Zašto su simptomi PMS-a najgori u siječnju i kako ih ublažiti?

Zašto su simptomi PMS-a najgori u
siječnju i kako ih ublažiti?

Točni poput sata, simptomi PMS-a već znaju da je stigao siječanj. Prištići, osjećaj umora, tromosti i svake druge emocije koja nalikuje ovima. Jeste li znali da je siječanj najgori mjesec kad se radi o grčevima, nadutosti, promjenama raspoloženja, aknama i svim onim drugim nepoželjnim aspektima PMS-a? Iako vam moderna kultura možda PMS predstavlja kao nešto sasvim normalno, PMS ipak nije nešto što biste trebali u potpunosti zanemarivati. Cijela lepeza nadražujućih, neugodnih i izravno bolnih simptoma znak je hormonalne neravnoteže. Ne biste trebali živjeti u stvarnosti u kojoj se svaki mjesec osjećate loše samo zato što nam se govori da je to normalan dio života jedne žene. Nije, a i zaslužujemo bolje od toga, zar ne? U nastavku doznajte zašto je to tako i kako bi mogli spriječiti sve te negativne osjećaje.

Zašto siječanj može biti najgori za simptome PMS-a

Sad kad znate da je PMS zapravo upozorenje za neki oblik hormonalnih promjena, možda se pitate zašto je sve to u siječnju toliko intenzivnije. Ovo nije spontana promjena koja se dogodila čim je sat otkucao ponoć. Ova erupcija simptoma zapravo je rezultat nakupljanja koje je počelo još u vrijeme Božića.

Sav taj dodatni šećer i ugljikohidrati kojima se nagrađujemo u to doba godine uz stres u vezi kupovine poklona, konzumiranja raznih alkoholnih pića, a povrh svega i globalna pandemija u kombinaciji s potresima na kraju neizbježno ostavlja trag. Sve to sprječava pravilnu proizvodnju progesterona, što dovodi do prekomjerne količine estrogena, glavnog krivca za stereotipne simptome PMS-a. Svi ti faktori postavljaju temelje za hormonalni kaos u siječnju.

Kako se boriti protiv novogodišnjeg PMS-a?

Blagdani često ljudima daju razlog zbog kojeg mnogi pribjegavaju nekoj vrsti detoksa na početku godine. No, obvezivanje na restriktivnu detoksikacijsku dijetu ili svakodnevno treniranje nije način na koji se može riješiti hormonalna neravnoteža. Zapravo, ove ekstremne taktike mogu pogoršati probleme i zbog njih se možemo osjećati još gore. Kad ignoriramo svoje hormone, oni se poremete i taj poremećaj može potrajati mjesecima prije nego što se ponovno vrate u ravnotežu. To je samo jedan razlog zašto odustajete od svojih novogodišnjih odluka već u siječnju. Ključ za vraćanje ravnoteže u siječnju i uklanjanje simptoma je detoksikacija, ali na pravi način. Nisu potrebne intenzivne mjere nego samo nekoliko jednostavnih i praktičnih koraka.

Što bi trebali konzumirati, a što izbjegavati?

Konzumirajte hranu bogatu hranjivim sastojcima kako bi pročistili jetru, crijeva i limfni sustav. Njima su potrebni hranjivi sastojci za razgradnju toksina. Birajte namirnice poput lisnatog povrća, složenih ugljikohidrata i zdravih masti kako biste bili zadovoljni i vi i vaše tijelo. Uz to, jedan dan u tjednu nemojte konzumirati žitarice. Lakše je nego što mislite. Za doručak možete jesti jaja pripremljena na kokosovom ulju. Za ručak odaberite puretinu s avokadom i zelenim povrćem, zajedno sa šalicom juhe od kostiju. Odmaknite se od žitarica, ugljikohidrata i glutena kako bi vaš organizam predahnuo. Na one dane kad ih odlučite jesti pokušajte otići u brzu šetnju odmah nakon obroka kako biste pomogli tijelu da iskoristi glukozu kao gorivo.

U svoju dnevnu rutinu ubacite detoksikacijski napitak. Dodavanje jednog moćnog napitka vašoj prehrani podržat će zdrav rad jetre dok se oporavlja od blagdanskog čašćenja. U blender ili sokovnik ubacite šaku špinata, jednu mrkvu, dvije stabljike celera, pola svežnja korijandera, trećinu svežnja peršina, pola limuna i pola zelene jabuke. Potom uživajte u zdravom i osvježavajućem napitku. Uz to bi vam mogli pomoći i dodaci prehrani. Magnezij, vitamini B6, E, C, omega 3, D3 i kalcij su apsolutno neophodni. Dodaci prehrani mogli bi postati dio vašeg svakodnevnog rituala za održavanje optimalnog funkcioniranja hormona.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori