Ovo je novi hit sastojak za njegu kože

Ovo je novi hit sastojak za njegu kože

https://www.instagram.com/p/B_4kJKNpPfM/?utm_source=ig_web_copy_link

U posljednje vrijeme često možemo čitati o tome kako je retinol blagotvoran anti-age sastojak, a hijaluronska kiselina je kao stvorena za one s dehidriranom kožom. Međutim, stigao je novi hit sastojak koji ne bi trebali zanemariti, pogotovo ako imate ‘žednu’ kožu. Čak i stručnjaci poput Charlotte Tilbury ističu vrline ovog skoro nepoznatog sastojka kao hidratantnog junaka. U stvari, ona je toliko zaljubljena u njega da ga je ubacila i u svoj Magic Serum. Novi hit sastojak za njegu kože je poliglutaminska kiselina!

Sastojak koji je moćniji od hijaluronske kiseline

Poliglutaminska kiselina je nevjerojatan humektant koji zadržava četiri puta više vlage i od hijaluronske kiseline. Glutaminska kiselina je aminokiselina, a poliglutaminska kiselina nastaje kada se poveže puno molekula glutaminske kiseline. Proizvodi se bakterijskom fermentacijom, a može se naći u tradicionalnoj japanskoj hrani koja se radi od fermentirane soje, a zove se Nattō. Poliglutaminska kiselina pomaže u zadržavanju vlage u vašoj koži i povećava njezinu elastičnost. Dio procesa starenja uključuje gubitak hijaluronske kiseline iz kože jer ju razgrađuje enzim zvan hijaluronidaza. Međutim, proizvodi koji sadrže poliglutaminsku kiselinu pomažu u blokiranju djelovanja hijaluronidaze, što rezultira s više hijaluronske kiseline u koži. Uz to, poliglutaminska kiselina koži daje hidratiziran i pomlađen izgled te smanjeni izgleda pora. To također olakšava nanošenje šminke.

Koja je razlika između poliglutaminske i hijaluronske kiseline?

Za razliku od hijaluronske, poliglutaminska kiselina se ne pojavljuje prirodno u našim tijelima. Stručnjaci tvrde da može sadržavati čak 10 puta više vode od hijaluronske kiseline, što je vrlo impresivno. Charlotte Tilbury, s druge strane, tvrdi da sadrži četiri puta više vlage zbog veće molekularne veličine i zapravo može pomoći koži da proizvodi više hijaluronske kiseline. Ne samo da uvlači vodu u stanice, poput hijaluronske kiseline, već formira i zaštitnu barijeru koja zadržava vodu u koži. Poliglutaminska kiselina efikasnija je u zadržavanju vlage od hijaluronske kiseline. Međutim, to ne znači da trebate u potpunosti zanemariti hijaluronsku kiselinu. Ova dva sastojka su više kao prijatelji, a ne konkurenti i ako se koriste zajedno, to može biti savršeni recept za hidratiziranu kožu.

https://www.instagram.com/p/CBSfPyrJFCU/?utm_source=ig_web_copy_link

Odgovara li poliglutaminska kiselina svim tipovima kože?

Radi se o relativno novom sastojku na kozmetičkom tržištu. Prema Tilbury, on košta više od hijaluronske kiseline, što utječe na profitnu maržu i mogao bi biti jedan od razloga zašto ga do sada nismo mogli vidjeti u mnogim proizvodima. Međutim, ovaj sastojak se odlično slaže s drugim proizvodima, posebno onima na bazi vode. Svi tipovi kože trebaju hidrataciju kako bi optimalno funkcionirali, a osobito će osjetljivi i suhi tipovi kože voljeti hidratantno pojačanje koje daje poliglutaminska kiselina.

U kojem obliku je najbolje koristiti ovaj novi hit sastojak?

Poliglutaminska kiselina uglavnom se formulira u serumskoj teksturi, a budući da se radi o humektantu i učinkovit je u vrlo malim koncentracijama, on će biti djelotvoran u puno različitih formulacija. Uz serume, može se naći u hidratantnim kremama, tonicima i maskama, a Charlotte Tilbury se posebno ponosi činjenicom što je bila jedna od prvih koja je počela koristiti ovaj nevjerojatan sastojak. U nastavku možete naći neke od proizvoda u kojima se nalazi poliglutaminska kiselina.

Olival Hijaluron hidrator
Charlotte’s Magic Serum Crystal Elixir

THE INKEY LIST Polyglutamic Acid

Foto: Instagram, Olival, Douglas, Soko Glam, Cult Beauty, Look Fantastic

Učitati još
Zatvori