Pitale smo stručnjakinju kako kožu vratiti u život nakon ljetovanja

Pitale smo stručnjakinju kako kožu
vratiti u život nakon ljetovanja

Koliko god su nam bijeg na ljetni odmor uz razbibrigu neophodni i obožavamo boraviti na suncu, ponekad upravo to neoprezno izlaganje suncu u kombinaciji s vjetrom, znojem, visokim temperaturama, soli (a od nedavno i maskama) znaju ostaviti neugodne tragove na koži. Osjećaj dubinske dehidracije i suhoće, grube teksture kože na dodir, oku vidljive nepravilnosti poput hiperpigmentacija ili općenito vidljivost više linija na licu, samo su neke od ‘posljedica’ ljeta. Oporavak kože zato je najvažniji u prijelaznom razdoblju s ljeta na jeseni, tim više što moramo pripremiti teren za sve aktivne sastojke i nove slojeve proizvoda koje na jesen opet vraćamo u rutinu.

Kiehl’s edukatorica Darija s nama je podijelila tajne i trikove kako prepoznati što koži treba nakon ljetovanja i vratiti ju ponovno u ravnotežu!

Tip kože nema utjecaj – dehidraciji je sklona svaka koža

Ako ćete primijeniti samo jedan od savjeta, onda neka to bude ovaj! Moja preporuka je da prvi korak bude dubinska hidratacija uz pomoć formula koje sadrže sastojke poput glicerina, hijaluronske kiseline i skvalana. Takve formule dubinski i efikasno djeluju na razinu hidratacije u epidermisu, jačanju zaštitne barijere i njenu obnovu, što je temelj da koža izgleda zdravo. Recimo danas možete pronaći formule koje su osmišljene da ojačaju kožu kako bi ona bila otpornija na svakodnevne stresore poput UV zraka, onečišćenja, dima cigareta, nedovoljno sna, loše prehrane i generalno užurbanog stila života. Upravo je takav Kiehl’sov Super Serum koji je osmišljen da ojača kožu kako bi ona bila otpornija na navedene stresore, a i da bi istovremeno ispravio posljedice koje su već vidljive na koži. Specifičan je i što poznati sastojak – hijaluronska kiselina, u njegovoj formuli dolazi u neuobičajenom obliku jako sitnih molekula. To mu omogućuje da se upije još dublje u kožu i da djelotvornije radi na zadržavanju vlage za poboljšanu otpornost kože.

Bez obzira koji proizvod za vraćanje hidratacije odabrali, moj savjet je da prilikom nanošenja proizvoda za hidrataciju i obnovu kože (lica i tijela) to činite na lagano vlažnoj koži jer tada koža bolje upija formulu.

Za blistavost kože piling, piling i još malo pilinga…

Sljedeći korak u obnovi kože nakon ljetnih mjeseci bi definitivno bio piling. Pilingom mičemo sve ostatke mrtvih stanica koje su ostale zarobljene na površini kože. No ovaj savjet treba uzeti sa oprezom. Naše klijente savjetujemo da ukoliko se slučajno dogodilo perutanje kože, tada treba pričekati i uvesti regenerativne i hidratantne maske ili kreme da se koža što brže oporavi i zaštitna barijera zacijeli, pa tek onda krenuti sa eksfolijacijom, odnosno korištenjem pilinga.

Jedna od zabluda kod njege kože poslije ljeta je izbjegavanje pilinga jer mislimo da ćemo maknuti preplanuli ten, ali zapravo će koža dobiti lijepu blistavost, biti će glađa na dodir i sam izgled će biti puno ujednačeniji. Pilingom ćemo maknuti i grube dijelove koje su ostali na površini, a sam izgled će i dalje biti lijep i preplanuo samo sa zdravim izgledom blistave kože. Pilinge danas možete pronaći u različitim proizvodima, od maski do nježnih i učinkovitih proizvoda za čišćenje kože.

Kako se riješiti tamnih mrlja?

Tamne mrlje, odnosno hiperpigmentacije su često rezultat prekomjernog izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite. Najveći broj hiperpigmentacijskih mrlja se javlja upravo tijekom i nakon ljetnih mjeseci, postepeno slabe tijekom zime, a ponovno ih ‘aktiviramo’ u ljetnim mjesecima i tada se vrlo često vrate još veće. Nema brzog načina kako da se riješite hiperpigmentacijskih mrlja, ali postoje fantastični proizvodi koji će usporiti njihovu pojavu i čak postojeće maksimalno umanjiti na licu. Za početak najbolja prevencija od pojave hiperpigmentacijskih mrlja je što manje izlaganje suncu tijekom ljeta, korištenje proizvoda sa visokim zaštitnim faktorom, a ukoliko dođe do pojave tamnih mrlja preostaje korištenje odgovarajućih formula. Moja preporuka bila bi Clearly Corrective Dark Spot Serum. Zahvaljujući učinkovitom omjeru derivata vitamina C i ekstrakta božura i bijele breze, ovaj nagrađivani serum je jedan od najuspješnijih seruma koji koži vraća prirodno blistav ton kože te sprječava pojavu novih tamnih mrlja i diskoloraciju. Unatoč zabludi, preporuča se koristiti ljeti, ali obavezno uz SPF zaštitu.

I usne i kosa trebaju dodatnu dozu njege!

Njega usana i kose je također nešto što ne smijemo zaboraviti. Usne zahtijevaju posebnu njegu jer nemaju lojne žlijezde, a i zadržavaju manje vlage. Ja osobno volim s vremena na vrijeme napraviti  tretman noćne njege maskom Buttermask For Lips, intenzivnom hidratantnom noćnom maskom za usne s ekstraktom ulja kokosa i maslaca divljeg manga. Osim što ju stavljam prije spavanja, po potrebi ju nanesem i 15 min prije ruža.

I da ne zaboravimo kosu! Kosa u kombinaciji s već spomenutim stresorima isto tako trpi, a i učestalije nošenje skupljene kose u rep ili punđu radi vrućine donosi pucanje vlasi i rezultira suhom i beživotnom kosom pa važno je i u tom pogledu dati potrebnu njegu. Danas zaista možete pronaći razna rješenja za oštećenu ili suhu kosu, a moja preporuka je Damage Repairing & Rehydrating linija. Popravlja štetu na kosi jer je bogata hijaluronom koji kompenzira izgubljenu vlagu i moringa uljem koje se vrlo često koristi u njezi kose jer jača, njeguje i čini kosu glatkom.

I da…iako je ljeto pri kraju, razina štetnosti zraka sunca se nije smanjila, stoga preporučam nastavak korištenja proizvoda sa zaštitom od sunca u svakodnevnoj rutini.

Foto: Kiehl’s

Učitati još
Zatvori