimo krenuti sa zdravijim životom. Taj život, naravno, uključuje i fizičku aktivnost. Međutim, već ovdje mnogi od nas ‘zapnu’, a razloga je mnogo. Za početak, nismo sigurni kakva bi nam fizička aktivnost ustvari odgovarala. Je li to trčanje, hodanje, joga, ili pak plivanje? Koji su naši stvarni kapaciteti? Uz to, kako si samostalno organizirati kvalitetan trening?

Ovo ponekad zaista nisu jednostavna pitanja, pogotovo za nekoga tko tek kreće u svijet pojačane fizičke aktivnosti. Upravo zato na raspolaganju su vam danas brojni profesionalci koji imaju to znanje u malome prstu. Neke od njih pronaći ćete u Društvu sportske rekreacije Aktivan život. Jedan od njih je svakako i predsjednik udruge Nedeljko Vareškić koji nam je rekao sve o aktivnostima koje organiziraju, ali nas i riješio brojnih nedoumica kada je o vježbanju riječ.

Važnost rekreativnog bavljenja sportom

  • Osnovan kao udruga građana 2007. godine, DŠR Aktivan život danas je prava organizacija s velikim brojem članova. Koja je bila misao vodilja prilikom pokretanja udruge? Tko sve stoji iza nje?

Udrugu smo osnovali s idejom promoviranja i popularizacije rekreativnog bavljenja sportom. U to vrijeme, jako mali broj građana bavio se nekim oblikom rekreacije. Sjećam se, po savskom nasipu u Zagrebu trčala je uvijek jedna te ista ekipica – njih desetak. Danas, 15 godina poslije, nasip je krcat trkačima, biciklistima, šetačima, a slično je i na drugim sportsko-rekreacijskim lokalitetima u gradu. Broj građana koji se bave sportom na rekreativnoj razini značajno se povećao što nam je iznimno drago. No i dalje, prema službenim statistikama, Hrvatska spada na samo dno europske ljestvice broja građana koji se redovno bave nekim oblikom sporta ili rekreacije.

  • DŠR Aktivan život može se pohvaliti zaista velikim spektrom aktivnosti. Iza vas su brojni projekti, na koji ste najponosniji i zašto?

Projekt škole trčanja (Trčaona) je definitivno projekt na koji smo najponosniji iz nekoliko razloga. Prije svega, jer smo kroz taj projekt utjecali na živote više od 8500 naših građana, tj. toliko njih smo uveli u svijet rekreativnog trčanja ili nordijskog hodanja. Drugi razlog je što su se na krilima uspjeha ovoga projekta diljem Hrvatske počele otvarati druge škole trčanja čime je naš uspjeh multipliciran. Moramo istaknuti da je naša škola trčanja bila raw model za osnivanje škola trčanja kod naših istočnih susjeda (BiH te Srbija) tako da možemo govoriti i o međunarodnom utjecaju projekta.

  • Vikendom na Medvednicu i Trčaona su postali nešto što je lako prepoznato svima. Kada je riječ o donošenju same odluke da se krene s nekim oblikom tjelesne aktivnosti, postoje li neke predispozicije koje pojedinac treba ispuniti? Koliko su konkretno navedeni oblici aktivnosti zahtjevni?

U ova dva navedena projekta zaista ne postoje nekakve predispozicije koje pojedinac treba ispuniti da bi se mogao priključiti. Jedino je važno imati dobru volju i želju za prihvaćanjem nečeg novog u našem životu tj. želju za promjenom. Što se tiče zahtjevnosti, mi naše programe radimo prema populaciji koju imamo tako da oni odgovaraju svima. Mnogi se nakon prvog treninga začude kako im je bilo super i lagano jer su očekivali nešto puno zahtjevnije.

Utrke koje su stekle kultni status

  • Zagrebački noćni cener i Zagrepčanka 512 utrke su koje su već postale kultne. Međutim, one su vjerojatno malo i zahtjevnije. Kakav je profil ljudi koji se prijavljuje na njih? Možemo li i mi koji nismo u formi sudjelovati, odnosno koliko bi nam pripreme trebalo?

I Cener i Zagrepčanka su utrke kojima se trkači Zagreba jako raduju i vesele. No, osim trkača, na ove utrke se prijavljuje veliki broj građana koji se bave nekim drugim sportom. I jedna i druga utrka zahtijevaju određenu razinu forme jer nije jednostavno pretrčati 10 kilometara niti se popeti na 25. kat hodajući ili trčeći. Za utrke bi se trebalo pripremati 4-6 mjeseci kako bi utrke završili bez ikakvih problema i pri tome uživali u atmosferi koju nude ti događaji.

  • Svoju ste djelatnost proširili pa tako sada svoje znanje prenosite i drugima, a surađujete i s brojnim tvrtkama. Kako ste došli do te ideje? Kada je u pitanju ulaganje u rekreaciju zaposlenika, gdje su naše tvrtke s obzirom na neki europski ili svjetski prosjek?

Povremeno nam se javljaju tvrtke voljne ulagati u svoje zaposlenike u obliku organizacije grupnih treninga ili drugih oblika tjelesne aktivnosti. Rekao bih da je to sada u dosta ranoj fazi razvoja tj. da tvrtke još uvijek nisu osvijestile važnost ulaganja u zaposlenike kroz sport i rekreaciju. Iskreno, nemam saznanja o svjetskim trendovima pa mogu samo nagađati, ali mi nekako logika kaže da bi se u ovom smjeru trebalo puno više ulagati jer zdrav i sretan zaposlenik je sigurno puno produktivniji na poslu što je sasvim sigurno želja svakog poslodavca.

  • Kroz vlastite kanale i portale također prenosite svoje znanje i važnost zdravog života. Koji su to portali i kakve sve korisne savjete možemo tamo pronaći?

Mi od prosinca 2011. godine vodimo portal o trčanju www.trcanje.hr koji na jednom mjestu objedinjuje informacije i savjete o trčanju. Zaista se možemo pohvaliti s više stotina stručnih, edukativnih i informativnih članaka objavljenih na portalu. Uz portal vežemo Facebook stranicu ‘Volim trčanje’ te od prije par godina i Instagram stranicu ‘Trčanje.hr’.

Redovito održavamo i stranicu www.trcaona.hr na kojoj se također može naći jako puno zanimljivih i edukativnih materijala.

Sve kreće od odluke za promjenom

  • U vođenju bilo kakvog posla ili projekta važno je imati partnere na koje možete računati i koji vam u nekim aspektima sam posao mogu olakšati. Korisnik ste A1 usluga, koje sve pogodnosti ste prepoznali kada je u pitanju njihovo poslovanje i odnos prema klijentima?

U našem radu izuzetno je važno imati brz i pouzdan pristup internetu bilo žičanim ili bežičnim putem i to je ono s čime smo iznimno zadovoljni. Naravno, tu su i usluge slaganja poslovnih paketa koji najviše odgovaraju našem obliku poslovanja gdje se A1 također potrudio izaći nam u susret.

  • Što biste savjetovali nekome tko zapravo ne zna otkuda krenuti kada je aktivni život i vježbanje u pitanju?

Kao što sam već ranije rekao, najvažnije je donijeti odluku da želimo unijeti promjenu u svoj život. Nakon toga važno je izabrati pouzdanog partnera koji će vas voditi u tom procesu i osigurati ispunjavanje vaših ciljeva. Treba imati na umu da se do većih promjena dolazi ustrajnim i dugotrajnim radom. Često čujemo da nema uspjeha preko noći, a to se u našem području rada definitivno može reći. Prva tri mjeseca prođu u nekakvom ‘ispipavanju’ i ako nam se u ta tri mjeseca svidi aktivnost i ako se navučemo na nju onda ćemo sasvim sigurno uspjeti u svom naumu i doći do željenih promjena.

* Članak je nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Foto: DŠR Aktivan život

Preporuka

Zatvori